Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLuděk Ovčačík
1
SACHARIDY
2
tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj v látkovém metabolismu mají význam také jako stavební materiál starý název – uhlohydráty
3
Z chemického hlediska se jedná o deriváty uhlovodíků obsahujících minimálně vždy 2 hydroxylové skupiny – OH a karbonylovou skupinu Karbonylová skupina může být vázána na krajním atomu uhlíku – aldehydická skupina nebo na vnitřním atomu uhlíku- ketoskupina – podle toho dělíme sacharidy na: polyhydroxyaldehydy – aldosy polyhydroxyketony - ketosy
4
Příklady aldos a ketos Aldosa Ketosa
5
Dělení sacharidů Podle počtu uhlíkových atomů: Cukry = Monosacharidy – obsahují 3-7 uhlíků Oligosacharidy Polysacharidy
6
Cukry Monosacharidy Pentosy aldotetrosy aldopentosy aldohexosy Ketosy -ketotetrosy -ketopentosy -ketohexosy Oligosacharidy -disacharidy -trisacharidy -tetrasacharidy Polysacharidy
7
Názvosloví sacharidů Obecné názvy: předpona aldo- nebo keto- + kmen řecké číslovky vyjadřující počet uhlíkových atomů + přípona –osa Př. Aldotetrosa = aldehydický cukr se čtyřmi uhlíky
8
MONOSACHARIDY
9
Fischerovy vzorce monosacharidů aldotetrosaketohexosa
10
Monosacharidy lze považovat za oxidační produkty vícesytných alkoholů – vznikají dehydrogenací alkoholové skupiny glyceraldehyd glycerol dihydroxyaceton
11
ALDOSY polyhydroxyaldehydy
12
Na druhém uhlíku je asymetrické centrum, které umožňuje vznik dvou izomerních forem glyceraldehydu. Od D- a L- glyceraldehydu se odvozují další aldosy tak, že se mezi aldehydovou skupinu a sekundární alkoholickou skupinu na druhém uhlíku vsune další sekundární alkoholická skupina
14
Sacharidy, které se liší pouze konfigurací na jediném uhlíkovém atomu se nazývají epimery
15
Haworthovy projekční vzorce Fischerovy acyklické vzorce nevystihují přesně strukturu a vlastnosti monosacharidů. Molekuly monosacharidů jsou cyklické, aldehydová (ketonová) skupina se přiblíží k některé ze sekundárních hydroxylových skupin a zreaguje s ní za vzniku poloacetalové vazby Sacharidy s šestičlenným kruhem = pyranosy Sacharidy s pětičlenným kruhem = furanosy
16
Haworthovy vzorce
17
Vznik poloacetalu
18
Dvě struktury, které se liší pouze orientací poloacetalového hydroxylu se nazývají anomery -D-glukopyranosa -D-glukopyranosa
19
KETOSY polyhydroxyketony
20
Přehled ketos Jsou odvozené od dihydroxyacetonu
22
D-fruktosa -D-fruktofuranosa
23
Zjednodušený Haworthův vzorec -D-glukopyranosa
24
Pyranosový a furanosový kruh neleží v jedné rovině – C atomy hybridizují v sp 3 Pyranosový kruh nabývá vaničkové nebo židličkové konformace Př. -D-glukopyranosa
25
Zástupci monosacharidů D-ribosa je součástí nukleotidů v molekule RNA
26
2-deoxy-D-ribosa Je součástí nukleotidů v molekule DNA
27
D-glukosa – hroznový cukr nachází se ve sladkých plodech, včelím medu, krvi živočichů vyrábí se enzymovou hydrolýzou škrobů Vyskytuje se většinou v pyranosní formě
28
D-fruktosa - ovocný cukr V některém ovoci a medu Je součástí sacharosy V roztoku je převážně ve furanosní formě
29
Deriváty monosacharidů 1.Aminosacharidy 2.Cukerné kyseliny 3.Cukerné estery 4.Glykosidy 5.Deoxycukry 6.Cukerné alkoholy
30
1. Aminosacharidy Hydroxylová skupina je nahrazena aminoskupinou 1. -D-glukosamin = 2-deoxy-2-amino- -D-glukosa -je součástí chitinu
31
1. Aminosacharidy 2.Galaktosamin - vyskytuje se ve složitých polysacharidech
32
2. Cukerné kyseliny Kyselina L-askorbová = lakton 2-keto-L-gulonové kyseliny - antiskorbutický vitamin C
33
Kyselina L-askorbová L-gulosa 2-keto-L-gulonová kyselina Lakton 2-keto-L-gulonové kyseliny
34
Laktony enolformaketoforma
35
Laktony Laktony vznikají odštěpením vody z některých hydroxykyselin Příklad: 1= 2= 3= Kyselina D-mannonová - mannolakton
36
3. Cukerné estery Vznikají reakcí na hydroxylové skupině Jedná se o důležité metabolické produkty A) methylestery B) estery kyseliny octové
37
A) methylestery
38
B) Estery kyseliny octové.
39
4. Glykosidy Vznikají reakcí reaktivního poloacetalového hydroxylu Dochází k navázání necukerné složky glykosidickou vazbou Váže-li se alkohol vznikají O-glykosidy Váže.li se amin vznikají N-glykosidy
40
O-glykosidy Nejjednodušší = methyl- -D-glukosid
41
B) N-glykosidy Jsou součástí nukleových kyselin Adenosin
42
5. Deoxycukry -D-ribosa 2-deoxy- -D-ribosa
43
6. Cukerné alkoholy D-glukosa D-sorbit
44
Oligosacharidy sacharidy složené ze dvou až deseti molekul monosacharidů vázaných glykosidickou vazbou podle počtu monosacharidových jednotek rozlišujeme disacharidy, trisacharidy atd.
45
Dělení oligosacharidů 1.Redukující (maltosový typ) – glykosidická vazba mezi C 1 – C 4 2.Neredukující (trehalosový typ) – glykosidická vazba mezi C 1 – C 1
46
Příklad redukujícího disacharidu 1 poloacetalový hydroxyl není zapojen do vazby
47
Příklad neredukujícího disacharidu.
48
Redukující disacharidy Maltosa – sladový cukr -D-glukosa + D-glukosa (vazba 1 4)
49
Redukující disacharidy Laktosa – mléčný cukr -D-galaktosa + D-glukosa (vazba 1 4)
50
Redukující disacharidy Celobiosa – stavební jednotka celulosy -d-glukosa + D-glukosa (vazba 1 4)
51
Neredukující disacharidy Mají glykosidické vazby mezi C 1 jedné molekuly a C 1 druhé aldosy nebo C 2 ketosy Sacharosa – řepný nebo třtinový cukr -glukosa + -fruktosa
52
Polysacharidy Sacharidy složené z více než deseti molekul monosacharidů vázaných glykosidickou vazbou Nemají redukční vlastnosti, protože glykosidické vazby vznikají mezi poloacetalovými hydroxyly Funkce: 1.V rostlinách jako podpůrné substance (celulosa) nebo jako rezervní látky v semenech a hlízách (škrob) 2.V živočišné říši je podpůrné funkce vzácná (chitin), rezervní látka (glykogen)
53
Rozdělení polysacharidů podle chemického složení 1.Homoglykany – základní stavební jednotkou jsou pouze monosacharidy 2.Heteroglykany – složeny ze 2-3 různých stavebních kamenů 3.Složené sloučeniny – glykoproteiny, glykolipidy
54
Stavební polysacharidy Celulosa slouží k výrobě viskózového hedvábí, celofánu a celuloidu významné jsou estery acetáty a nitráty celulosy
55
Stavební polysacharidy Chitin Stavební jednotkou je N-acetylglukosamin (vazba - D - 1 4)
56
Zásobní polysacharidy Škrob Vyskytuje se v semenech, hlízách Je tvořen dvěmi složkami Amylosa - základní stavební jednotkou je maltosa -řetězec je stočen do šroubovice -nerozpouští se ve studené vodě Amylopektin -větvená molekula pomocí vazeb 1 6 -rozpouští se ve studené vodě
57
Zásobní polysacharidy Glykogen Živočišný škrob Strukturou připomíná amylopektin, ale je větvenější as má vyšší molekulovou hmotnost Svalový glykogen M = 1 milion Jaterní glykogen M = 5 milionů
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.