Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, 6.12.2007 Ing. Světlana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v ČR
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Lidské zdroje a zaměstnanost
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond v ČR
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV ČR, Odbor pro řízení pomoci z Evropského sociálního fondu
Příležitost pro podnikatele
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
1 Operační program Rozvoj lidských zdrojů Úřad práce v Plzni, oddělení implementace projektů ESF Martina Bydžovská.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2,  Operační program Rozvoj lidských zdrojů (MPSV)  Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha (MPSV)  Program Iniciativy Společenství EQUAL (MPSV)  Společný regionální operační program - část (MMR) Programy spolufinancované z ESF pro období v ČR

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Programy spolufinancované z ESF pro období v ČR  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (MPSV)  Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (MŠMT)  Operační program Praha – Adaptabilita (HMP) granty/EUhttp://magistrat.praha-mesto.cz/Dotace-a- granty/EU

JPD 3 - cíl Efektivní trh práce založený na kvalifikované pracovní síle, konkurenceschopnosti zaměstnavatelů, využití výzkumně - vývojového potenciálu regionu, sociální integraci ohrožených skupin a rovnosti příležitostí při respektování zásad udržitelného rozvoje Finanční prostředky JPD 3 ESF: 58,8 mil. EUR národní:58,8 mil. EUR státní rozpočet: 50,9 mil. EUR rozpočet HMP: 7,9 mil. EUR Celkem: 117,6 mil. EUR Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2,

Přehled priorit JPD 3 1.Aktivní politika zaměstnanosti 2.Sociální integrace a rovné příležitosti 3.Rozvoj celoživotního učení 4.Adaptabilita a podnikání 5.Technická pomoc

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2,

JPD 3 Přehled priorit a opatření Priorita 1 Aktivní politika zaměstnanosti Priorita 2 Sociální integrace a rovné příležitosti Priorita 3 Rozvoj celoživotního učení Priorita 4 Adaptabilita a podnikání Opatření 1.1 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Opatření 2.1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí Opatření 3.1 Rozvoj počátečního vzdělání jako základu celoživotního učení a z hlediska potřeb trhu práce a ekonomiky znalostí Opatření 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti Opatření 3.2 Rozvoj dalšího vzdělávání Opatření 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Opatření 4.3 Rozvoj cestovního ruchu Opatření 2.2 Sladění rodinného a pracovního života Opatření 2.3 Posílení kapacity poskytovatelů sociálních služeb

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Monitorovací výbor Řídící orgán – MPSV Opatření 4.2, část 2.2, část 4.1 Technická pomoc ZS: SSZ Opatření 1.1, část 2.2, část 4.1) ZS: Hlavní město Praha Opatření 2.1, 3.1, 3.2, 4.3 ZS: NROS Opatření 2.3 KP: Úřad práce HMP Opatření 1.1, část 2.2, část 4.1 KU (projekty) KP=KU (SOC a SKU MHMP, MCSSP) Část opatření 2.1, 3.1, 3.2 KP=KU (projekty) Opatření 4.3, část opatření 2.1, 3.1, 3.2 KP=KU (projekty) Opatření 4.2, část 4.1, část 2.2 KU (projekty) ŘÍZENÍ A IMPLEMENTACE JPD 3

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Přehled opatření programu Přehled opatření programu OpatřeníNázev (zkrácený)SubjektZbývá (akt. kurs) 1.1APZMPSV 41 + ÚPP78.2 mil. Kč 2.1Integrace specifických skupinHMP0 2.2 Sladění rodinného a pracovního života MPSV 72 + ÚPP0 2.3Globální grantNROS0 3.1Rozvoj počátečního vzděláváníHMP0 3.2Rozvoj dalšího vzděláváníHMP0 4.1Zvýšení adaptabilityMPSV 72 + ÚPP0 4.2Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť MPSV Rozvoj cestovního ruchuHMP0 5.1Podpora řízení programuMPSV 72, 45, HMP, NROS 0 5.2Technické zabezpečení programuMPSV 72, 45, HMP, NROS 13.2 mil. Kč JPD 3

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Harmonogram čerpání, plán x skutečnost

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2,

Projekty JPD 3 Podáno: 1791 Vybráno: 791 Kontrahováno: 724 Příklady a zkušenosti Hlavní problémy

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Operační program rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) Cíl OP RLZ: dosažení vysoké a stabilní úrovně zaměstnanosti, založené na kvalifikované a flexibilní pracovní síle, integraci sociálně vyloučených skupin obyvatelstva a konkurenceschopnosti podniků, při respektování principů udržitelného rozvoje. Podíl spolufinancování: v rámci OP RLZ podíl ESF činí 75% (80%) a podíl národního spolufinancování je 25% (20%).

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Opatření 2.3 Globální grant 1. PRIORITA AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI Opatření 1.1 Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání Opatření 1.2 Modernizace veřejných služeb zaměstnanosti 2. PRIORITA SOCIÁLNÍ INTEGRACE A ROVNOST PŘÍLEŽITOSTÍ Opatření 2.1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí Opatření 2.2 Rovné příležitosti pro ženy a muže na trhu práce 3. PRIORITA ROZVOJ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Opatření 3.1 Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Opatření 3.3 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání 4. PRIORITA ADAPTABILITA A PODNIKÁNÍ Opatření 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti Opatření 4.2 Specifické vzdělávání OP RLZ vzdělávací instituce zaměstnavatelé, podniky instituce výzkumu a vývoje

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2,

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) Globálním cílem OP Lidské zdroje a zaměstnanost je: Zvýšit zaměstnanost a zaměstnatelnost lidí v ČR na úroveň průměru 15 nejlepších zemí EU.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Rozpočet OP LZZ představuje 7 % prostředků na Cíl Konvergence v ČR, tj. cca 1,8 mld. EUR z ESF Včetně národního financování ve výši 15 % se jedná o částku přesahující 2,1 mld. EUR Prostředky bude možné čerpat do konce roku 2015 Finanční rámec OP LZZ

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Adaptabilita 29% Aktivní politiky trhu práce 33% Sociální integrace a rovné příležitosti 22% Veřejná správa a veřejné služby 10% Mezinárodní spolupráce 2% Technická pomoc 4% Prioritní osy OP LZZ

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Prioritní osa 1 OP LZZ Adaptabilita 1.1 Zvýšení adaptability pracovní síly a konkurenceschopnosti podniků (implementace: MPSV, MPO) 1.2 Zvýšení adaptability zaměstnanců a zaměstnavatelů restrukturalizovaných podniků (implementace: MPSV)

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Posílení aktivních politik zaměstnanosti (implementace: MPSV) 2.2 Modernizace institucí a zavedení systému kvality služeb zaměstnanosti (implementace: MPSV) Prioritní osa 2 OP LZZ Aktivní politiky trhu práce

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Prioritní osa 3 OP LZZ Sociální integrace a rovné příležitosti 3.1 Podpora sociální integrace (implementace: MPSV ve spolupráci s kraji) 3.2 Podpora sociální integrace romských lokalit (implementace: MPSV ve spolupráci s kraji) 3.3 Integrace sociálně vyloučených skupin na trh práce (implementace: MPSV) 3.4 Rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce a sladění pracovního a rodinného života (implementace: MPSV)

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Prioritní osa 4 OP LZZ Veřejná správa a veřejné služby Zvýšení institucionální kapacity, kvality, efektivnosti a transparentnosti veřejné správy a veřejných služeb, a to bez ohledu na roli podpořených subjektů při čerpání prostředků ze strukturálních fondů (podpora bude realizována ve 2 oblastech: státní správě a územní veřejné správě)

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Prioritní osa 5 OP LZZ Mezinárodní spolupráce Podpora mezinárodní spolupráce za účelem rozvoje strategií a zvýšení efektivnosti implementace politik v oblasti zaměstnanosti, sociálního vyloučení, nediskriminace, dalšího vzdělávání a veřejné správy (implementace: MPSV)

Uznatelné výdaje OP LZZ Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Budou specifikovány v příručce pro žadatele a podmínkách výzvy Předpokládají se podobné podmínky jako v současném období Umožněno křížové financování (financování z ESF i na nezbytné náklady investičního charakteru, a to až do určené výše)

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2,  Program je schválen  Vyhlášení programu:  Vyhlášení výzev: ke konci roku 2007 individuální projekty, 2008 grantové projekty  Probíhá audit shody (připravenosti struktur): výrok bude cca v polovině ledna 2008 Harmonogram OP LZZ

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost MŠMT Program je schválen

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Operační program Praha – Adaptabilita (OPPA) Cíl: zvýšení konkurenceschopnosti Prahy posílením adaptability a výkonnosti lidských zdrojů a zlepšením přístupu k zaměstnání pro všechny. Alokace OP Praha – Adaptabilita z rozpočtu EU dosahuje úrovně 108,3 mil. € v běžných cenách HMP Program je schválen

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Prioritní osa 1 OPPA – Podpora rozvoje znalostní ekonomiky  Rozvoj a realizace dalšího vzdělávání  Rozvoj lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji  Podpora a poradenství, rozvíjející podnikatelské prostředí

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Prioritní osa 2 OPPA - Podpora vstupu na trh práce  Začleňování znevýhodněných osob  Rozvoj organizací podporujících začleňování znevýhodněných osob  Podpora souladu pracovního a soukromého života  Rozvoj kapacit malých organizací

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Prioritní osa 3 OPPA - Modernizace počátečního vzdělávání  Zkvalitňování vzdělávání na SŠ a VOŠ  Další vzdělávání pedagogických a akademických pracovníků  Rozvoj a zkvalitnění studijních programů na vysokých školách  Podpora žáků a studentů se specifickými vzdělávacími potřebami

Staré a nové období v Praze Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Hlavní rozdíly Zkušenosti Doporučení

Ministerstvo práce a sociálních věcí, o dbor řízení pomoci z ESF, Na Poříčním právu 1, Praha 2,