Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jiří Kolář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08B_06_Paměť_RAM_a_HDD TEMA: HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 ANOTACE Tento materiál slouží k vysvětlení a procvičení pojmů týkajících se RAM A HDD a je připraven pro předmět Informační a komunikační technologie v 1. ročníku čtyřletého gymnázia. První část této prezentace se věnuje teorii, je doplňována výkladem učitele a on-line odkazy na YouTube. Další část prezentace se věnuje opakování nových pojmů s využitím internetu pro vyhledávání odpovědí na zadané otázky a společnou kontrolu odpovědí. V poslední části prezentace je zadán studentům domácí úkol, na který odpovídají prostřednictvím iTŘÍDY (on-line prostředí). Materiál je určen k interaktivní výuce.

3 Paměti Operační paměť RAM (random access memory) paměť využívaná procesorem, spuštěný program je umístěn v této paměti, aby k němu měl procesor rychlý přístup 1. Různé typy pamětí RAM. Odshora: DIP 16-pin, SIPP, SIMM 30-pin, SIMM 72-pin, DIMM, DDR DIMM.

4 Velikost paměti RAM Kolik Bytů do ní lze uložit Dnes používáme 4-8 GB
Čím více tím lépe Nedostatek paměti RAM může způsobit zpomalení počítače Paměť RAM

5 Pevný disk HDD Slouží k trvalému ukládání dat
Je umístěn uvnitř počítače Princip záznamu je magnetický Vrstva - oxidy železa Plotny Hlavičky Jak vypadá uvnitř 2. HDD

6 Pevný disk HDD Stopy Sektory Velikost (kapacita) dnes 500 GB – 2 TB
Rychlost přenosu dat do a z paměti dnes 1 – 6 Gb/s Otáčky 7200 ot./min Rozměr 2,5 a 3,5 palce 3. stopy, sektory

7 Úkoly Zjistěte: Co znamená formát disku
Kde se používá 2,5 a kde 3,5 palcový HDD Co znamená, že HDD je externí vytvoří se stopy, pokud je disk nový dělá se vždy, u používaného disku dojde ke ztrátě všech dat notebook, stolní PC připojen přes USB rozhraní 2,5 palcový napájen z USB 3,5 palcový potřebuje zdroj

8 DC Prostřednictvím iTřídy odpovězte na otázku:
Jaké operace údržby se provádí u HDD?

9 CITACE TOPORY. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RJT. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika. Brno: Computer Press, a. s., 2010, ISBN


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google