Obchodní závazkové vztahy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Advertisements

Smlouva o dílo § 2586 – 2635 Za základ nové úpravy vzata úprava obchodního zákoníku s přihlédnutím k některým zahraničním úpravám, resp. bývalého zákoníku.
SMLOUVY PODLE Občanského a Obchodního zákoníku
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
SMLOUVY Mgr. Michal Oblouk.
Finalizace akvizičního procesu
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Obchodní právo IV. Blok (14:15-15:45) jednotlivé druhy smluv (smlouva o dílo, kupní smlouva, smlouva o prodeji a nájmu podniku) Česká zemědělská univerzita.
Právní mantinely služeb – opakování a výkop k diskusi Komise pro služby Moravská zemská knihovna v Brně: 3. listopadu 2011 Hanuš Hemola.
Úvod do smluvního práva Scientia est potentia Vědění je moc.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Smlouvy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Občanský zákoník a obchodní zákoník
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 09 Číslo.
Závazkové právo Zánik závazků
Obchodní smlouvy Obecně.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Závazkové právo – obecná část
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Struktura obchodní smlouvy
Obchodněprávní závazky
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
JUDr. Jaroslav Stránský
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
EULA END USER LICENSE AGREEMENT. Držitel autorských práv podnikatel Nabyvatel licence Konečný uživatel.
Obchodní závazkové vztahy Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceSmluvní.
JUDr. Eva Dobrovolná. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO obecná část.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Smluvní vztahy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
SMLOUVY Mgr. Michal Oblouk.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Novela zákona o obcích.
ROLE SPÚ Pozemkové úpravy v okrese Opava
Výklad o vybraných smluvních typech
Závazkové právo Změna závazků
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodněprávní závazky
Uzavírání smluv CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
OBCHODNÍ SMLOUVY (MV844K) doc. JUDr. Karel Marek, CSc.
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Postup při zřizování obchodní společnosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Transkript prezentace:

Obchodní závazkové vztahy § 1724 - 1784 Smlouva – projev stran zřídit mezi sebou závazek a řídit se obsahem smlouvy Projev autonomie vůle Zvláštní smlouvy – o dražbě, veřejná soutěž o nejvhodnější nabídku

Náležitosti smluv Subjekty - identifikace Předmět smlouvy – konkrétně, jasně Cena – včetně způsobu úhrady a doby Plnění – podmínky předání Práva a povinnosti stran – specifikace dle předmětu smlouvy Ostatní ujednání – účinnost, svoboda vůle počet výtisků

Smlouva o smlouvě budoucí Nejméně jedna strana se zavazuje uzavřít po vyzvání v ujednané lhůtě (jinak do 1 roku) budoucí smlouvu, jejíž obsah je ujednán alespoň obecným způsobem Zavázané straně vzniká povinnost uzavřít smlouvu Pokud oprávněná strana nevyzve včas, závazek zaniká

Předmět a obsah závazků Ze závazků je dlužník povinen něco dát, něco konat, něčeho se zdrže neb něco strpět a věřitel je oprávněn to od něho vyžadovat

Smlouvy uzavírané adhezním způsobem Smlouvy jejich základní podmínky jsou určeny jednou ze smluvních stran tzv. formulářové např. o bankovním účtu

Směnná smlouva Směnnou smlouvou se každá ze stra zavazuje převést druhé straně vlastnické právo k věci výměnou za závazek druhé strany převést vlastnické právo k jiné věci V praxi např. pozemky mezi sousedy (geometricky vhodnější řešení)

Zánik závazků Závazek zaniká jeho splněním Věřitel vydá na žádost dlužníka potvrzení o splnění dluhu – kvintace Uznání dluhu, dlužní úpis – zajištění závazků, po splnění věřitel vydá dlužníkovi Započtení, splynutí, prominutí dluhu

Výprosa a výpůjčka výprosa - přenechá-li půjčitel někomu bezplatně věc k užívání, aniž se ujedná doba, po kterou se věc má užívat, ani účel, ke kterému se má věc užívat výpůjčka – bezplatné užívání věci nezuživatelné na dohodnutou dobu k určitému účelu

Darovací smlouva Darovací smlouvou dárce bezplatně převede vlastnické právo k věci a obdarovaný dar přijme Slib daru – při nesplnění slibu má obdarovaný právo požadovat náhradu nákladů účelně vynaložených k očekávání daru Odvolání daru pro nouzi (§ 2068)

Kupní smlouva Kupní smlouvou se prodávající zavazuje, že kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě a umožní mu nabytí vlastnického práva, kupující věc převezme a zaplatí kupní cenu Práva z vadného plnění

Povinnosti prodávajícího Prodávající kupujícímu věc odevzdá, jakož i doklady, které se k věci vztahují, a umožní kupujícímu nabýt vlastnického práva k věci v souladu se smlouvou Záruka jakosti

Záruka za jakost Zárukou za jakost se prodávající zavazuje, že věc bude po určitou dobu způsobilá k použití pro obvyklý účel nebo že si zachová obvyklé vlastnosti

Pacht závodu Je-li propachtován závod, pachtýř jej užívá k řádnému provozování, předmět činnosti může změnit jen, bylo-li to ujednáno. Pacht závodu se považuje za převod činnosti zaměstnavatele

Zemědělský pacht Je-li propachtován zemědělský nebo lesní pozemek, jedná se o zemědělský pacht Je-li pacht ujednán na dobu delší než dva roky, jedná se o dobu neurčitou, výpovědní doba je 1 rok Stane.li se pachtýř ze zdravotních důvodů nezpůsobilý na pozemku hospodařit nebo zemře-li je výpovědní doba 3 měsíce

Smlouva o dílo Smlouvou o dílo se zavazuje zhotovitel k provedení určitého díla na vlastní náklad a nebezpečí a objednatel se zavazuje k zaplacení ceny za jeho provedení. Dílem se rozumí zhotovení určité věci, pokud nespadá pod kupní smlouvu, montáž určité věci, její údržba, provedení dohodnuté opravy nebo úpravy určité věci nebo hmotně zachycený výsledek jiné činnosti. Dílem se rozumí vždy zhotovení, montáž, údržba, provedení stavby nebo její části. Cena musí být ve smlouvě dohodnuta nebo v ní musí být alespoň stanoven způsob jejího určení, ledaže z jednání o uzavření smlouvy vyplývá vůle stran uzavřít smlouvu i bez tohoto určení.

Cena díla Objednatel je povinen zhotoviteli zaplatit cenu dohodnutou ve smlouvě nebo určenou způsobem stanoveným ve smlouvě. Právo na zaplacení ceny vzniká provedením díla. Dílo je provedeno je-li dokončeno a předáno. Není-li cena takto dohodnutá nebo určitelná a smlouva je přesto platná, je objednatel povinen zaplatit cenu, která se obvykle platí za srovnatelné dílo v době uzavření smlouvy za obdobných obchodních podmínek.

Jiné smlouvy Úschova Skladování Zasilatelství Zprostředkování Obchodní zastoupení Úvěr Přeprava osob a věcí Zájezd