Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,"— Transkript prezentace:

1

2 ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Zjistit jaký je rozdíl mezi škádlením a šikanováním. Vysvětlit proč jsi šikanován. Objasnit jaké jsou následky šikany a jak se můžeš bránit. Výukový materiál.

3 Jaké jsou následky šikany?
Šikana - zastrašování Co je šikana Škádlení či šikana? Proč jsi šikanován? Jaké jsou následky šikany? Jak se můžeš bránit?

4 Šikana - zastrašování Za šikanování se považuje to, když jeden nebo více žáků úmyslně, většinou opakovaně ubližuje druhým. Znamená to, že ti někdo, komu se nemůžeš bránit, dělá to, co se ti nelíbí, co ti je nepříjemné. Něco, co tě ponižuje, nebo to prostě bolí. Znepříjemňuje ti život pomluvami, intrikami, nadávkami. Nebo také navádí spolužáky, aby s tebou nemluvili a nevšímali si tě.

5 !NAŠE PRÁVA KONČÍ TAM, KDE ZAČÍNAJÍ PRÁVA DRUHÉHO!
Škádlení nebo šikana? Kde je rozdíl? Jestliže kamaráda škádlím, je to legrace pro nás oba. pokud je to legrace jen pro mě a jeho mé jednání zraňuje, nechám toho a omluvím se. U šikany je tomu obráceně. Chci ublížit, chci ho ranit, mám z toho radost. Mé chování se opakuje a často se i stupňuje. Můžu páchat i trestnou činnost! !NAŠE PRÁVA KONČÍ TAM, KDE ZAČÍNAJÍ PRÁVA DRUHÉHO!

6 PROČ JSI ŠIKANOVÁN? Není to proto, že jsi špatný, nebo pro to, že si to nějak zasloužíš. Chyba není v tobě, ale ve špatných vztazích mezi žáky. Převládá v nich bezohlednost a násilí. Pamatuj si, že nikdo nemá právo ti ubližovat!!!

7 Jaké jsou následky šikanování?
Šikanování je vážná věc. V řadě případů bývá trestným činem. Utrpení dětí je nepředstavitelné a jeho následky na těle i na duši si mohou nést po celý život.

8 Čekat a doufat, že to bude lepší?
Jak se můžu bránit? Čekat a doufat, že to bude lepší? Ne, to je omyl, samo se to nezlepší! Nikomu nic neříct? Ne, to je strkání hlavy do písku, které situaci jenom zhoršuje.

9 Postupuj následovně: Obrať se na mě, mohu ti skutečně pomoci. Budu ti věřit a neprozradím tě. Jsem kamarád. Svěř se svým rodičům, učitelům. V případě, že nenajdeš odvahu říct to kamarádům, rodičům ani učiteli, zavolej na Linku bezpečí – je bezplatná:

10 Úkol –práce ve skupinách
VYTVOŘTE INFORMAČNÍ LETÁK (PLAKÁT) O ŠIKANĚ. URČENÝ PRO DĚTI URČENÝ PRO RODIČE LETÁK OBSAHUJE: Nadpis, heslo – upoutávka Co je šikanování? Jak se bránit a koho kontaktovat. Vše další, co si myslíš, že je důležité. STRUČNĚ, JASNĚ VÝSTIŽNĚ!!! Můžeš psát i malovat. Leták má poučit a upoutat!!!

11 Šikana. [http://www.sikana.cz/online]. [cit. 2012-06-01].
CITACE Šikana. [ [cit ].


Stáhnout ppt "ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,"

Podobné prezentace


Reklamy Google