Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek."— Transkript prezentace:

1 ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek

2 DEFINICE ŠIKANY Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit jedinci, ohrozit nebo zastrašovat jiného člověka nebo celou skupinu. Je to cílevědomé a obvykle opakované užití násilí jedincem nebo skupinou vůči jinému jedinci nebo skupině.

3 CHARAKTERISTIKA Zahrnuje jak fyzické útoky v podobě bití, vydírání, loupeží, poškozování věcí druhé osobě, tak i útoky slovní v podobě nadávek, pomluv vyhrožování či ponižování. Může mít i formu sexuálního obtěžování až zneužívání. Šikanování naplňuje skutkovou podstatu trestných činů

4 TYPY ŠIKANY Šikana mezi dětmi a mládeží
Šikana ve specifických uzavřených komunitách (armáda, kriminál, rodina) šikana na pracovištích a) mobbing ( mezi pracovníky navzájem) b) bossing (šikana nadřízeného) c) bullying (hulvátské chování ved. prac.)

5 PROJEVY ŠIKANY Verbální přímé a nepřímé fyzické přímé a nepřímé
aktivní a pasivní

6 NEPŘÍMÉ ZNAKY ŠIKANY Žák je o přestávkách často osamocený, nemá kamarády při týmovém sportech je volen do družstva vždy mezi posledními o přestávkách vyhledává blízkost učitelů má-li žák promluvit před třídou, je nejistý a ustrašený

7 II. Působí smutně, nešťastně, stísněně. Stává se uzavřeným.
Jeho školní prospěch se náhle a nevysvětlitelně zhoršuje. Jeho věci jsou poškozené nebo znečištěné, případně rozházené. Zašpiněný nebo poškozený oděv.

8 III. Stále postrádá nějaké své věci.
Odmítá vysvětlit poškození a ztráty věcí. Mění svoji pravidelnou cestu do školy a ze školy. Začíná vyhledávat důvody pro absenci ve škole. Odřeniny, modřiny a škrábance nedokáže uspokojivě vysvětlit.

9 PŘÍMÉ ZNAKY ŠIKANY Posměšné poznámky na adresu žáka, pokořující přezdívka, nadávky, ponižování, hrubé žerty na jeho účet. Nepřátelská až nenávistná kritika. Nátlak, aby dával agresorovi věcné nebo peněžní dary. Nátlak k vykonávání nemorálních až trestných činů

10 II. Honění, strkání, šťouchání, rány, kopání.
Postižený je terčem rvaček Kolektiv jej ignoruje.

11 KDE JE PROBLÉM ? Šikanovaný nebývá špatný, ani si šikanu nezaslouží. Chyba je ve špatných vztazích v žákovských kolektivech. Nemá smysl ustupovat, ale je třeba problém co nejdříve řešit.

12 Kdo pomůže ? Rodiče třídní učitel výchovný poradce ředitel školy
školní preventista Linka důvěry


Stáhnout ppt "ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek."

Podobné prezentace


Reklamy Google