Věta jednoduchá a souvětí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
SOUVĚTÍ PODŘADNÉ SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
45.1 Větné vzorce
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_598_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Věty vedlejší.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Český jazyk Ročník: 5.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Grafické znázornění věty jednoduché
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Věta jednoduchá a souvětí
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Souvětí a jeho stavba, spojovací výrazy
Spojky.
Hrátky s češtinou.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
Slovní druhy 6. ročník.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Skladba souvětí.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová V3 V4 V1 V2 V5 V6 VZOREC SOUVĚTÍ když ani ale a nebo že.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Křížovka 2. Nejchytřejší savec 4. Co potřebujeme ze vzduchu 1. Pravé.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace Projekt MŠMT ČR
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VY_32_INOVACE_ 14_ Souvětí a jeho stavba
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
SKLADBA STAVBA VĚTY. SKLADBA STAVBA VĚTY STAVBA VĚTY VĚTA - je uspořádaný jazykový celek složený ze slov, kterým sdělujeme nějakou myšlenku - na.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_SOUVĚTÍ
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Věta jednoduchá a souvětí. Skladba věty Věta jednoduchá a souvětí.

Ve větě jednoduché je jedno sloveso v určitém tvaru. VĚTA JEDNODUCHÁ Ve větě jednoduché je jedno sloveso v určitém tvaru. Jana zpívá. Je smutná. Nemůžu chodit ven.

SOUVĚTÍ Souvětí je spojení dvou nebo více vět jednoduchých. Obsahuje dvě nebo více sloves v určitém tvaru. Má zářivé oči, ale nezáří. Když přecházel říčku, spatřil na vodě svůj stín.

Věty v souvětí bývají spojeny spojovacími výrazy nebo odděleny čárkou.

Spojky ( když, protože, ač, že...) Zájmena (který, kdo, co, jenž...) SPOJOVACÍ VÝRAZY Spojky ( když, protože, ač, že...) Zájmena (který, kdo, co, jenž...) Příslovce ( kde, kam, odkud, kdy) Čárku píšeme před většinou spoj. výrazů.

Stavba souvěTÍ VĚTNÉ VZORCE Šli jsme do ZOO a viděli jsme tam mnoho zvířat. Nejvíc jsme se těšili na to, že nám ukáže mládě lva. Mládě bylo roztomilé, ale za chvíli uteklo a už se neukázalo. V1 a V2. V1, že V2 . V1, ale V2 a V3.

V1, protože V2. V1 nebo V2. V1 a V2 a V3. V1, aby V2. VYMÝŠLEJ SOUVĚTÍ V1, protože V2. V1 nebo V2. V1 a V2 a V3. V1, aby V2.

Doplň spojovací výrazy Byli jednou tři synové ________ neměli otce ani matku. Zůstalo jim po nich jen dědictví _______ to dědictví jim bylo k ničemu. Nemohli se totiž mezi sebou dohodnout _____ majetek po rodičích rozdělit. Nakonec si řekli _____ půjdou ke králi ____ poprosí ho ____ je podělil. Vydali se na cestu. Vpředu šel nejstarší __ za ním kráčel prostřední ____ docela vzadu klopýtal nejmladší z bratrů.