Семинар «Чешские словечки» sice, ale, však, avšak, asi, přece, totiž...

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

5. Abrahám věří, že mu Hospodin splní slib - bude mít potomka.
M O D L I T B A M U Ž E PANE BOŽE. Chodím každý den do práce a dřu 8 hodin, zatím, co má žena si pěkně sedí doma. Chci, aby věděla, co musím vydržet.
PRÁZDNINY 2010 A JAK TO ZASE ZAČALO. CO SE VLASTNĚ DĚLO NA KOPRETINĚ ? •B•Bylo potřeba uskutečnit další výměnu elektrického vedení •Š•Štěstí přeje připraveným,
Chapter 5 vocabulary. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Poslechneme píseň: Díky. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Hledejte podobenství.. (ponaučení o pravidlech na DCŽM Ktiš)
Fonologie Cvičení číslo 8. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
1. Dávno před mým narozením Pán Bůh mě už znal.
Jan Vokál Michal Štrympl Fyzikální seminář Všichni známe Chucka Norrise (přesto zkoušeli jste se někdy zamyslet nad věcmi, které o něm slýcháte?)
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Z pitevní zprávy: Pacient zemřel na následky pitvy.
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ. TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM CO PŘICHÁZÍ VČAS.
Caine - Slon Bojíte se, že jste opravdu vznikli z opice? Nevadí! U nás na faře je dost místa pro všechny! Bojíte se, že jste opravdu vznikli z opice?
Matematické zajímavosti
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
S E N E K A R A D Í Nevyhnutelné snášej s klidnou myslí.
Život vždycky stál a stojí a bude stát za to,aby byl dožit
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
PROČ CHODIT NA MASARYKOVO GYMNÁZIUM VSETÍN ?!
Rozbor souvětí.
Tři Skoti seděli u baru.   "Až umřu," říká starý Skot, "polejte můj hrob nejlepčí skotskou whiskou."   "To pro tebe uděláme," řekl jeden z mladších mužů.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Věra Machová. Formulujte slovně složené výroky vytvořené z výroků jednoduchých.
NEGACE SLOŽENÝCH VÝROKŮ - cvičení
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
Spojky.
Семинар «Чешские словечки - 2» Ať, kéž, nikoli, nejspíš, třeba, teprve, pouze, přestože, poněvadž…
Verbs of Motion Fill in the blanks using the appropriate form of either motion verb given. Vzor: Tak malý Ivan už ___? Tak malý Ivan už chodí?
Příroda a já Otázky.
Союзы když, i když, až Когда что употреблять?. Když ВРЕМЕННОЙ союз (когда). Обозначает: Одновременное действие Když jsem šel z práce, potkal jsem svého.
Den Země 2006 Zpráva třídy 6. A, aneb jak jsme Den Země prožili my.
Naše růžová budoucnost.... Eh, růžová... Tedy, ne tolik.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Dikt át L6 ex4 1. Rád ____ rozhlas.
Neděle pěkná jako tulipán, a proto není radno býti sám, říkáme vesele, dneska jen v kostele vítáme zrovna vás. Slečna jde v džínách, to se nedělá, jít.
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ, TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM, CO PŘICHÁZÍ VČAS. TO JE MÁ PROSBA VE ZKOUŠKÁCH,
Tři Skoti sedí u baru. „Až umřu,“ říká starý Skot, „polejte můj hrob nejlepší skotskou whiskou.“ „To pro tebe uděláme,“ řekl jeden z mladších mužů,
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Věty tázací VY_32_INOVACE_02 Sada 22 Základní škola T. G.
Auta na elektriku  2011.
VTIPY 3 "Jak můžeme rozdělit šest jablek mezi sedm trpaslíků?" ptá se paní učitelka žáků. Přihlásí se Pepíček: "Upečeme štrůdl!"
Jediná věc,která se v životě dá změnit je budoucnost.
OSTROV CUKROVÍ Vytvořila: Marie Anna Kurková START.
PROČ JÍT NA MG VSETÍN? Budeš mít všeobecný přehled o čemkoliv
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
1. Brzy přijde den, kdy nás přivítá náš Pán, brzy přijde den, kdy nás přivítá náš Pán, brzy přijde den, kdy nás přivítá náš Pán, haleluja, haleluja, kdy.
1. Když upadám, kdo pozvedá mě? | Jen Ježíš sám. | V zlém boji kdo se staví za mě? | Jen Ježíš sám. Vpřed za ním jít chci v cestě přímé, | vždyť jeho slovu.
MASARYKOVO GYMNÁZIUM VSETÍN
9 let na základní škole:.
Konverzace: Popište někoho!. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Popisuje: Vojtěch Zedek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Adéla Harenčáková 7. třída
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_18 poměr příčinný
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Alkoholické.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Výlet na Lipno Letošní prázdniny jsme s paničkou vyrazily na Lipno. Kde jsme si nenechaly ujít stezku do korun stromů. Panička nahoru jela sedačkovou lanovko.
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
1. Domů, domů touží duše moje, | domů, domů touží duše má
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Transkript prezentace:

Семинар «Чешские словечки» sice, ale, však, avšak, asi, přece, totiž...

Что всё это значит? - Paní učitelko, já jsem domácí úkol sice udělala, ale však necelý, vždyť jste zadala tolik... - Ale přece to je vaše povinnost! - Asi nevíte, kolik nám toho zadávají ostatní učitelé, že...? - Vy mi teď totiž budete nadávat i na ostatní?! - Ne, promiňte. Avšak je to přece nemožné, aby toho člověk tolik zvládl za den... Já to ale dělat nebudu!

Значение: O Sice – Хоть и … O Ty šaty byly sice hezké, ale moc drahé. O Přece – ведь, всё - таки, конечно, однако O To je přece vaše povinnost! O Vy jste přece instalatér – musíte to vědět! O Však, avšak – Но, Однако O Avšak je to nemožné! O Však jsem tam včera byl, a nic tam ještě nebylo!! O Nýbrž – O Kočka nás nemiluje jen tak, nýbrž pro jídlo.

Значение: O Asi – наверное … O Vy asi nevíte, kolik toho už máme. O Vám se to asi nebude líbit, ale stejně to musím říct. O Ale – но … !! Может стоять не только в начале предложения – ТОГДА является усилит. частицей O Já to ale dělat nebudu!!! O Je to ale nemožné! O Totiž – Собственно, то есть, … - м. б. усилительной частицей O Já tam totiž jít nemůžu, bude tam můj ex. O Vy mi totiž tady budete nadávat?

Значение: O Vždyť – ведь O Jak chcete, ale já jdu domů! Vždyť je už pozdě!!! O Jelikož – Потому что ( стоит в начале предложения ) O Jelikož nejsi plnoletý, nemůžeš si kupovat alkohol. O Neboť – Потому что … ( в начале придаточного предл - я ) O Nechoď tam, neboť je to nebezpečné. O Tedy – поэтому O Nemám ještě 18 let a tedy si sám pivo nekoupím.

Их, таких, ещё много… O Ať O Kéž O Nikoli O Nejspíš O Třeba O Teprve O Pouze O Přestože O Poněvadž O…O…

Все они – просто слова… O Сложность – в их краткости O Краткость >>> путаница O ведь, однако, даже, пусть, то есть – тоже краткие O РЕШЕНИЕ – тренировка !

Удачи и успехов! O Валентинова Дарья