Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo šablony III/2 Vzdělávací oblast/obor Informační a komunikační technologie/ Informační a komunikační technologie Tematický okruh Software Označení sady VY_32_INOVACE_INF Označení materiálu VY_32_INOVACE_INF_09 Název materiálu Práce s okny II Autor Mgr. Radomil Kryl Typ aplikace Prezentace Ročník 5. Předmět Informatika Anotace Žáci se seznámí s přepínáním mezi okny, automatickým uspořádáním oken, maximalizací okna a dialogovými okny

2 PRÁCE S OKNY II Informatika 5. ročník

3 Přepínání mezi okny Otevřeme-li více než jeden program či dokument, plocha se brzy zaplní okny. Udržet přehled o otevřených oknech není vždy snadné, protože některá okna mohou částečně nebo zcela zakrýt ostatní. Pomocí hlavního panelu: Hlavní panel umožňuje uspořádat všechna okna. Každé okno má na hlavním panelu příslušné tlačítko. Chceme-li přepnout do jiného okna, stačí kliknout na tlačítko na hlavním panelu. Okno se zobrazí před všemi ostatními okny a stane se aktivním oknem, tzn. oknem, se kterým aktuálně pracujeme. Chceme-li snadno identifikovat okno, ukážeme na příslušné tlačítko na hlavním panelu. Pokud nastavíme ukazatel myši na tlačítko na hlavním panelu, zobrazí se miniaturní náhled daného okna, ať už je jeho obsahem dokument, fotografie nebo dokonce spuštěné video. Tento náhled je zvláště užitečný, když není možné identifikovat okno pouze podle názvu.

4 Přepínání mezi okny

5 Automatické uspořádání oken
Okna můžeme na ploše uspořádat, jakkoli chceme. Můžeme je také nechat automaticky uspořádat systémem Windows jedním ze tří způsobů: skládáním na sebe, nad sebe nebo vedle sebe Chceme-li vybrat některou z uvedených voleb, otevřeme několik oken na ploše, klikneme pravým tlačítkem myši na prázdnou oblast hlavního panelu a pak klikneme na příkaz Okna na sebe, Zobrazit okna nad sebou nebo Zobrazit okna vedle sebe. Uspořádání oken použitím funkce přichycení Funkce přichycení automaticky změní velikost oken při přesunutí, nebo je přichytí na okraj obrazovky. Funkcí přichycení lze uspořádat okna vedle sebe, rozbalit okna svisle nebo maximalizovat okno. Postup uspořádání oken vedle sebe Přetahujeme záhlaví okna na levou nebo pravou okna obrazovky, dokud se nezobrazí obrys rozbaleného okna. Uvolníme tlačítko myši a okno se rozbalí. Zopakujeme kroky 1 a 2 s dalším oknem, které chceme uspořádat vedle sebe.

6 Postup uspořádání oken vedle sebe

7 Maximalizace okna Přetáhneme záhlaví okna na horní okraj obrazovky. Zobrazí se obrys okna, který vyplní celou obrazovku. Uvolníme okno, které pak vyplní celou plochu.

8 Dialogová okna Dialogové okno je zvláštním typem okna, které pokládá otázky, umožňuje uživateli vybrat možnosti či provést úkol nebo poskytuje informace. Dialogové okno se často zobrazí, když program nebo systém Windows potřebuje reakci uživatele, aby mohl pokračovat. Pokud ukončíme program bez uložení práce, zobrazí se dialogové okno Na rozdíl od běžných oken nelze většinu dialogových oken maximalizovat, minimalizovat ani změnit jejich velikost. Lze je však přesouvat.

9 Dialogové okno

10 ZDROJE A LITERATURA Pavel Navrátil, S počítačem na základní škole, 2. vydání, Computer Media 2002, ISBN: 80 – – 6 - 7 Galerie prostředků Microsoft Office Nápověda a podpora pro systém Windows


Stáhnout ppt "Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google