Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_SOUVĚTÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_SOUVĚTÍ"— Transkript prezentace:

1 Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_SOUVĚTÍ
Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk Třída: 5. ročník Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Čeština Název a anotace: Materiál je určen k procvičování věty jednoduché a souvětí. Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Věta jednoduchá a souvětí Využité materiály: Obrázky text HOŠNOVÁ, Eva, et al. Český jazyk 5. Praha : SPN, s., STYBLÍK, Vlastimil, et al. Opakujeme si český jazyk I. Praha : SPN, s.

2 SOUVĚTÍ Věty v souvětí bývají spojeny spojovacími výrazy: a.) Spojkami – a, ale, aby, že protože, nebo, když,… b.) Některými zájmeny – kdo, co, jaký, který, čí, jenž c.) Některými příslovci – kde, kam, jak, proč,… Věty jsou v souvětí odděleny čárkami. Jen před spojkami a, i, ani, nebo, či se čárka většinou nepíše.

3 1. úkol: Urči počet jednotlivých vět v souvětí a doplň chybějící čárky.
Naše babička měla postupně několik psů a všem říkala Broku. Když toho posledního přejelo auto hledala takového psa který by se mu nejvíc podobal. Jednoho dne přinesl hajný babičce v kapse kabátu malý tlustý váleček z kterého koukaly jen černé oči. Pes byl strakatý celý se chvěl poňafával a babičce se zalíbil na první pohled. (Podle V. Křivohlavého)

4 2. úkol: Spojuj věty jednoduché v souvětí pomocí vhodných spojek.
Turisté se vypravili na hory. Východ slunce už nestihli. Maminka se ke mně sklonila. Pohladila mi vlasy. Naši hokejisté prohráli. Podcenili soupeře. Honzík si pozdě uvědomil. Nesplnil daný slib.


Stáhnout ppt "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_SOUVĚTÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google