Cukry Alice Skoumalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

Struktura sacharidů - testík na procvičení –
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
3.ročník technického lycea
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
SACHARIDY.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sacharidy.
Sloučeniny v organismech
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
SACHARIDY II.
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Struktura sacharidů. Struktura nukleových kyselin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy – obecný přehled
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
SACHARIDY.
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/13/2019.
KVÍZ - SACHARIDY.
Transkript prezentace:

Cukry Alice Skoumalová

Opakování: Glukóza, fruktóza, galaktóza (Fisherovy vzorce, přeměna Glu→Gal, Glu→Fru) Optická izomerie (D- a L- glukóza) Tvorba hemiacetalu glukózy (anomery) Redukující cukry - definice Nejvýznamnější disacharidy (složení) Nejvýznamnější polysacharidy (struktura)

Významné formy cukrů v organismu: 1. Glukóza 2. Glykogen 3. Glykoproteiny 4. Glykolipidy 5. Proteoglykany

Charakteristika sacharidů: polyhydroxyaldehydy a ketony 3-7 uhlíků + funkční skupina chirální molekuly Monosacharidy, disacharidy, polysacharidy Modifikované sacharidy

D a L cukry: Enantiomery - „zrcadlové obrazy“ (stáčí rovinu polarizovaného světla opačnými směry) Fischerova projekce: zrcadlo 2n = počet stereoisomerů n-počet chirálních C (např. glukóza - 16 stereoisomerů)

Struktura glukózy: Mutarotace Anomery změny v rotaci roviny pol. světla při utváření rovnováhy mezi cykl. a otevřenou formou Anomery liší se pozicí OH na anomerním C

Reakce monosacharidů:

Reakce s oxidačním činidlem: Redukující cukry reagují v zásaditém prostředí s oxidačním činidlem Všechny monosacharidy jsou redukující cukry

Reakce s alkoholy (tvorba glykosidické vazby): Glykosidická vazba vazba mezi anomerním uhlíkem a kyslíkem OR sk. Hydrolýza disacharidu (trávení sacharidů)

Přehled důležitých monosacharidů Aldózy: Pentózy součástí RNA a NADH součástí polysacharidů ve stěnách rostl. buněk Hexózy „krevní“ cukr (energie) součástí celulózy a škrobu zásoba v organismu ve formě glykogenu součástí laktózy v mléce, glykolipidů a glykoproteinů konverze na glukózu galaktosémie součástí glykolipidů a glykoproteinů

Ketózy: Deoxyaldózy: D-Ribulóza D-Fruktóza 2-deoxy-D-ribóza intermediát pentóza fosfátové dráhy volná v medu a v ovocných šťávách součástí sacharózy konverze na glukózu Deoxyaldózy: 2-deoxy-D-ribóza součástí DNA

Acetylované aminocukry: N-Acetyl-D-glukosamin N-Acetyl-D-galaktosamin součástí glykoproteinů Kyselé cukry: D-Glukuronová kyselina N-Acetylneuraminová kyselina (sialová) součástí glykosaminoglykanů v pojivové tkáni konjugace žlučových kyselin součástí glykoproteinů

Přehled důležitých disacharidů Sacharóza Maltóza štěpný produkt škrobu třtinový cukr, řepkový cukr neredukující Laktóza mléčný cukr (4,5% - 7%) intolerance (absence laktázy)

Přehled důležitých polysacharidů Celulóza ß-D-Glukóza, ß-1,4 glykosidická vazba tvoří strukturní kostru rostlin člověk neštěpí

1. Amylóza (20%, rozpustná ve vodě) Škrob α-D-Glukóza energetické zásoby pro rostliny člověk štěpí - základní součást stravy (brambory, obilí, rýže) 1. Amylóza (20%, rozpustná ve vodě) α-1,4 glykosidická vazba 2. Amylopektin (80%, nerozpustná ve vodě) větvení (po 25 jednotkách) - α-1,6

Glykogen α-D-Glukóza, α-1,4 a α-1,6 glykosidická vazba energetický zdroj u živočichů (játra, svaly)

Další významné sacharidy 1. Glykosaminoglykany Kyselina hyaluronová 25 tis. disacharid. jednotek tvoří viskózní hmotu (váže vodu) pojivo, synoviální tekutina, sklivec Chondroitin sulfát šlachy, chrupavky D-Glukuronát N-Acetyl- D-galaktosamin- 6-sulfát D-Glukuronát N-Acetyl-D-glukosamin

Heparin hodně sulfatován (negativně nabité skupiny) antikoagulant - skladován v granulích žírných buněk (váže se na koagulační faktory)

2. Proteoglykany velké komplexy proteinů a glykosaminoglykanů v extracelulární matrix vysoká hydratace a pevnost (chrupavka)

3. Glykoproteiny na povrchu buněk (receptory, krevní skupiny) Typy:

Krevní skupiny sacharidy na povrchu buněk

Souhrn: Stereoisomery, epimery, enantiomery, anomery (příklady) Nejvýznamnější reakce monosacharidů Význam glukózy Významné disacharidy Významné polysacharidy Glykosaminoglykany a proteoglykany - funkce Glykoproteiny - význam