Terciární vzdělávání. Rysy vysokého školství před rokem 1989 - Centrálně byrokratické řízení celého systému - Studijní plány i výzkum pod dohledem komunistické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika Full Cost Metodika Full Cost byla vytvořena v rámci projektu Metodika Full Cost na Mendelově univerzitě v Brně, registrační č.
Advertisements

Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
Stipendia. 2 Legislativní rámec Zákon o vysokých školách (§ 91) Stipendijní řád Směrnice Upa č. 6/2013 Pravidla pro přiznávání a výplatu stipendií.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Věcný záměr zákona v vysokých školách. Základní odlišnosti proti stávající právní úpravě.
Dlouhodobé záměry, výroční zprávy a hodnocení činnosti F. Ježek Komise pro strategie a rozvoj 15. června 2006.
Akademické orgány vysokých škol
1.1. Úvaha MŠMT o předpokladech udržitelnosti soukromé vysoké školy
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Novela zákona o vysokých školách RVŠ 2014 Praha,
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Kvalita ve vzdělávání. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy) se rozumí žádoucí (optimální) úroveň.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Příjmy rozpočtu UP  příspěvek ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost,  dotace ze státního.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Vládní neziskové organizace
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Soukromé vysoké školy do Akreditaci získalo celkem41 SVŠ reálně působí40 SVŠ 1 SVŠ se spojila s VVŠ.
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
Stipendijní politika Přírodovědecké fakulty Opatření děkana č. 2/2012.
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Vývoj terciárního vzdělávání
Terciární vzdělávání.
Financování regionálního školství
Rada VŠ - poznámky Josef Stráský
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Terciární vzdělávání Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Legislativa..(zákon o vysokých školách, školský zákon), vnitřní.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Terciární vzdělávání. Rysy vysokého školství před rokem Centrálně byrokratické řízení celého systému -Studijní plány i výzkum pod dohledem komunistické.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Veřejná správa ve školství
Terciárne vzdelávanie 8. listopadu 2004 KVE Prednáška č. 6.
Výroční zpráva o hospodaření UTB za rok Výroční zpráva o hospodaření zasedání AS Hospodářský výsledek UTB 2012 Hlavní činnost v.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Terciární vzdělávání v ČR VŠ (úr. 6-8 v ISCED 2011) a VOŠ (úr. 5) k celkem 72 VŠ (zdroj ČSÚ)VŠ 26 veřejných vysokých škol (téměř 334 tis.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
1 Zajišťování kvality a vnitřní hodnocení kvality Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha 1- Malá.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Systém zajišťování kvality na UK
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Normativní financování vztahy a souvislosti
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
10/17/10 Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl 1.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Transkript prezentace:

Terciární vzdělávání

Rysy vysokého školství před rokem Centrálně byrokratické řízení celého systému - Studijní plány i výzkum pod dohledem komunistické strany - Unitární systém studijních programů - Vysoké školy a výzkum institucionálně odděleny - Financování VŠ zcela závislé na státu – „přírůstkové rozpočtování“

Změny po roce Zákon o vysokých školách Zachování „unitárního charakteru“ Nevytvořil legislativní rámec pro soukromé školy a vysoké školy neuniverzitního typu. Většina státem financovaného výzkumu zůstávala koncentrována na Akademii věd Nedostatek financí

Příprava reformy financování vysokých škol 1993 – pracovní skupina pověřena přípravou reformy financování vysokých škol Australský systém Model 1 – o vybrané školné se snižují veřejné výdaje na vysoké školství Model 2 – vybrané školné je dodatečným zdrojem růstu celkového rozpočtu škol Základem pro výpočet školného byly průměrné normativní studijní náklady Dva režimy poskytování dávek sociální podpory (nevratný, vratný)

Posílení autonomie Zákon o vysokých školách č.111/1998 Sb. Posilování autonomie vysokých škol (formální) Veřejnoprávní instituce s rozsáhlými majetkovými právy (omezené), omezení v podnikání Finanční závislost na státu zůstala beze změny Uznání tzv. „neuniverzitních škol – otevření prostoru pro neuniverzitní segment terciálního školství – soukromé školy, 200/01 – 14 soukromých VŠ.

Typy financování vysokého školství 2 indikátory: a) Podíl finanční podpory studentů (granty, půjčky, stipendia) na celkových výdajích na terciární vzdělávání. b) Podíl soukromých zdrojů na financování terciárního vzdělávání

Tři odlišné typy zemí: 1) Typ A: vysoký podíl soukromých zdrojů a výrazná sociální pomoc studentů (Austrálie, USA, Kanada) 2) Typ B: Výrazný podíl financování z veřejných zdrojů, programy sociální pomoci (skandinávské země) 3) Typ C: Nízký podíl soukromých zdrojů, slabá pomoc státu (většina postkomunistických zemí, ČR, Portugalsko, Francie a Německo)

Legislativa Zákon O vysokých školách č. 111/1998 Sb. Ve znění pozdějších předpisů Vnitřní předpisy (podléhají registraci MŠMT)

Terciární vzdělávaní vysok é š koly univerzitn í ho typu (poskytují všechny studijní programy) vysok é š koly neuniverzitn í ho typu (převážně bakalářské)

Vysoké školy- členění Krit é rium vlastnictv í veřejn é (zřizuj í se a zru š uj í z á konem) soukrom é (zřizuj í se udělen í m st á tn í ho souhlasu) - K bylo registrováno 39 soukromých vysokých škol st á tn í (vojensk é a policejn í ) Univerzita obrany – vznikla k 1. září 2004 navázala na 3 bývalé vojenské školy- Vojenská akademie v Brně, Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškove a Vojenská lékařská akademie J.E. Purkyně v Hradci Králové Policejní akademie ČR v Praze

Samospráva veřejné vysoké školy (paragraf 6 zákona o VŠ) vnitřn í organizace, zaměřen í činnosti V Š počet přij í maných uchazečů, podm í nky pro přijet í tvorba a uskutečňov á n í studijn í ch programů organizace studia rozhodov á n í o pr á vech a povinnostech studentů pracovněpr á vn í vztahy habilitačn í ř í zen í a ř í zen í ke jmenov á n í profesorem spolupr á ce s jinými V Š a zahraničn í styky hospodařen í V Š a nakl á dan í s majetkem stanoven í vý š e poplatků spojených se studiem ustavov á n í samospr á vn í ch akademických org á nů V Š

Orgány veřejné vysoké školy (VVŠ) Samospr á vn í org á ny akademický sen á t rektor vědeck á rada, př í p. uměleck á rada (na neuniverzitn í V Š akademick á rada) disciplin á rn í komise Dal ší org á ny spr á vn í rada veřejn é vysok é š koly kvestor

Akademický senát (AS) samospr á vný zastupitelský akademický org á n M á nejm é ně jeden á ct členů, z toho nejm é ně jednu třetinu a nejvý š e jednu polovinu tvoř í studenti. Členstv í v akademick é m sen á tu je neslučiteln é s funkc í rektora, prorektorů, děkanů a proděkanů. Funkčn í obdob í jednotlivých členů akademick é ho sen á tu VV Š je nejvý š e tř í let é.

Rektor jedn á a rozhoduje ve věcech š koly Rektora jmenuje a odvol á v á na n á vrh akademick é ho sen á tu prezident republiky. Funkčn í obdob í rektora je tř í let é, nejvý š e dvě po sobě bezprostředně jdouc í funkčn í obdob í. Rektora zastupuj í prorektoři. Prorektory jmenuje a odvol á v á rektor Mzdu rektora stanov í ministr

Vědecká rada VVŠ členy vědeck é rady jmenuje a odvol á v á rektor, který je z á roveň jej í předsedou nejm é ně jedna třetina členů jsou jin é osoby než členov é akademick é obce t é to š koly projedn á v á dlouhodobý z á měr VV Š schvaluje studijn í programy vykon á v á působnost v ř í zen í ke jmenov á n í profesorem a habilitačn í m ř í zen í

Disciplinární komise VVŠ členy jmenuje rektor z řad členů akademick é obce, polovinu členů tvoř í studenti funkčn í obdob í je nejvý š e dvoulet é projedn á v á disciplin á rn í přestupky studentů VV Š a předkl á d á n á vrh na rozhodnut í rektorovi

Správní řada VVŠ m á nejm é ně devět členů, jejich počet mus í být vždy dělitelný třemi členy jmenuje a odvol á v á ministr jsou v n í zastoupeni představitel é veřejn é ho života, ú zemn í samospr á vy a st á tn í spr á vy, nemohou být zaměstnanci dan é vysok é š koly zased á nejm é ně dvakr á t ročně

Kvestor ř í d í hospodařen í a vnitřn í spr á vu VV Š, vystupuje jej í jm é nem v rozsahu stanoven é m opatřen í m rektora jmenuje a odvol á v á ho rektor

Vnitřní předpisy VVŠ statut veřejn é vysok é š koly, volebn í a jednac í ř á d akademick é ho sen á tu VV Š vnitřn í mzdový předpis jednac í ř á d vědeck é rady VV Š ř á d výběrov é ho ř í zen í pro obsazov á n í m í st akademických pracovn í ků, studijn í a zku š ebn í ř á d, stipendijn í ř á d disciplin á rn í ř á d pro studenty dal ší předpisy

Statut veřejné vysoké školy n á zev, s í dlo a typ vysok é š koly, pr á vn í předchůdce, podm í nky pro přijet í ke studiu a způsob pod á v á n í přihl áš ek, podm í nky studia cizinců, seznam akreditovaných studijn í ch programů seznam oborů, ve kterých je vysok á š kola opr á vněna konat habilitačn í ř í zen í nebo ř í zen í ke jmenov á n í profesorem, vymezen í obsahu, podm í nek a četnosti hodnocen í činnosti organizačn í strukturu, ustanoven í o poplatc í ch spojených se studiem, pravidla pro už í v á n í akademických insigni í a pro kon á n í akademických obřadů, pravidla hospodařen í veřejn é vysok é š koly.

Veřejná vysoká škola se člení na: fakulty vysoko š kolsk é ú stavy jin á pracovi š tě pro vzděl á vac í a vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo dal ší tvůrč í činnost nebo pro poskytov á n í informačn í ch služeb ú čelov á zař í zen í pro kulturn í a sportovn í činnost, pro ubytov á n í a stravov á n í zejm é na členů akademick é obce nebo k zaji š ťov á n í provozu š koly

Orgány fakulty Samospr á vn í org á ny: akademický sen á t fakulty, děkan, vědeck á rada fakulty, disciplin á rn í komise fakulty. Dal ší m org á nem fakulty je tajemn í k.

Vnitřní předpisy fakulty statut fakulty, studijn í a zku š ebn í ř á d fakulty, pokud se fakulta neř í d í studijn í m a zku š ebn í m ř á dem VV Š stipendijn í ř á d fakulty, pokud se fakulta neř í d í stipendijn í m ř á dem veřejn é vysok é š koly, volebn í a jednac í ř á d akademick é ho sen á tu fakulty, jednac í ř á d vědeck é rady fakulty, disciplin á rn í ř á d pro studenty, dal ší předpisy, pokud tak stanov í statut fakulty.

Studijní programy Je určen typem bakal á řský studijn í program magisterský studijn í program doktorský studijn í program celoživotn í vzděl á v á n í A formou: - Prezenční - Distanční - Kombinovaná forma

Součástí studijního programu - Členění na Obory - Profil absolventa - Chararakteristika studijních předmětů - Pravidla pro tvorbu studijního plánu - Standardní doba studia - Podmínky jeho plnění a ukončování, návaznost na další typy studijních programů

Soukromá vysoká škola Právnická osoba Žádost o udělení státního souhlasu: - název, sídlo a typ vysoké školy - Právní formu právnické osoby a statutární orgán - Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí činnosti vysoké školy - Údaje o finančním, materiálním, personálním a informačním zajištění činnosti soukromé vysoké školy - Návrhy studijních programů - Návrh vnitřních předpisů upravujících organizaci a činnost soukromé vysoké školy

Systém financování VVŠ

Rozpočet veřejné vysoké školy Př í jmy rozpočtu: dotace ze st á tn í ho rozpočtu poplatky spojen é se studiem výnosy z majetku jin é př í jmy ze st á tn í ho rozpočtu, ze st á tn í ch fondů a z rozpočtů obc í výnosy z doplňkov é činnosti př í jmy z darů a dědictv í

Poplatky spojené se studiem Za úkony spojené s přijímacím řízením Za prodlužování studia nad stanovenou dobu Za studium dalšího programu Soukromé vysoké školy si stanoví poplatky svým vnitřním předpisem. Školné není zákonem limitováno

Výška normativu v roku 2004

Průměrný měsíční plat v 2004 profesor Kč, docent Kč, odborný asistent Kč, asistent Kč, lektor Kč, Vědecký pracovník Kč, technicko-hospodářský pracovník Kč, dělník Kč, obchodně provozní pracovník Kč, zdravotničtí pracovníci Kč, ostatní pracovníci Kč