Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z www.zspraslavice.cz Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice Autor: Mgr. Eva Fojtíková Název DUM: VY_32_INOVACE_139 Název sady: Český jazyk pro 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2061 Anotace: Materiál seznamuje se stavbou souvětí – spojovacími výrazy, vzorci souvětí. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci. Datum: 26.5. 2013

2 - větný celek složený ze 2 nebo více vět. Souvětí - věty v souvětí jsou spojeny spojkami bez čárky a, i, ani, nebo spojkami, před nimiž se píše čárka (ale, aby, že, protože, když…) jen čárkou (bez spojky) SPOJKY MOHOU STÁT I NA ZAČÁTKU SOUVĚTÍ. V TOM PŘÍPADĚ MUSÍŠ VĚTY V SOUVĚTÍ ODDĚLIT ČÁRKOU. Doplň souvětí podle obrázku: Když venku prší ___________________________________.

3 Vyhledej v textu souvětí. V souvětí podtrhni jednotlivé věty. Barevně vyznač také spojky a čárky. Zapiš vzorec souvětí z nabídky. Byla jednou jedna holčička a ta nosila červený čepeček. Maminka jí řekla, že má navštívit babičku. Po cestě hlubokým lesem sbírala jahody, maliny a ostružiny. Když Karkulka vešla, uviděla v posteli babičku. Protože babička divně vypadala, Karkulka se jí začala vyptávat. Když myslivec viděl, že vlk usnul, vstoupil do chaloupky. Když V1, V2. Protože V1, V2. V1 a V2.Když V1, že V2, V3.V1, že V2.

4 Příliš dlouhá souvětí se špatně čtou a jsou méně srozumitelná. Uprav toto dlouhé souvětí. Můžeš škrtat malá písmena, přepisovat znaménka, spojky… Uprav toto dlouhé souvětí. Můžeš škrtat malá písmena, přepisovat znaménka, spojky… Dnes jsme jeli na školní výlet, bylo veliké vedro a paní učitelka řekla, že si máme vzít hodně tekutin, jelikož bychom jinak mohli dostat úžeh a spolužák Kropáček přišel s velkým vědrem vody, neboť si prý v něm bude oplachovat hlavu a krk, aby neleknul jako ryba, my ostatní jsme se mu smáli a paní učitelka Kropáčkovi řekla, že je suchozemský savec a tudíž vědro nechá ve škole.

5 Spoj věty vhodnými spojkami. (Spojky připoj k větám čarou.) Marek se pilně učil. Dostal pochvalu. Zůstali jsme doma.Začalo pršet. Káťa se lekla.Uviděla hada. Šel jsem na zmrzlinu.Bylo zavřeno. Půjdu ven.Bude tma. protože než aby jelikož ale

6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z www.zspraslavice.cz Zdroje: - Galerie MS Office


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice."

Podobné prezentace


Reklamy Google