Evaluace OPRLZ Zpracováno podle: Závěrečná evaluace OP RLZ – zhodnocení přínosu programu na poli rozvoje lidských zdrojů, 2008 (http://www.esfcr.cz/file/7365/)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Evropský sociální fond
Regionální věda 3 případová studie 5RE904 Regionální věda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Techniky projektového řízení
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Projektový management Přednáška č. 1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
ESF V ČR OP Lidské zdroje a zaměstnanost Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Krátce bez práce Závěrečná krajská konference Projekt Krátce bez práce, reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Průběžné výsledky zjišťování absorpční kapacity v oblasti vzdělávání Projekt: Šance pro Moravskoslezský kraj – Vzdělaní lidé a připravený venkov.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Místní plán inkluze + OP VVV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Evaluace OPRLZ Zpracováno podle: Závěrečná evaluace OP RLZ – zhodnocení přínosu programu na poli rozvoje lidských zdrojů, 2008 ( Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Klíčové komponenty závěrečné evaluace OP RLZ 6 hlavních tématických okruhů: 1 - Zhodnocení relevance programových priorit; 2 - Zhodnocení věcného naplnění Priority 1 Aktivní politika zaměstnanosti; 3 - Zhodnocení věcného naplnění Priority 2 Rovné příležitosti a sociální inkluze; 4 - Zhodnocení věcného naplnění Priority 3 Rozvoj celoživotního učení; 5 - Zhodnocení věcného naplnění Priority 4 Adaptabilita a podnikání; 6 – Zhodnocení nastavení implementačního a monitorovacího systému. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Hlavní použité metody pro sběr dat a informací: výzkum od stolu (desk research); sběr dat z informačních systémů s využitím: o modulu Projekty a modulu Grantová schémata v IS MONIT; o modulu Výstupní sestavy (předvytvořené výstupní sestavy - zejména sestavy SMT1 GS, SMT1 SP/NP, SMT2 GP, E1, AMI za priority, AMI za program) v IS MONIT, případně sestavy z IS CENTRAL SF 106, 119, 167, 180; o sestav z IS MONIT a z ISOP zpracovaných správcem systému přímo pro potřeby evaluátora a zahrnujících informace k: cílovým skupinám; aktivitám; území dopadu; výši způsobilých výdajů; naplnění závazných indikátorů ke GS Profese (z ISOP). terénní šetření o polostrukturované individuální rozhovory (IDI); o elektronická dotazníková šetření (DOT); o dotazování po telefonu; o konzultace s relevantními subjekty zapojenými do implementace. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Na základě analýzy současné socioekonomické situace (včetně jejího kvantitativního vyjádření pomocí aktuálních hodnot kontextových indikátorů) a zhodnocení změn základní kontextové dokumentaci a legislativy lze konstatovat, že strategie programu i priority z ní vycházející jsou i v současnosti zcela relevantní ve vztahu k vývoji vnějšího prostředí programu. Naplňování cílů programu tak přispívá k pozitivnímu vývoji tohoto prostředí, i když - s ohledem na rozsah a reálné možnosti programu - je tento vliv spíše okrajový. Na druhé straně lze očekávat nepřímé pozitivní přínosy programu, které jsou sice obtížně měřitelné (např. postoj k celoživotnímu učení, zvýšení povědomí o nerovnostech na trhu práce a o možnostech, jak tyto nerovnosti řešit a v neposlední řadě i nově získané dovednosti v oblasti managementu projektů ve sféře lidských zdrojů), ale nejsou bezvýznamné a bude je možno zúročit v dlouhodobějším horizontu. Zhodnocení relevance programových priorit Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Základní makroekonomický rámec pro realizaci OP RLZ byl ve sledovaném období mimořádně příznivý. Nastavení priorit programu je relevantní ve vztahu k vývoji socioekonomické situace. Přes celkově nepochybně pozitivní trend ve vývoji míry nezaměstnanosti, existuje na trhu práce výrazná nerovnováha, a to jak z regionálního hlediska, tak i z hlediska pohlaví a některých dalších charakteristik. Nedostatečná flexibilita a mobilita pracovní síly, potřeba zlepšení motivačního systému v relaci mezi sociálními dávkami a mzdou dosažitelnou pro příslušný typ pracovní síly. Řešení flexibility a mobility pracovní síly představuje v ČR nemalý problém v situaci, kdy se na jedné straně existují potíže se získáním pracovníků (nejen) do nově otevíraných podniků (a predikce ukazují na další zostření problémů v již blízké budoucnosti) a na straně druhé existuje několik set tisíc nezaměstnaných, přičemž podíl dlouhodobě nezaměstnaných roste. Zhodnocení relevance programových priorit Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Minimální vazba mezi vzdělávacím systémem a požadavky trhu práce. Zde je na místě systémové opatření, které s dostatečnou razancí dosud zavedeno nebylo. Dochází ke kumulaci problémů na některé sociálně znevýhodněné skupiny obyvatel, které jsou navíc výrazně regionálně koncentrovány. Navíc, z dostupných informací a materiálů vyplývá, že proces sociální segregace pokračuje, příp. se umocňuje, přičemž je evidentní, že včasná intervence bude daleko účinnější a daleko méně nákladná ve srovnání s intervencí provedenou v době, když již kumulativní procesy sociální deprivace poběží např. po dobu celé generace (viz problémy některých sídlišť některých západoevropských měst, které jsou dnes již téměř neřešitelné). Problémy na regionální úrovnizůstávají poněkud stranou. Je třeba zdůraznit, že problematika trhu práce má minimálně 3 odlišné„řádovostní“ úrovně – státní, regionální a lokální. Skutečnost, že mezi okresy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti jsou i minimálně 2 krajská města (přičemž Ústí n. L. bylo dokonce podle průměrné míry nezaměstnanosti v roce 2007 na 4. místě, a problémem je i zhoršující se relativní pozice Karlových Varů), by neměla být ponechána bez povšimnutí. Zhodnocení relevance programových priorit Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Vliv OPRLZ na změny vnějšího prostředí byl spíše okrajový. Jakkoli lze výsledky OP RLZ dosažené v období hodnotit pozitivně, v rozhodující míře se na zlepšení situace na trhu práce podílely faktory, které nebyly (a ani nemohly být) intervencemi OP RLZ přímo ovlivněny. Na druhé straně je třeba vidět přínos programu v oblasti nepřímých a obtížně kvantifikovatelných efektů jako je např. změněný postoj k celoživotnímu učení, zvýšení povědomí o nerovnostech na trhu práce a o možnostech jak tyto nerovnosti řešit či nově získané dovednosti v oblasti managementu projektů RLZ, které bude možno zúročit v delším časovém horizontu. V rámci dalších analýz externího prostředí považujeme za vhodné sledovat i soulad mezi územní alokací zdrojů a lokalizací významných koncentrací sociálně znevýhodněných skupin obyvatelstva. V rámci prováděných analýz vidíme dále jako vhodné uplatnit syntetický pohled na vývoj zaměstnanosti kombinující současně míru nezaměstnanosti s počtem uchazečů o práci. Zhodnocení relevance programových priorit Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Kontextové indikátory OPRLZ Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Evaluace OPRLZ OPRLZ – čerpání podle opatření k Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Čerpání finančních prostředků podle opatření opatření klasifikována ve 3 kategoriích, · „vysoce výkonná“ (s mírou absorpce dosahující nejméně, resp. přesahující 75%), „ průměrně výkonná“ opatření (s úrovní čerpání vyšší než 50% ), „málo výkonná ( u nichž je míra čerpání nižší než 50 %). Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Analýza věcného pokroku Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Souhrnné hodnocení programu a priorit Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Relevance - posouzení významu a vhodnosti podpořených intervencí pro daný sektor a cílové skupiny. Efektivnost - hospodárnost dosažených výsledků, tak na efektivnost systému implementace. Účinnost je posuzována podle toho, jak tyto dosažené výsledky přispěly k naplnění specifických cílů příslušných priorit (resp. programu). Dopad - dlouhodobější přínosy priorit/programu, míra naplnění jejich globálních cílů. Udržitelnost - zachování výsledků a přínosů programu ve střednědobém horizontu. posuzování dopadu a udržitelnosti je podmíněno dostatečným časovým odstupem, v této evaluaci vzhledem ke krátké době od ukončení většiny projektů pouze předběžné

Souhrnné hodnocení programu a priorit Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Pro hodnocení 5 – stupňová škála

Souhrnné hodnocení programu a priorit Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Děkuji za pozornost. Dotazy ?