Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.12 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.12 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.12 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen žákům 4. tříd k seznámení se s větnou stavbou, poznáváním a tvořením vět jednoduchých a souvětí, se vzorci souvětí. Žáci plní po výkladu zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

2 Stavba větyStavba věty

3 Věta jednoduchá a souvětí Naše projevy se skládají z vět. Rozlišujeme věty jednoduché a souvětí. Slyším! Přijdu brzy. Přijdu brzy, ale nevím v kolik hodin. Slyším dobře, jak se máš? Pavel volal, protože se o mě bojí! Pavel volal?

4 Věta jednoduchá Ve větě jednoduché je jedno sloveso ve tvaru určitém. (Jana zpívá.) Slova, která patří ke slovesu tak, aby vznikla mluvnicky správná věta, tvoří spolu se slovesem základní větu. Základní větu mohou tvořit jeden, dva, tři i čtyři členy. Sněží. Mrzne. Dědeček dřímá. Pes štěká. Maminka nese nákup. Tatínek řídí auto. Eva přinesla Honzovi dárek.

5 Souvětí Souvětí vznikne spojením dvou nebo více vět jednoduchých. Obsahuje proto dvě nebo více sloves ve tvaru určitém. (Jana zpívá a Petr si čte.) Souvětí obsahuje složitější myšlenku. Věty v souvětí bývají spojeny spojovacími výrazy, což mohou být: 1.spojky (a, ale, nebo, když…) 2.zájmena (který, kdo, co, jenž…) 3.příslovce (kde, odkud, kdy, kam…) Některé věty jsou odděleny samostatnou čárkou bez spojky. Čárku píšeme také před většinou spojovacích výrazů. Pouze před spojkami a, i,nebo čárku obvykle nepíšeme.

6 Vzorec souvětí Stavbu souvětí můžeme naznačit pomocí větného vzorce. Do vzorce napíšeme značku V pro větu, číslici vyjadřující pořadí věty v souvětí, všechna znaménka ve větách a spojovací výrazy. Šli jsme do ZOO a viděli jsme tam mnoho zvířat. Vzorec:V1 a V2. Nejvíc jsme se těšili na to, že se nám ukáže mládě lva. Vzorec:V1, že V2. Mládě bylo roztomilé, ale za chvilku uteklo a už se neukázalo. Vzorec:V1, ale V2 aV3.

7 1. Rozliš věty jednoduché a souvětí. Kdysi dávno stál nad Vltavou hrad s dřevěnými hradbami. Stál na pravém břehu řeky na vysoké skále, kterou před úpatím omývaly nepokojné vlny. Hrad byl pevný jako vůle knížat, kteří v něm vládli. Říká se, že tady sedal kníže Přemysl na kamenné knížecí stolici a přijímal s kněžnou Libuší zprávy z celé své země. Pod jeho správou se země měnila stále rychleji. Husté lesy ustupovaly polím. Mezi poli budovaly pilné ruce osady a tvrze. Kníže Přemysl dobře radil svému lidu. J J S S S S S S J J J J J J J J

8 2. Urči druhy vět a doplň interpunkční znaménka. Dnes máme dobrý oběd Máš umyté ruce Prostři Chceš ještě polévku Kdyby tak byl kompot Nemluv při jídle Oběd mi moc chutnal Kdo teď umyje nádobí. ? ! ? ! !. ? oznamovací tázací rozkazovací tázací přací rozkazovací oznamovací tázací

9 3.Pomocí otázek doplňuj věty dalšími slovy. Kdo vymyslí nejdelší větu? Vyučování končí. Pavel čte. Hokejisté vyhráli. Ptáci zpívají. Dědeček vyprávěl. Olinka si hraje. Dnes vyučování končí o půl hodiny dřív. Můj kamarád Pavel Novák pořád jenom čte detektivky nebo horory. Naši zlatí hokejisté opět vyhráli nad ruským týmem 5:0. Rozčepýření ptáci bez přestání hlasitě zpívají u nás na zahradě v šípkovém keři. Můj starý šedovlasý dědeček mi dlouze vyprávěl velmi zábavný příběh o svém dětství na venkově. Naše malá Olinka si pěkně hraje s novými panenkami v dětském pokojíčku.

10 4. Urči počet vět v souvětí, doplň čárky a zapiš vzorce souvětí. Když pustím předmět z výšky začne padat protože je přitahován k zemi. Velice obratný břichomluvec dokáže předstírat že nevyslovil jediné slovo ale ve skutečnosti vyslovuje slova tak že téměř nepohne rty. Potrava je pro naše tělo pohonná látka která mu opatřuje energii nutnou k činnosti jelikož jinak bychom nemohli žít. 3 Když V1, V2, protože V3. V1, že V2, ale V3, že V4. 4 3 V1, která V2, jelikož V3.,,,,,,,

11 5. Vymýšlej souvětí podle daných vzorců. V1, protože V2. V1, aby V2. V1 nebo V2? V1 a V2, ale V3. Nešel jsem ven, protože pršelo. Maminka vaří a tatínek opravuje motorku, ale moc mu to nejde. Koupíme si zmrzlinu nebo chceš jít do kina? Kamila se učí, aby dostala jedničku.

12 Použitá literatura JANÁČKOVÁ Zita, MŰHLHAUSEROVÁ Hana, PŘÍBORSKÁ Olga, ZBOŘILOVÁ Jitka. Český jazyk 4: učebnice pro 4. ročník. Brno: Nová škola, 2011, ISBN 978-80-7289-087-3 MIKULENKOVÁ Hana a kol. Český jazyk 4, 2.díl.Olomouc: Prodos, 2008, ISBN 80-85806-93-2 STYBLÍK Vlastimil a kol. Pracovní sešit k učebnici Český jazyk pro 4.ročník ZŠ. Praha: SPN, 2002, ISBN 80-7235-166-4 ŠTĚRBOVÁ Ludmila, BEDNÁŘOVÁ Lenka. Čeština pro 4. ročník ZŠ – pracovní sešit. Úvaly: JINAN, 1997, č.j. 12680/93-22 ŠPULÁKOVÁ Ivana, JANÁČKOVÁ Zita. Opakujeme češtinu ve 3. – 5. ročníku, Pravopisná cvičení, diktáty: Nová škola 2001, ISBN 80- 85607-69-7 Obrázky z galerie klipart


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.12 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google