Diagnostika třídních kolektivů Práce s třídními kolektivy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Advertisements

Šikana v České republice
Etická výchova Koncepce předmětu na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Aneb co může říci školní psycholog
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
v pedagogické diagnostice
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Šikana Zdroj: .
Zdravá škola.
Vztahy ve třídě, sociální klima
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Metody pedagogické diagnostiky
Zpracovala: Simona Hyková
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Škola Vinoř Anketa březen 2015.
Zdravotnický asistent, první ročník Manipulace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Komunikace s rodiči.
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
Diagnostika třídních kolektivů
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Šikana příčiny diagnostika praktická pomoc
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Pražské fórum primární prevence rizikového chování 2015 na téma agrese a agresivní chování PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU (PROTK)
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Pedagogická komunikace
Sociální patologie SCPT SCPA
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE Druhý krok Preventivní program pro rozvoj sociálně-emocionálních kompetencí Bc. Kateřina.
Prevence. Osnova Jak to u nás vypadá Mé hodnoty Práce s žákem Práce se třídou Celoškolní akce Práce s učiteli Práce s rodiči.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
Koučink dětí a mladistvých obětí obchodování Praha
Prevence sociálně patologických jevů
Komunikace při přijímacím řízení a v pracovním týmu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Kázeň Michal Dubec o.s.Projekt Odyssea 1/9.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Diagnostika třídních kolektivů
Koučink dětí a mladistvých
Šikana.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Záškoláctví
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
Konflikt, koření života
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Komunikace učitele se žáky
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Temperament, charakter, motivace
Diagnostika skupin ve školním prostředí - žáci ve třídě
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
Školská sociální práce
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Závěry z nácviku metodiky
Transkript prezentace:

Diagnostika třídních kolektivů Práce s třídními kolektivy

Strategie při práci se třídou 1 Nastolení důvěry Žáci ve třídě by měli získat pocit, že školní psycholog je ten, kdo jim chce poradit, pomoci, komu se mohou svěřit s problémy, těžkostmi. otevřená komunikace beze strachu

Strategie při práci se třídou 2 Projevit zájem Projevit snahu zjistit, jak jednotliví žáci ve třídě vnímají problém a jak ho prožívají. Projev senzitivity a empatie

Strategie při práci se třídou 3 Odstranit strach Děti mohou mít obavy, že výsledky práce se školním psychologem mohou ovlivnit jejich školní hodnocení

Strategie při práci se třídou 4 Jak komunikovat? Vhodně formulovat otázku Klást otázky vedoucí ke získání informací Vyhýbat se otázkám vyžadujícím odpověď ANO-NE Vyhýbat se dlouhým a složitým otázkám a používání cizích slov Vyhýbat se sugestivním otázkám Klást přímé otázky Vyhýbat se otázkám, které děti mohou uvést do rozpaků Při kladení otázek brát v úvahu věk dětí Vyjasňovat některé pojmy Oceňovat a dodávat dětem odvahu Pracovat s emocemi Být empatický Pracovat s problémovým chováním

Prvky preventivních rozvíjejících programů 1. Emocionální dovednosti (identifikace pocitů, projevování pocitů, ovládání emocí a impulzů, práce se stresem, uvědomování rozdílů mezi city a činy) Cíle činností: Naučit se reflektovat své prožívání Naučit se projevovat svoje city k jiným lidem (spolužákům) Naučit se zvládat stres

Prvky preventivních rozvíjejících programů 2. Behaviorální dovednosti (verbální, neverbální komunikace, techniky aktivního naslouchání, otevřené prosazování svých názorů a požadavků, konstruktivní kritika) Cíle činností: Získat dovednosti mezilidské komunikace Rozvoj týmové spolupráce třídního kolektivu Práce v komunitním kruhu Rozvoj vzájemného respektu a akceptace

Prvky preventivních rozvíjejících programů 3. Kognitivní dovednosti (sebeuvědomování, sebehodnocení, sebedůvěra, chápání postojů a názorů druhých lidí, chápání norem chování, konstruktivní a efektivní řešení problémů a konfliktů, pozitivní postoj k životu) Cíle činností: Získat dovednosti mezilidské komunikace Formování pozitivního sebeobrazu Zájem poznávat druhé lidi, chápat jejich postoje a názory Způsoby efektivního řešení konfliktů Rozvoj pozitivního postoje k životu.

Na které chování byste se zaměřili v rámci mapování sociálního klimatu třídy?

Diagnostika třídních kolektivů Pozorování Hrové aktivity Běžné interakce Dotazníkové metody Standardizované dotazníky Nominační techniky Sociometrie Projektivní techniky Nedokončené věty Kresebné techniky

Příklady používaných metod

Dotazníky na zjišťování sociálního klimatu třídy (CES, MCI) SPOKOJENOST: Žáky naší třídy práce ve škole baví TŘENICE: V naší třídě se děti mezi sebou pořád perou SOUTĚŽIVOST: V naší třídě mezi sebou žáci často soutěží, aby se dozvěděli, kdo je nejlepší OBTÍŽNOST UČENÍ: V naší třídě je učení těžké, máme moc práce SOUDRŽNOST: V naší třídě se mnou každý kamarádí

Nominační technika ZDRAVÉ JÁDRO: Kdo je přátelský a kamarádský? Koho bys chtěl za předsedu třídy a proč? Koho považuješ za nejchytřejšího? Kdo se umí ze spolužáků nejlépe prát? Kdo se zastává slabších? S kým je největší legrace? Kdo je odvážný a nebojí se? Komu to myslí a má dobré nápady? Koho mají učitelé rádi? Kdo se nejslušněji chová k učitelům?

Nominační technika FYZICKÁ AGRESE: Kdo ubližuje slabším? Kdo zastrašuje a ponižuje spolužáky? Kdo se umí ze spolužáků nejlépe prát? Kdo používá násilí proti druhým? Kdo se nejvíce pere?

Nominační technika PSYCHICKÁ AGRESE: Kdo zastrašuje a ponižuje spolužáky? Kdo zesměšňuje spolužáky? Kdo nejvíc pošťuchuje? Kdo má strach z nějakého spolužáka a z koho?

Nominační technika OBĚŤ: Kdo se stává terčem vtipů a legrací? Kdo nejvíce žaluje? Kdo má strach z nějakého spolužáka a z koho? Kdo je ostatními přehlížen a odmítán? Kdo je fyzicky napadán a neumí se bránit?

SO-RA-D sociometricko-ratingový dotazník Vladimír Hrabal st. (1990) Vliv Nejvlivnější žák třídy Patří mezi několik nejvlivnějších Má průměrný vliv, jako většina žáků Má slabý vliv Nemá žádný nebo téměř žádný vliv Sympatie Velmi sympatický Sympatický Ani sympatický ani nesympatický Spíše nesympatický Nesympatický

SO-RA-D sociometricko-ratingový dotazník Vladimír Hrabal st. (1990) Kombinace indexů u jedince Vysoký vliv a vysoká obliba Vysoký vliv a nízká obliba Oblíbení, nevlivní Neoblíbení, nevlivní Třídní indexy Výše třídního indexu vlivu = koheze třídní skupiny Třídní index obliby = stav emocionální atmosféry ve třídě

Úkol do 2. 11. 2004 Přečíst: Kolář, M. (2001). Bolest šikanování. Cesta k zastavení epidemie šikanování na školách. Portál. Praha. Metodický pokyn MŠMT k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení z r. 2000, č. j. 28 275/2000-22 Připravit program pro práci s třídním kolektivem zaměřený na rozvoj jedné z dovedností (kognitivní, behaviorální, emoční) Stránková esej: Šikana na školách a možnosti školního psychologa ji ovlivnit.