Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: VY_32_INOVACE_6-10_Souvětí – stavba Autor: Mgr. Věra Vlková Ročník: 3. Datum vytvoření:

2 Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Tematická oblast: Český jazyk pro 3. ročník Předmět: Český jazyk Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Určení vzorce u souvětí Klíčová slova: Souvětí, vzorce souvětí, spojovací výrazy, znaménka Druh učebního materiálu: prezentace

3 SOUVĚTÍ - STAVBA souvětí Jdeme stavět. stavba souvětí procvičování 1 2
3 procvičování 3

4 SOUVĚTÍ Souvětí je větný celek, který se skládá ze dvou nebo více vět jednoduchých. Jsou v něm proto dvě nebo více sloves ve tvaru určitém. Věty v souvětí mohou být spojeny čárkou, spojkou nebo jiným spojovacím výrazem. spojka a, i, ani, nebo, ale, aby, že, když, protože jiné slovo jaký, který, kdy, kde, kam, kdo, co Jana se houpe na houpačce a Radka skáče přes švihadlo.

5 STAVBA SOUVĚTÍ Stavbu souvětí můžeme naznačit vzorcem, do kterého zapíšeme: značku V pro větu číslici označující pořadí věty v souvětí spojovací výrazy čárky znaménko za větou

6 STAVBA SOUVĚTÍ Půjdu do knihovny, protože si chci půjčit knížky.
značku V V V číslici 1 2 čárky V1 , protože V2. , spojovací výrazy věta 1 čárka spojka věta 2 tečka protože znaménko za větou .

7 STAVBA SOUVĚTÍ Půjdeš s námi, nebo zůstaneš doma? značku V V V číslici
1 2 čárky V1 , nebo V ? , spojovací výrazy věta 1 čárka spojka věta 2 otazník nebo znaménko za větou ?

8 PROCVIČOVÁNÍ Vyber vhodnou spojku z nabídky a spoj věty jednoduché do souvětí. Aleš stříhá barevné proužky Hana lepí z proužků řetěz. Ondra volá okna Babička ho neslyší. Ema jde do knihovny Chce si půjčit knihu o kočkách. Pojedete na kole Půjdete pěšky. Jan si vzal do školy peníze Zaplatil školní obědy. Nabídka: ale, aby, a, protože, nebo (před a nepíšeme čárku)

9 Někdy dochází ke změně pořadí slov v následující větě.
PROCVIČOVÁNÍ Zkontroluj si doplněné spojky. Aleš stříhá barevné proužky a Hana lepí z proužků řetěz. Ondra volá okna , ale babička ho neslyší. Ema jde do knihovny , protože si chce půjčit knihu o kočkách. Pojedete na kole , nebo půjdete pěšky? Jan si vzal do školy peníze , aby zaplatil školní obědy. Někdy dochází ke změně pořadí slov v následující větě.

10 PROCVIČOVÁNÍ Přiřaď souvětí ke správnému vzorci. Piš na tabulku vždy číslo a písmeno, co patří k sobě. Dědeček se chystá na ryby, ale nemůže najít rybářský lístek. Musí se domů několikrát vracet, protože s sebou potřebuje hodně věcí. Maminka zavřela dveře, aby do pokoje nebylo vidět, protože chystá překvapení Když nebude pršet, přijdu odpoledne k vám. V1, aby V2, protože V3. V1, ale V2. Když V1, V2. V1, protože V2.

11 PROCVIČOVÁNÍ 1. Přepiš první souvětí do sešitu.
2. Zakroužkuj čárku (pokud tam je), spojovací výraz a znaménko za souvětím. 3. Podtrhni vlnovkou slovesný tvar. 4. Za souvětím napiš jeho vzorec. 5. Piš další souvětí a postupuj podle této osnovy. Rybář má být potichu, aby neplašil ryby. Babička říká, že děda chodí na ryby, aby měl klid. Byl bych rád, kdyby mě vzal na ryby s sebou. Děda si bere udice a ukládá je do auta. HOTOVO? Tak si to pojď zkontrolovat 

12 PROCVIČOVÁNÍ 1. Zkontroluj si čárky a spojovací výrazy - zakroužkované
2. Zkontroluj si podtrhnutý slovesný tvar. 3. Zkontroluj si vzorec souvětí. Rybář má být potichu, aby neplašil ryby. Babička říká, že děda chodí na ryby, aby měl klid. Byl bych rád, kdyby mě vzal na ryby s sebou. Děda si bere udice a ukládá je do auta. V1, aby V2. V1, že V2, aby V3. V1, kdyby V2. V1 aV2.

13 Použité zdroje: Obr. 1 - Purple Flower 17 clip art. [online]. 26-Mar-2008 [cit ]. Obr. 2 - Blue Flower clip art. [online]. 26-Mar-2008 [cit ]. Obr. 3 - Pink Flower 2 clip art. [online]. 31-May-2011 [cit ]. Power point - Klipart


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google