Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKLADBA STAVBA VĚTY. SKLADBA STAVBA VĚTY STAVBA VĚTY VĚTA - je uspořádaný jazykový celek složený ze slov, kterým sdělujeme nějakou myšlenku - na.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKLADBA STAVBA VĚTY. SKLADBA STAVBA VĚTY STAVBA VĚTY VĚTA - je uspořádaný jazykový celek složený ze slov, kterým sdělujeme nějakou myšlenku - na."— Transkript prezentace:

1

2 SKLADBA STAVBA VĚTY

3 STAVBA VĚTY VĚTA - je uspořádaný jazykový celek složený ze slov,
kterým sdělujeme nějakou myšlenku - na začátku věty píšeme velké písmeno - na konci věty píšeme: tečku vykřičník nebo otazník (záleží na druhu věty) VĚTA

4 Přeházená slova seřaď do vět.
Utvořené věty napiš. voní rozkvetlá krásně zahrada jarní ___________________________________________ z obrovského rybář sumce přehrady vousatého vytáhl _________________________________________________________ mamince úklidem malá dětského pomáhá s pokojíčku Eliška hry táboře instruktoři pro připravili letním zajímavé a soutěže na děti _____________________________________________________________________ postavily zahradě stan děti na malý si zelený

5 Podstatná jména podtrhni rovnou čarou,
Z písmen v obrázku slož podstatné jméno a sloveso. Utvoř věty, které budou tato slova obsahovat. O O Y V V L __________________________________ ______________________ ________________________ ___________________________ _______________________ S Í O Ů D O N U T P R Č L R Í V O J E K N O A Z H K P Á K O V R A Á D Í Ž L S O M L Í J A Á U P U I C Podstatná jména podtrhni rovnou čarou, slovesa vlnovkou.

6 VĚTA JEDNODUCHÁ A SOUVĚTÍ
obsahuje pouze jedno sloveso na začátku věty jednoduché píšeme velké písmeno př.: Odpoledne maminka zasadila malé ředkvičky. souvětí je spojení dvou (nebo více) vět ve větný celek věty v souvětí bývají spojeny spojovacími výrazy obsahuje dvě a více sloves na začátku souvětí píšeme velké písmeno v souvětí se rozlišují hlavní věty a vedlejší věty př.: Ondra stavěl hrad z kostek a malá Anička mu pomáhala.

7 1) Malé štěně celé odpoledne dovádělo na zahradě.
Jsem věta jednoduchá nebo souvětí? Své rozhodnutí zapiš do obdélníku za textem. Slovesa podtrhni vlnovkou. 1) Malé štěně celé odpoledne dovádělo na zahradě. 2) O víkendu k nám přijela babička, ale děda zůstal doma, protože se necítil dobře. 3) Kuchaři často přidávají do zeleninových salátů červenou papriku. Když Robinson ztroskotal na pustém ostrově, musel si zvyknout na osamělý život. 5) Karel IV. byl synem Jana Lucemburského. Kamarádi se domluvili a o letních prázdninách vyrazili na kolech po evropských státech.

8 Použité zdroje


Stáhnout ppt "SKLADBA STAVBA VĚTY. SKLADBA STAVBA VĚTY STAVBA VĚTY VĚTA - je uspořádaný jazykový celek složený ze slov, kterým sdělujeme nějakou myšlenku - na."

Podobné prezentace


Reklamy Google