Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_ fyziky TEMA:Mechanika a termika ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY:18.07.2013

2 ANOTACE Tento materiál slouží k vysvětlení a procvičení tlaku plynu z hlediska molekulové fyziky a je připraven pro hodiny fyziky ve 3. ročníku šestiletého gymnázia a pro 2. ročník čtyřletého gymnázia. První část této prezentace se věnuje teorii tohoto problému a je doplňována výkladem učitele. Studenti sledují výklad učitele a mohou mu klást dotazy. Další část prezentace se věnuje řešení příkladu, kde je využita výše vysvětlená látka. Učitel řešení slovně popisuje a vysvětluje. Studenti příklad zapisují do sešitu. Studenti také navrhují jeho řešení. Jeden ze studentů nebo učitel řešení zapisuje do promítaného zadání pomocí světelného pera na interaktivní tabuli, nástrojem „pero“ (nástroj programu PowerPoint) nebo fixem na tabuli. Materiál je určen pro interaktivní výuku.

3 Tlak plynu z hlediska molekulové fyziky

4 Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu ve srovnání se střední vzdáleností molekul jsou zanedbatelně malé 2.Molekuly ideálního plynu na sebe nepůsobí přitažlivými silami 3.Vzájemné srážky molekul ideálního plynu a srážky těchto molekul se stěnou nádoby jsou dokonale pružné

5 Tlak Současné nárazy molekul plynu na rovinnou stěnu o obsahu S se projevují jako tlaková síla F plynu na stěnu. Vztah p= F/S vyjadřuje tlak plynu v daném okamžiku. Molekuly se pohybují neuspořádaně => neustále se mění počet i rychlost nárazů na stěny => nekonstantní tlak Tlak kolísá kolem určité střední hodnoty p s - jedná se o fluktuaci tlaku.

6 Tlak

7 Fluktuace tlaku

8 Tlak Pro střední hodnotu tlaku plynu v nádobě: tzv. základní rovnici pro tlak plynu: p= 1/3 N v m 0 v k 2 N v = hustota molekul N v = N/V m 0 = hmotnost molekuly v střední kvadratická rychlost

9 Tlak každá molekula při pružném odrazu od plochy S mění svou hybnost: z p 1 = m 0 v na hybnost p 2 = – p 1 >> změna hybnosti jedné molekuly po jejím odrazu od stěny je p 2 –p 1 = -2p 1 velikost změny hybnosti = 2m 0 v

10 Příklady 1.V nádobě o objemu 1 litr je oxid uhličitý o hmotnosti 0,001g. Určete hustotu molekul N v v nádobě a jaká je hustota tohoto plynu?

11 Řešení 1.1,4*10 22 m -3, 10 -3 kg/m 3

12 Křížovka

13 Otázky 1.Jak se jinak nazývá tíhová energie? 2.Jak se nazývá značka vlnové délky? 3.Jak se nazývá přechod z pevné látky na plynou? 4.Čím je určena výška tónu? 5.Jak se nazývá vlnění, které vzniká v pevných, kapalných a plynných látkách? 6.Jak se nazývá jednotka intenzity zvuku?

14 Řešení

15 Zdroje Archiv autora Galerie klipartů MS Office


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_."

Podobné prezentace


Reklamy Google