Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu DUM 2. software, operační systém název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Autor Mgr. Miroslav Kubeš Tematický celek Základní pojmy informačních technologií Ročník Výpočetní technika 1. ročník sš Datum tvorby Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

2 Anotace: Tato prezentace pojednává o základních pojmech v oblasti výpočetní techniky. Software, operační systém Metodické pokyny: Dum použije učitel při výkladu látky.

3 Software Software je programové vybavení počítače.
Soubor všech programů, které zajištují chod počítače, nebo jsou v počítači obsaženy Software lze rozdělit na dva druhy. Systémový software, do kterého spadá operační systém, firmware atp. a aplikační software, který v počítači používá uživatel nebo slouží k zajištění činnosti stroje počítačem řízeným.

4 Software Software je leckdy považován jako protiklad k hardwaru. Nelze si na něj sáhnout, nehmotné vybavení počítače. Software je zpravidla považován za autorské dílo, což znamená, že software někdo vytvořil a někdo jej vlastní. Autor pak může software poskytovat dalším osobám na základě licence. Druhy licencí (freeware, shareware, komerční software…)

5 Software Software může být i hrozba. Například pokud vykonává škodlivou činnost bez našeho vědomí, ačkoliv často s naším souhlasem. Takovému softwaru se říká (vir, malware, spyware, trojský kůň červ atd..) Proti takovým to virům existuje do jisté míry ochrana v podobě antivirů a antispywarů, což jsou softwary pro odhalení a zneškodnění těchto hrozeb.

6 Software Data obecně nejsou považovány za software.
Pod pojmem data si představíme spíše soubory uložené na pevném disku (Obrázek, dokument, mp3 atd.) Tato data nejsou součástí strojového kódu, který by mohl být vykonán. Nicméně někdy mohou být i data označena jako software. Například program zabalený v zipu.

7 Operační systém Specifický druh softwaru
Operační systém je nutný k ovládání počítače Umožnuje uživateli spouštět a ovládat programy Operační systém může mít grafický výstup nebo příkazový řádek. Operační systém se skládá z jádra a operačních prostředků

8 Operační systém Jádro operačního systému je základní součást operačního systému, zavádí se do operační paměti při startu systému a zůstává v činnosti po celou dobu běhu počítače. Jádro obecně zajišťuje následující činnosti: Přiděluje paměť a výpočetní čas procesoru, nebo procesorů jednotlivým programům a musí ovládat a koordinovat činnost všech vstupních a výstupních zařízení obsažených v počítači. (disky, displeje, tiskárny atd.)

9 Operační systém Systémové nástroje naopak slouží ke správě počítače
Formátování, čištění a údržba pevných disků, zálohování a obnovení systému atd. Z toho vyplývá, že operační systém jako celek (Jádro a systémové nástroje) slouží k ovládání počítače a jeho programů, nebo také, že zprostředkovává komunikaci mezi počítačem, programy a uživatelem.

10 Použité zdroje [1] [2]

11 Konec prezentace


Stáhnout ppt "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek"

Podobné prezentace


Reklamy Google