Pátá antiteze (Mt 5,38-42) 5,38 Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Oko za oko, zub za zub'. 39 Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi;

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Křesťanství Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil.
Jak se dělá exegeze Text Kontext (historický, literární) Struktura
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
srpen 2013 Slovo života „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“ (Lk 6,32)
Integrita bezúhonnost
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Slovo života Leden 2013 Každoročně se od 18. do 25. ledna v mnoha částech světa slaví Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož úmysl si jinde připomínají.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Dej a bude Ti dáno !!!. Dej a bude Ti dáno !!!
Postoj lásky k druhým lidem v každé situaci Jan 13,1b: „Miloval své, kteří byli na světě, a miloval je až do konce.“ Jan 13,35: „Podle toho všichni poznají,
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Plné obnovení skrze zapečetění
Ve společenství s Matkou Boží
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Těm, kteří si na sobě zakládali, že jsou spravedliví, a ostatními pohrdali, pověděl Ježíš toto podobenství: Dva muži šli do chrámu, aby se pomodlili,
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Různá ponaučení a zlaté pravidlo
Vrchol Zjevení, základní pravda a podstata křesťanského života.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Abrahámova přímluvná modlitba
1. Už svítá jasný bílý den. Já k Bohu v duchu pokorném se modlím: Cokoli se staň, buď ty má stráž, buď ty můj Pán, buď ty má stráž, buď ty můj Pán.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Jdi druhou míli a budeš zázrakem pro mnohé Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s ním dvě. Matouš 5:41 Matouš 5:41.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
AC Ivanovice, Martina Zachrlová,
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Motivace křesťanského jednání
1. „Pojďte ke mně!“ V odpočinku svatý čas | velké, malé zve sám Ježíš zas a zas. | Slyšte můj lásky hlas! Ze srdce se radujte, | když volám vás! Slyšte.
Dětská sobotní škola Les liens de la Grâce Los eslabones de la Gracia Pouta milosti.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Před tvou tváří, Pane, nemám vůbec nic, jen tvé slovo dané: Jdi a nehřeš víc, jen tvé slovo dané: Jdi a nehřeš víc. 1. V Písmu svatém čteme, Ježíš zved.
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
Podobenství o Božím království (Mk 4,26-31)
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Spirituální teologie 8. ODMÍTANÁ HOSTINA. Úvod Ústředním tématem Bible je milost, jinak většinu textů nepochopíme Prvním biblickým obrazem této skutečnosti.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
LEVITICUS. Leviticus „lévitský“, „týkající se lévitů“ וַיִּקְרָא ‎ (wajjikrá) Autor: Mojžíš Datum sepsání: 1400 př.n.l. Jazyk: hebrejský.
Matoušovo evangelium.
Buďme světlem zářícím OPRAVDOVĚ Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n/H.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Pátá antiteze (Mt 5,38-42) 5,38 Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Oko za oko, zub za zub'. 39 Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi; ale kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou; 40 a tomu, kdo by se chtěl s tebou soudit o košili, nech i svůj plášť. 41 Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s ním dvě. 42 Kdo tě prosí, tomu dej, a kdo si chce od tebe vypůjčit, od toho se neodvracej.

Kontext Vzdálený: viz struktura Mt a funkce HK Blízký: řeč o spravedlnosti 5,17-20; antiteze o lásce k nepřátelům 5,43-48 V důsledku pak: učedníci solí země (5,13-14) a těmi, kdo stavějí dům na skále (7,24nn)

Struktura 5. antiteze staví do protikladu 2 vzorce jednání: striktní spravedlnost SZ x nové priority, obětující práva a činící disponibilním k potřebám druhých || Lk 6,29-30 (1) SZ učení (38) (2) antitetický Ježíšův pohled (39a) (3) znázornění (39b-42)

Výklad v. 38 Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Oko za oko, zub za zub'. (Ex 21,24; Lv 24,10 atd.); lex talionis za Ježíšovy doby: finanční náhrada v. 39 Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi; ale kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou; šokující protiklad; nestavět se proti „zlému“ (činům) (a) neoplácením (Př 20,22; 24,9) (b) vyhověním nepřiměřeným požadavkům, nebo prostě láskou Ježíš sám příkladem (26,67-68; 27,30; 1Pt 2,23) Ř 12,19.21; 2K 11,20; 1Sol 5,15

v. 40-41 a tomu, kdo by se chtěl s tebou soudit o košili, nech i svůj plášť. 41 Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s ním dvě. soudní situace; srov. 1K 6,7 donutit: vojensky nést břemeno (27,32) Tedy: odpověď daleko převyšující požadavek = etika Božího království je radikálně jiná než etika světa v. 42 Kdo tě prosí, tomu dej, a kdo si chce od tebe vypůjčit, od toho se neodvracej. prodloužení na všechny ostatní případy (srov. Dt 15,7-8 || L 6,34-35 v souvislostí s láskou k nepřátelům, srov. Mt 5,43nn)

Závěr a aplikace Ježíšova etika Království určena nikoli společenské, ale osobní rovině; pro učedníky, nikoli pro státní legislativu Znaky: nežádá spravedlnost, neoplácí, netrvá na osobních právech, dělá víc než je žádáno, svobodný od nízkých společenských požadavků a podřízený Otci Prvek překvapení protivníka souvisí s milostí evangelia, která je jeho podstatou Lk 6,34-35; 1Pt 2,23

Šestá antiteze (Mt 5,43-48) Vrcholem všech šesti, uzavřená povoláním k dokonalosti podle Otce Láska jako základní požadavek křesťanské etiky Antiteze shrnuje všechny předchozí || Lk 6,27-28; Lk 6,36||Mt 5,48

Text 5:43 Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Milovati budeš bližního svého a nenávidět nepřítele svého.' 44 Já však pravím: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují, 45 abyste byli syny nebeského Otce; protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé. 46 Budete-li milovat ty, kdo milují vás, jaká vás čeká odměna? Což i celníci nečiní totéž? 47 A jestliže zdravíte jenom své bratry, co činíte zvláštního? Což i pohané nečiní totéž? 48 Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.

Struktura Podobná jako v předešlých případech, zde navíc CÍL a ZÁKLAD Ježíšova učení (v. 45 a 48) (1) tradiční pohled (43) (2) Ježíšova oprava (44-45a) (3) 2 podpůrná tvrzení (45b-c) (4) 2 ilustrace (46-47) (5) závěrečná exhortace (48)

Výklad v.43 Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Milovati budeš bližního svého a nenávidět nepřítele svého.' „milovat“ (Lv 19,18; srov. Mt 22,39) „nenávidět“ (Ž 139,21-22; 26,5; Dt 7,2; 30,7) „bližní“ – žid; „nepřítel“ – pohan; toto pojetí je ovšem v příběhu překročeno

šokující novost (nemá paralelu v židovství; snad Ex 23,4-5; Př 25,21) Já však pravím: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují, abyste byli syny nebeského Otce; protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé. šokující novost (nemá paralelu v židovství; snad Ex 23,4-5; Př 25,21) láska k nepříteli: podstata identity Ježíšova učedníka (srov. „abyste byli…“) Děti Království mají odrážet charakter Otce (Ef 5,1); srov. Ř 12,14; 1K 4,12; 1Pt 3,9 Základem postoje je Boží příklad (slunce a déšť…)

v.46-47 Budete-li milovat ty, kdo milují vás, jaká vás čeká odměna? Což i celníci nečiní totéž? A jestliže zdravíte jenom své bratry, co činíte zvláštního? Což i pohané nečiní totéž? Ilustrativní rétorické otázky Pohan, celník v Mt důležité prototypy hříšníků Odměna, v Mt důležité téma

v. 48 Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec. || Lk 6,36! „teleios“ logický závěr 6 antitezí; spravedlnost Království je víc než spravedlnost farizejů; jedná se o stav etické dokonalosti (např. Gn 17,1) a celistvosti (např. Lv 23,15.30); v NZ „totální, úplný“ (19,21; Ko 4,12; Jak 1,4) Lv 19,2: naplnění Zákona, Mt 5,48: naplnění Ježíšova zákona… Naplnění zákona skrze manifestaci neohraničené lásky Nebeský Otec: transcendence+imamence, láska+milost

Závěr a aplikace Láska není emoce, ale akt vůle pro dobro a užitek druhého V lásce neexistuje omezení; učedníci tak odrážejí Lásku Boží, která je Velkorysost Tato etika je jako světlo v temnotě