Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál."— Transkript prezentace:

1 Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál seznamuje s dalšími metodami psychologie - EXPERIMENT, SOCIOMETRICKÁ METODA - EXPERIMENT, SOCIOMETRICKÁ METODA Klíčová slova: experiment, sociometrická metoda Cílová skupina: žáci středních škol Název: Metody psychologie III.část – Experiment, sociometrická metoda Jméno autora : Monika Arsenjevová Škola : Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, příspěvková organizace organizace Vytvořeno dne: 1. pololetí školního roku 2013/2014

2 Metody psychologie IV. část Experiment Sociometrická metoda Vypracovala: Monika Arsenjevová

3 Experiment - záměrné, plánovité vyvolání určitého jevu - vychází ze zásady, že každý jev má svou příčinu - vychází ze zásady, že každý jev má svou příčinu

4 Laboratorní kontrolovatelné podmínky Přirozený přirozené prostředí (škola, pracoviště) Především ve výchovně - vzdělácím procesu se uplatňuje přirozený experiment.

5 Laboratorní experiment provádí se v uměle navozené situaci provádí se v uměle navozené situaci - v psychologické laboratoři - v psychologické laboratoři vyniká zejména svou precizností pokud jde o kontrolu podmínek, stimulace a registraci odpovědí pokusné osoby vyniká zejména svou precizností pokud jde o kontrolu podmínek, stimulace a registraci odpovědí pokusné osoby používá často přístrojových metod, ale také běžné verbální a neverbální úkoly a testy, dotazníky apod. používá často přístrojových metod, ale také běžné verbální a neverbální úkoly a testy, dotazníky apod.

6 Přirozený experiment má význam především pro sociální psychologii pro sociální psychologii pro dětskou a pedagogickou pro dětskou a pedagogickou psychologii psychologii pro psychologii práce pro psychologii práce uskutečňuje se v přirozených společenských skupinách, zejména ve vyučovacím a pracovním procesu.

7 nejvíce se uplatňuje při zkoumání vlivů podmínek nejvíce se uplatňuje při zkoumání vlivů podmínek vyučovacího procesu vyučovacího procesu sociální interakce sociální interakce pracovního prostředí pracovního prostředí pracovní zátěže pracovní zátěže

8 Zakladatel první psychologické laboratoře Wilhelm Wundt kolem roku 1880 Zakladatel první psychologické laboratoře Wilhelm Wundt kolem roku 1880 se svým výzkumným týmem v Lipsku. se svým výzkumným týmem v Lipsku.

9 Sociometrická metoda určitá obměna přirozeného experimentu určitá obměna přirozeného experimentu zjišťování vzájemných vztahů v kolektivu zjišťování vzájemných vztahů v kolektivu zakladatelem je Jakob Levy Moreno zakladatelem je Jakob Levy Moreno

10 metoda poukazuje na - vzájemnou sympatii – antipatii - kdo je kým přitahován - kdo má vedoucí roli - kdo se podřizuje - kdo je v izolaci, odmítaný atd.

11 Na postavení člověka ve skupině do značné míry závisí často jeho úspěchy v práci a zvláštnosti jeho chování.

12 Příklady otázek, které jsou kladeny žákům. Příklady otázek, které jsou kladeny žákům. 1. Napiš jména spolužáků s nimiž by jsi chtěl 1. Napiš jména spolužáků s nimiž by jsi chtěl sedět ve školní lavici. sedět ve školní lavici. 2. S kterými spolužáky by jsi chtěl trávit volný čas? 2. S kterými spolužáky by jsi chtěl trávit volný čas? 3. S kým by jsi chtěl společně bydlet ve stanu 3. S kým by jsi chtěl společně bydlet ve stanu na táboře, evet. na výletě? na táboře, evet. na výletě? 4. Kdo si myslíš, že si vybere tebe? 4. Kdo si myslíš, že si vybere tebe? 5. S kým by jsi nejméně rád seděl ve školní lavici? 5. S kým by jsi nejméně rád seděl ve školní lavici?

13 Použitá literatura a zdroje Švingalová, D. : Základy psychologie. Liberec, Technická univerzita 1996 Štefanovič, J., Greisinger, J. : Psychologie. Praha, Avicenum 1985 Avicenum 1985

14 http://ona.idnes.cz/vicejazycna-vychova http://ona.idnes.cz/vicejazycna-vychova http://cs.wikipedia.org/wiki/Psychologie http://rudolfkohoutek.blog.cz/0811/metody-socialni- psychologie


Stáhnout ppt "Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google