Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana."— Transkript prezentace:

1 ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana Prevence proti šikaně Mgr. Monika Frolcová

2 Anotace: Žák se dovídá rozdíly mezi škádlením a šikanováním
Anotace: Žák se dovídá rozdíly mezi škádlením a šikanováním. Dozví se rady, jak by měl reagovat v takových situacích. Vyhledává na webových stránkách týkající se šikanováním. Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Sociální a osobnostní výchova Druh učebního materiálu: prezentace Power Point

3 CO JE TO ŠIKANA? Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit jedinci, ohrozit nebo zastrašovat jiného žáka, případně skupinu žáků. Je to cílené a obvykle opakované užití násilí jedincem nebo skupinou vůči jedinci či skupině žáků, kteří se neumí nebo z nejrůznějších důvodů nemohou bránit. Zahrnuje jak fyzické útoky v podobě bití, vydírání, loupeží, poškozování věcí druhé osobě, tak i útoky slovní v podobě nadávek, pomluv, vyhrožování či ponižování. Může mít i formu sexuálního obtěžování až zneužívání. Šikana se projevuje i v nepřímé podobě jako nápadné přehlížení a ignorování žáka či žáků třídní nebo jinou skupinou spolužáků. Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy č. j /2000 – 22 k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení

4 ŠKÁDLENÍ X ŠIKANA Když svého kamaráda škádlíme, očekáváme , že to bude legrace nejen pro mě, ale i pro něj. U šikana je to naopak – agresor chce druhému ublížit a má z toho radost. Vůbec se mu neomluví a opakuje své chování. Většinou se násilí stupňuje.

5 OTÁZKY Jsi šikanovaný/á? Ubližuje ti někdo ve škole opakovaně?
Máš strach z nějakého spolužáka? Myslíš si, že se bráníš, ale neúčinně? Jestliže si na tyto otázky odpovíš kladně, je pravděpodobné, že zažíváš šikanu. NIKDO NEMÁ PRÁVO TI UBLIŽOVAT!

6 KOMU SE MŮŽEŠ SVĚŘIT? Učiteli Rodiči
Jinému dospělému, kterému důvěřuješ. Jestliže máš strach se obrátit na kteroukoliv osobu v tvém okolí, můžeš kontaktovat linku bezpečí.

7 JSI SVĚDKEM ŠIKANY? Jestliže si myslíš, že některý z tvých kamarádů nebo spolužáků je šikanován, obrať se na kteroukoliv dospělou osobu v tvém okolí, které důvěřuješ. Není to „bonzování“, ale pomoc kamarádovi. Třeba si neumí sám pomoci a ty mu pomoci můžeš.

8 WEBOVÉ STRÁNKY S TÉMATIKOU ŠIKANY


Stáhnout ppt "ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana."

Podobné prezentace


Reklamy Google