Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konflikt, koření života

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konflikt, koření života"— Transkript prezentace:

1 Konflikt, koření života
Vypracovaly: Zuzana Tkadlecová Martina Hladná

2 Jako součást projektu „Rozvoj demokracie ve školství“.
Ve spolupráci Partners for Democratic Change – České centrum a TEREZA – sdružení pro ekologickou výchovu.

3 České centrum pro vyjednávání a řešení konfliktů
Založeno v roce 1992 americkou nadací „Partners for Democratic Change“. Cílem je podporovat rozvoj demokracie v zemích střední a východní Evropy. Je součástí sedmi evropských center. Rozvíjí činnost v oblasti vzdělávání, ekologie, sociální práce, etnické oblasti i v politice. Nabízí možnost zúčastnit se různých výcvikových seminářů zaměřených např. na: efektivní komunikaci, vyjednávání, vedení porad, týmové práce atd.

4 TEREZA – sdružení pro ekologickou výchovu
Je nevládní neziskové občanské sdružení. Zabývá se výchovou ve vztahu k životnímu prostředí. Rozvíjí pochopená vzájemných vztahů člověka, společnosti a planety Země. Snaží se v dětech i dospělých probouzet pocit zodpovědnosti za životní prostředí.

5 Konflikt koření života
Metodická příručka pro učitele středních škol. Rok vydání: 1994 Počet stran: 199 Cena: 275 Kč Návaznost na RVP: vzdělávací oblasti – Výchova k občanství – Člověk ve společnosti, Člověk jako jedinec průřezová témata – Osobnostní a sociální výchova, Výchova demokratického občana, Mediální výchova

6 Metody a formy výuky : modelové situace,
hraní rolí, diskuze, samostatná práce, práce s textem, skupinová práce, výtvarné techniky Časová náročnost: minut 5 kapitol: 1) Porozumění konfliktu 2) Přístupy ke konfliktu 3) Jak si lépe rozumět 4) Schopnost efektivní komunikace 5) Řešení konfliktů

7 Cílem je obohatit výuku o teoretické znalosti i praktické dovednosti z oblasti řešení konfliktů.
Najdete zde odpovědi na otázky: „Co je konflikt?“ „Co se při konfloktu děje?“ „Jak ho řešit, aby obě strany byly spokojené?“ „Jak spolu komunikovat?“.

8 Jak pracovat s učebnicí
Aktivity jsou označeny symboly: Klíčové aktivy (ověření základních pojmů) Doplňkové aktivity (procvičení, upevnění pojmů) Pracovní list Text

9 Proč se konfliktem zabývat?
Je obsažen v RVP jak pro ZŠ, tak i SŠ. S konflikty se setkáváme téměř denně – ve škole, v zaměstnání, ve společnosti apod. Naučit se jim předcházet. Umět je řešit.

10 Konflikty na školách Mezi žáky a pedagogy Mezi žáky navzájem
Mezi pedagogy navzájem Mezi rodiči a a pedagogy

11 Ukázky konfliktů

12 Literatura Konflikt, koření života: Průvodce řešením konfliktů pro učitele střední školy. Praha: Partners for Democratic Change - České centrum, 1996. Metodický portál: Výchova k občanství. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Konflikt, koření života"

Podobné prezentace


Reklamy Google