Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věra Machová. Formulujte slovně složené výroky vytvořené z výroků jednoduchých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věra Machová. Formulujte slovně složené výroky vytvořené z výroků jednoduchých."— Transkript prezentace:

1 Věra Machová

2 Formulujte slovně složené výroky vytvořené z výroků jednoduchých

3 H …. Mám hlad.Z …. Mám žízeň.N …. Nudím se. S …. Chce se mi spát.U …. Jsem unavený(á). H  Z Mám hlad nebo žízeň. N  S Nudím se a chce se mi spát. U  S  N´ Jsem unavený(á), chce se mi spát, ale nenudím se.

4 H …. Mám horečku. N …. Nudím se Z …Mám žízeň. S …. Chce se mi spát. U …. Jsem unavený(á). N´  S´ Pokud se nenudím, nechce se mi spát. (N  U)  S Nudím-li se nebo jsem-li unavený(á), chce se mi spát H  (Z  S) Když mám horečku, mám žízeň a chce se mi spát.

5 H …. Mám horečku. N … Jsem nemocný(á). T … Jdu na trénink S …. Musím jít do školy. T  N´ Na trénink jdu právě tehdy, když nejsem nemocný(á) S  H´ Do školy musím jít tehdy a jen tehdy, když nemám horečku

6 H …. Mám horečku. N … Jsem nemocný(á). H  N Jestliže mám horečku, jsem nemocný(á) N  H Jestliže jsem nemocný(á), mám horečku. N´  H´ Pokud nejsem nemocný, nemám horečku. (Když jsem zdravý,…)

7 Vytvořte obrácenou a obměněnou implikaci k implikacím: Když mám horečku, nemusím jít do školy. Když nejsem nemocný, jdu na trénink.

8 Určete pravdivostní hodnotu výroků A  B A  B´ C  A C´  A´ A... Dvojka je prvočíslo B … Těžiště dělí těžnice trojúhelníka v poměru 3:1. C … 8 2 < 4 3 A´  B C´  B´ A  C A  B´

9 Určete pravdivostní hodnotu výroků - řešení A  B … 1 A  B´… 1 C  A … 1 C´  A´… 0 A... Dvojka je prvočíslo … 1 B … Těžiště dělí těžnice trojúhelníka v poměru 3:1. … 0 C … 8 2 < 4 3 … 0 A´  B … 0 C´  B´… 1 A  C … 0 A  B´… 1


Stáhnout ppt "Věra Machová. Formulujte slovně složené výroky vytvořené z výroků jednoduchých."

Podobné prezentace


Reklamy Google