 Registry K č emu slou ž í Editory registru Struktura registru Editace údaj ů registru Export a import registru P ř íklady  P ř ipojení ke vzdálené ploše.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registr systému Windows
Advertisements

(další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – č tení a tvorba)
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
 Model je souhrn pravidel pro reprezentaci logické organizace dat v databázi.Rozeznáváme t ř i základní modely dat - hierarchický, sí ť ový a rela č.
2012 / 2013 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 3. Mechanismy správy systému, standardní administrátorské nástroje. Administrace OS.
Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
TeamSpeak - komunikační program ● TeamSpeak je flexibilní a výkonný program, který ● umožňuje lidem navzájem spolu mluvit přes internet. ● TeamSpeak se.
CorelDRAW – dodatky (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc – posílání příloh Jak poslat em celý soubor?
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Hromadná korespondence 1 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
MZŠ Dymokury Ing. Martina Š ť astná. 1. Kde hledat hotové aplikace a jak je vyu ž ít ve výuce 2. Práce se Smart Tools 3. Jak si upravit procvi.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_20_Disk slo ž ka Šablona č íslo: VII.Sada č íslo: 3.Po ř adové č íslo DUM: 20. Autor:Mgr. Milan Ž i ž ka.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Registr systému Windows
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Přednáška pro předmět Operační systémy II ÚI PEF MENDELU
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
Operační systém Windows
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
MICROSOFT WINDOWS.
Postup instalace produktu
Základní pojmy pro práci s OS Windows
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
dílenské programování – Heidenhein ItnC
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Software počítače – opakování
Operační systémy Soubory a adresáře
9. Přenos programu z PC do stroje
Operační systémy soubory, zkratky
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Inf Operační systémy a jejich funkce
1. Tlačítko START 2. Podrobnější hledání 3. Zařízení a tiskárny 4
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Tlačítko start Eva Kimlová.
TÉMA: Počítačové systémy
Inf Ovládání operačního systému
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Malování - nástroje grafického editoru
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přehled pro vytvoření šablony
TÉMA: Počítačové systémy
Ukládáme svoji práci VY_32_INOVACE_16
Stahování eBooks ~ Podrobný průvodce prvním stahováním
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
Corel PHOTO-PAINT Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
MS Word - otevření a uložení souboru
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
ZMĚNA POZADÍ PLOCHY PC VY_32_INOVACE_12
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

 Registry K č emu slou ž í Editory registru Struktura registru Editace údaj ů registru Export a import registru P ř íklady  P ř ipojení ke vzdálené ploše

 Databáze, obsahující tém ěř všechny informa č ní a konfigura č ní údaje o HW (nastavení, profily), ovlada č ích, u ž ivatelích (u ž ivatelské profily) a instalovaném software  Jakékoliv u ž ivatelské zm ě ny nebo nastavení HW a SW se projeví v registrech

 S pomocí nástroj ů pro editaci registru lze zm ě nit mnoho údaj ů, které se dají zm ě nit i p ř es grafické prost ř edí Windows (a ť u ž Microsoft nebo aplikace t ř etích stran)  P ř esto z ů stávají n ě které, které lze m ě nit pouze s pomocí editoru registru p ř ípadn ě skript ů (WSH, *.reg)

 Pou ž ívat pouze tehdy, pokud nelze zm ě nit pomocí kontrolního panelu, nastavení systémové politiky (policy editor – Windows NT a 95), nebo jiné aplikace Windows  Nesprávná zm ě na m ůž e nenávratn ě poškodit opera č ní systém nebo jeho č ásti!!

 P ř íkaz regedit.exe – pochází z Windows 95, 98 a ME, existuje i v NT/2000, zde ale není doporu č ován pro zm ě nu registru  Velmi dobré mo ž nosti vyhledávání, vytvá ř ení nových klí čů, binárních hodnot a textových hodnot a hodnoty DWORD

 Regedt32.exe (pouze Windows NT/2000) Prohledává pouze jednotlivé klí č e, podporuje zabezpe č ení a vkládání více druh ů hodnot (regedit nepodporuje hodnoty REG_EXPAND_SZ a REG_MULTI_SZ)

 Regedit.exe Ve Windows XP/2003/Vista regedt32.exe nahrazen vylepšeným regedit.exe (spušt ě ním regedt32.exe se ve skute č nosti spustí regedit.exe)

 Struktura i vzhled editoru m ůž e p ř ipomínat pr ů zkumníka – levé okno má stromovou strukturu, v pravém se zobrazují jednotlivé hodnoty  1. podstrom (subtree)  2. klí č e (keys)  3. hodnoty

 Podstrom (5 hlavních v ě tví, ale poslední t ř i jsou č ástmi prvních dvou) HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM) – HW a SW konfigurace na stanici HKEY_USERS (HKU) – všechny profily HKEY_CURRENT_USER (HKCU) – aktuální profil (ulo ž eno v profilu v souboru ntuser.dat) HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR) – asociace soubor ů k aplikacím HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC) – aktuální HW profil

 Klí č e a podklí č e Snadné organizování dat v registru (jako slo ž ky a podslo ž ky k organizování soubor ů ) Podklí č e HKLM obsahují v ě tšinu d ů le ž itých údaj ů o po č íta č i. Ulo ž eny v souborech na disku v adresá ř i %systemroot%\system32\config Cestu k t ě mto soubor ů m lze zjistit v nastavení HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlS et\Control\hivelist

Soubory mají stejný název jako jednotlivé podklí č e a nemají!! koncovku. Soubory s koncovkou *.sav (d ř íve *.alt) jsou jejich zálo ž ní kopie a v souborech *.log se uchovávají jejich zm ě ny HARDWARE – p ř i ka ž dém spušt ě ní (ntdetect.com) SAM (Security Accoun Manager) – u ž ivatelská databáze (soubory Sam, Sam.sav, Sam.log) SECURITY – (Security, Security.sav, Security.log) SOFTWARE – nastavení program ů instalovaných na po č íta č i (software…) SYSTEM – nastavení za ř ízení a slu ž eb v systému

 Ka ž dý klí č je slo ž en ze t ř í č ástí – jméno, typ a č íselná nebo textová hodnota REG_BINARY – binární data obvykle v hexadecimální podob ě ( a 03) REG_DWORD – č íslo o délce 4 byt ů (binární, hexadecimální nebo decimální formát) REG_EXPAND_SZ REG_MULTI_SZ REG_SZ – textový ř et ě zec (True, False, …) REG_QWORD – nové ve Windows Vista, č íslo o délce 8 byt ů (64 bit ů )

 Existuje mnoho nastavení, které nelze zm ě nit jinak, ne ž pomocí registru, p ř ípadn ě speciálního nástroje (Policy Editor, X-Setup, …)  Lze m ě nit hodnoty nebo p ř idávat nové  Ukázka pomocí regedit.exe  Mo ž nost i p ř es p ř íkazový ř ádek – reg.exe

 Nutno vybrat v ě tev, do které chceme p ř idat nový klí č. V menu „Úpravy“ vybereme „Nový“ a zde jsou volby pro p ř idání klí čů Lze vyu ž ít i pravé tla č ítko myši ;-)

 Název pro novou (editovanou) hodnotu m ě níme p ř ímo v okn ě registru

 Hodnotu m ě níme v samostatném okn ě

 Soubory *.reg jsou pou ž ívány pro zálohu a obnovu registru  Č asto pou ž ívány také pro p ř enášení konfigura č ních údaj ů mezi po č íta č i a u ž ivateli  Dá se pou ž ít i pro opravu poškozeného systému nap ř. zasláním souboru *.reg pomocí u (je d ů le ž ité ale doty č nému opravdu v ěř it )

 Export pomocí regedit.exe Na vybrané v ě tvi zvolíme z menu „Soubor“ volbu „Exportovat…“, v dalším okn ě ur č íme jméno souboru a zda exportovat vybranou v ě tev nebo vše (pro zálohu všeho je vhodn ě jší pou ž ít program zálohování). Vybraná v ě tev automaticky obsahuje všechny klí č e a podklí č e. Soubor je mo ž né dále upravovat p ř es editor registru

 Import Poklepáním v Pr ů zkumníku na soubor *.reg P ř es menu „Soubor“ a volbu „Importovat…“, vyhledáme soubor s informacemi k obnovení Pomocí p ř íkazového ř ádku (regedit.exe /s file), kde p ř epína č s znamená import registru bez nutnosti potvrzení

 V menu „Soubor“ volbou „P ř ipojit sí ť ový registr“ lze editovat registr jiného po č íta č e v síti.

 Povolení p ř ipojení vzdálených u ž ivatel ů (ukázka)  Start -> Všechny programy -> P ř íslušenství -> P ř ipojení ke vzdálené ploše  Start -> Spustit – p ř íkaz mstsc  Mo ž nosti p ř ipojení (ukázka)

 Historie Verze 4.0 p ř edstavena s Terminálovou slu ž bou ve Windows NT 4.0 Server Verze 5.0 ve Windows 2000 Server (podpora pro tisk na lokálních tiskárnách, vyu ž ití sít ě ) Verze 5.1 ve Windows XP Professional (24bit zvuk a barvy) Verze 5.2 ve Windows Server 2003 Verze 6.0 ve Windows Vista (podpora TLS 1.0) Nejnov ě jší verze 6.1 (lepší podpora tisku)

 Umo žň uje p ř ipojení ke stroji s b ěž ící slu ž bou Microsoft Terminal Services  Stroje naslouchají na TCP portu 3389  RDP protokol je šifrován a p ř enos dat lze pova ž ovat za bezpe č ný, nicmén ě není odolný proti DOS a MITM útok ů m (Windows Server 2003 SP1 u ž pou ž ívá autentizaci na bázi SSL)

 Díky za pozornost