Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/03.0032.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/03.0032."— Transkript prezentace:

1 Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/

2 Sacharidy Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry, zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny, tvořící velkou skupinu polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů), jakož i odvozených vazeb oligo- a polykondenzátů. Obecně jsou pod sacharidy chápány hlavně cukry.

3 Rozdělení sacharidů 1.Monosacharidy-Monosacharidy jsou základní sacharidy, které již nelze dále dělit na jednodušší. Jsou základní stavební jednotkou všech složitějších sacharidů – oligosacharidů a polysacharidů. Sacharidy obecně bývají nepřesně nazývány cukry, jako cukry však značíme jen sacharidy sladké chuti, tedy i většinu monosacharidů.Jsou tvořeny jednou cukernou jednotkou.Podle typu karbonylové skupiny je dělíme na aldózy a ketózy.Aldózy obsahující v lineární formě karbonylovou skupinu na koncovém uhlíku,jsou to tedy polyhydroxyaldehydy.Ketózy obsahující v lineární formě karbonylovou skupinu na jiném než koncovém uhlíku,jsou to tedy polyhydroxyketony.

4

5 Oligosacharidy Oligosacharidy jsou cukry složené z několika (2-10) monosacharidových podjednotek. Mají podobné vlastnosti jako monosacharidy. Z oligosacharidů jsou významné především disacharidy(složené ze dvou monosacharidových podjednotek). Jsou rozspustné ve vodě a mají většinou sladkou chuť.Jsou tvořeny dvěma až deseti cukernými jednotkami.Dělí se na:Disacharidy-jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami (např. sacharóza,maltóza nebo laktóza).Trisacharidy-jsou tvořeny třemi cukernými jednotkami (např. rafinóza).Tetrasacharidy-jsou tvořeny čtyřmi cukernými jednotkami. + Další dělení Oligosacharidů

6

7 Polysacharidy Polysacharidy jsou polymérní cukry.Jsou tvořeny monosacharidovými jednotkami, které jsou spojeny glykosidickou vazbou. Často jsou amorfní, nerozpustné ve vodě a nemají sladkou chuť.Jsou tvořeny více než deseti cukernými jednotkami. -Nízkomolekulární polysacharidy,tvořené nejvýše několika desítkami cukerných jednotek a vznikající většinou z vysokomolekulárních polysacharidů částečnou hydrolýzou (např. rozpustný škrob). -Vysokomolekulární polysacharidy jsou přírodní polymery složené z mnoha desítek až stovek cukerných jednotek-v živých organismech slouží např. jako zásobárna energie (např. škrob,glykogen),nebo mají stavební funkci (např. celulóza,chitin).

8 Optická otáčivost V roce 1848 objevil francouzský chemik a mikrobiolog Louis Pasteur rozdílnou optickou otáčivost u molekul sloučenin, které mají stejný strukturní vzorec. Optická aktivita látky se projevuje tím, že roztoky opticky aktivních látek otáčejí rovinu polarizovaného světla. Touto vlastností však nevynikají všechny organické látky – některé jsou opticky aktivní, jiné opticky inaktivní.

9 Zdroje bioweb.genezis.eu cukrovka-ocima-biochemie.blog.cz bio-che.szm.com


Stáhnout ppt "Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/03.0032."

Podobné prezentace


Reklamy Google