Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Významové vztahy ve větě jednoduché
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0103 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Neohebné slovní druhy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Syntax - druhy vedlejších vět
Spojky.
Spojky.
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
VY_32_INOVACE_03-37 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0112 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Komplexní jazykový rozbor
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0115 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0110 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
Interpunkce v souvětí podřadném
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Významové poměry mezi hlavními větami
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Spojky Spojky spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
3.Prezentace 9.tř..
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Souvětí souřadné.
Spojky.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a literatura Téma:Spojky (konjunkce) Jméno autora:Kateřina Halaštová Vytvořeno dne: Metodický popis – anotace:Opakuje znalosti o spojkách, prezentace obsahuje i cvičení kontrolující porozumění učivu. SPOJKY (KONJUNKCE)

 Spojují větné členy nebo věty a vyjadřují jejich významový či obsahový poměr  Nejsou samostatnými větnými členy  Patří k neohebným slovním druhům SPOJKY (KONJUNKCE)

 Věty mohou být spojeny i jinými slovními druhy, např. vztažnými zájmeny (kdo, co, který, jaký, čí, jenž) nebo zájmennými příslovci (kde, kdy, odkud, kudy…) PAMATUJ!

1) Poměr slučovací a, i, nebo, či, ani, také, pak, potom i – i, ani – ani, ať - ať 2) Poměr stupňovací ba, ba i, dokonce, dokonce i, nejen – ale i, nejen – nýbrž i 3) Poměr odporovací ale, avšak, však, nýbrž, leč, naopak 4) Poměr vylučovací nebo, anebo, buď – anebo 5) Poměr důsledkový proto, tedy, tudíž, a proto, a tedy, a tudíž, a tak, a proto 6) Poměr důvodový neboť, vždyť, totiž SPOJKY SOUŘADICÍ - PARATAKTICKÉ

Uvozují vedlejší věty a mohou vyjadřovat poměr: Příčinný – protože, poněvadž, jelikož… Účelový – aby Podmínkový – kdyby, jestliže, jestli, když… Přípustkový – ačkoliv, ač, přestože, i když, třebaže… Časový – když, jakmile, než… Obsahový – že, aby… SPOJKY PODŘADICÍ - HYPOTAKTICKÉ

1)Jednoduché a složené spojky – že, když, ať, než, když, zatímco… 2)Víceslovné – i když, a proto, ba dokonce… Někdy jsou spojky rozděleny a každá část je v jiné větě či její části (Martin byl nejen vynikajícím studentem, ale i sportovcem.) DALŠÍ ČLENĚNÍ SPOJEK:

Spojky rozdělit na parataktické a hypotaktické: když, protože, neboť, ani, že, abychom, totiž, nebo, jestliže, dokonce, přestože, jakmile, i, či, než, jelikož, abyste CVIČENÍ 1:

Doplnit vhodné spojky:  Hladina řek stoupala, …... v noci vytrvale pršelo.  Alena byla v testu neúspěšná, …… se na písemku pečlivě připravovala.  Petr neznal telefonní číslo lékaře, …… zavolal na informační linku.  …… se dozvíš výsledek zkoušky, zavolej mi.  Nejvýhodnější by bylo, …… změnili bankovní ústav.  Vracel se do míst, …… strávil své dětství.  Řekl, … … ho může kdykoliv navštívit. CVIČENÍ 2:

Zdůvodnit psaní čárek ve větách:  U Randýsků mě nejen nechali osušit, ale dovezli mě i domů.  Přestože venku mžilo, byla to příjemná procházka.  Pes, který štěká, nekouše.  Neposloucháš, a tak si nezasloužíš odměnu.  Nejdříve si odnesl zavazadla do auta a pak spěchal na nádraží. CVIČENÍ 3:

Podle schématu vytvořit vlastní souvětí: 1VH, i když 2VV Jakmile 1VV, 2VH a 3VH 1VHa, který 2VV, 1VHb 1VH, kudy 2VV 1VH, a proto 2VH CVIČENÍ 4:

 MARTINEC, Ivo; TUŠKOVÁ, Jana Marie; ZIMOVÁ, Ludmila. Mluvnice – učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus,  KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 2. ročník gymnázií. Praha: SPN,  HAVRÁNEK, Bohuslav; JEDLIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna, POUŽITÁ LITERATURA