OP VK – aktuální stav a vývoj příprav na čerpání z ESF v programovém období 2007-2013 Ing. Jana Hadravová Mgr. Simona Kašpárková ORR, Krajský úřad kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Globální granty Olomouckého kraje na léta Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Globální granty OP VK ve Středočeském kraji PhDr. Ivo Říha Praha,
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje Seminář pro žadatele v 1. výzvě Ústí nad Labem
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Výzva k předkládání žádostí
Výzva k předkládání žádostí
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor regionálního rozvoje/odd. evropských dotací.
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Příprava operačních programů
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

OP VK – aktuální stav a vývoj příprav na čerpání z ESF v programovém období Ing. Jana Hadravová Mgr. Simona Kašpárková ORR, Krajský úřad kraje Vysočina

Obsah prezentace  Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost  Specifické cíle OP VK  Typy projektů  Problematika globálních grantů  Prioritní osy a oblasti podpory  Příklady projektových záměrů  Komunitní vzdělávání  Hodnocení žádostí o finanční podporu (projektů), kritéria  Stav a vývoj příprav na implementaci globálních grantů  Informační zdroje, kontakty

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální cíl Rozvoj vzdělanostní společnosti za účelem posílení konkurenceschopnosti ČR prostřednictvím modernizace systémů počátečního, terciárního a dalšího vzdělávání, jejich propojení do komplexního systému celoživotního učení a zlepšení podmínek ve výchově a vzdělávání. Financování podpory 100% krytí způsobilých výdajů (z 85% z Evropského sociálního fondu (ESF) a z 15% ze státního rozpočtu ČR. Finanční alokace Celková alokace je 1 811,8 mil. € (51,6 mld. Kč), tj. 7 % z celkové sumy z fondů EU pro ČR pro programové období 2007 – Alokace na GG pro kraj Vysočina je €, tj. téměř 848 mil. Kč. Řídící orgán MŠMT – odpovědnost před Evropskou komisí za realizaci a bezproblémové čerpání finančních prostředků

Specifické cíle OP VK Prioritní osa 1 - Počáteční vzdělávání Rozvoj a zkvalitňování systému počátečního vzdělávání s důrazem na zlepšení klíčových kompetencí absolventů pro zvýšení jejich uplatnitelnosti na trhu práce a zvýšení motivace k dalšímu vzdělávání. Prioritní osa 2 - Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Inovace systému terciárního vzdělávání směrem k propojení s výzkumnou a vývojovou činností. Prioritní osa 3 - Další vzdělávání Posílení adaptability a flexibility lidských zdrojů jako základního faktoru konkurenceschopnosti ekonomiky a udržitelného rozvoje ČR. Prioritní osa 4 - Systémový rámec celoživotního učení Vytvoření moderního, kvalitního a efektivního systému celoživotního učení, prostřednictvím synergického rozvoje systémů počátečního, terciárního a dalšího vzdělávání.

Typy projektů Individuální projekty (IP) –Národní – připravuje MŠMT na celonárodní úrovni –Ostatní – připravují a realizují jiné instituce na regionální nebo nadregionální úrovni Globální granty (GG) –vyhlašovatelem a správcem GG je kraj –kraj je zodpovědný za dodržení podmínek dle dohody s MŠMT

Prioritní osy a indikátory GG Prioritní osa 1 - Počáteční vzdělávání Oblasti podpory: 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání 1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Prioritní osa 3 - Další vzdělávání Oblast podpory: 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání

Příklady projektů v počátečním a dalším vzdělávání 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání  Spolupráce institucí počátečního vzdělávání a partnerů na rozvoji obcí (otevření školy, spolupráce s místní a regionální samosprávou) 1.2 Rovné příležitosti žáků, včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami  Budování „záchytné sítě“ pro osoby ohrožené předčasným odchodem ze škol či osoby, které již systém opustily a osoby, které se chtějí do systému chtějí navrátit 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení  Zvýšení atraktivity a dostupnosti nabídky dalšího vzdělávání pro pracovníky škol a školských zařízení. 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání  Rozvoj sítí a partnerství subjektů v oblasti dalšího vzdělávání

Komunitní vzdělávání Soubor činností a postupů, které pro členy komunity vytváří rozmanité příležitosti k tomu, aby se stali aktivními partnery při řešení problémů komunity a uspokojování vlastních potřeb (vzdělávacích, sociálních, kulturních). KV využívá zdroje komunity - spojuje členy komunity k tomu, aby označili a propojili potřeby a zdroje komunity takovým způsobem, který pomůže lidem pozvednout úroveň jejich života v komunitě. Komunita Společenství lidí, kteří žijí na určitém území (např. v jedné obci). Každý člen komunity – tzn. jednotliví občané, podnikatelé, veřejné i soukromé instituce - má stejnou zodpovědnost za kvalitu života v komunitě. Potřeby komunity - smysluplné volnočasové aktivity pro děti, - vzdělávání osob diskriminovaných na trhu práce (matky na mateřské dovolené, zdravotně postižení, příslušníci etnických skupin apod.), - školení nezaměstnaných, - individuální zájmové vzdělávání, - zvyšování kvalifikace apod.

Principy komunitního vzdělávání 1.vzdělávání jako celoživotní proces (nabídka formálních i neformálních vzdělávacíchaktivit pro všechny členy komunity) 2. zapojení členů komunity (možnost participovat na uspokojování potřeb komunity, spolurozhodování o společenském dění v komunitě) 3. efektivní využívání zdrojů (lidských, hmotných a finančních). Komunitní vzdělávání funguje nejlépe v komunitních centrech či v komunitních školách, tj. v zařízeních, která jsou otevřena až do večerních hodin (často i o víkendech a prázdninách či svátcích) za účelem poskytování rozmanitých vzdělávacích, rekreačních a sociálních služeb členům komunity všech věkových kategorií.

Poslání komunitních škol (center) Umožnit každému zájemci z komunity společné vytváření a sdílení prostoru pro generační, sociální a kulturní dialog, vzdělávání, odpočinek či sportovní vyžití. Koordinátor komunitního vzdělávání  Vede, koordinuje a hodnotí komunitní aktivity (v rámci realizovaného projektu):  zjišťuje potřeby místní komunity,  zajišťuje strategické plánování a financování (včetně tvorby rozpočtu),  pořádá vzdělávací semináře,  podněcuje síťování škol, místní partnerství, spolupráci s rodiči,  podporuje výměnu zkušeností mezi školami (komunitními centry),  připravuje a rozšiřuje metodické materiály pro komunitní školu/centrum,  utváří pozitivní vztahy s veřejností a  propaguje myšlenky komunitního vzdělávání.

Požadavky na projekty - hodnocení Délka trvání: max. 3 roky Velikost grantových projektů: 400 tis. – 15 mil. Kč Způsob předložení: –na základě výzvy k předkládání projektů –ve formuláři Benefit (on-line na webových stránkách vyhlašovatele výzvy)  Průběh hodnocení žádosti/projektu:  1. Hodnocení formálních náležitostí  2. Věcné hodnocení nezávislými hodnotiteli či hodnotitelskou komisí  3. Výběrová komise  4. Schválení projektu  5. Vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace  6. Podpis smlouvy

 Rámec pro hodnocení kvality projektu 1.Zdůvodnění projektu 2.Cílová skupiny 3.Realizace projektu 4.Finanční řízení 5.Výsledky a výstupy 6.Horizontální témata 7.Specifická kriteria Hodnotící kritéria

 zahájení ostrého auditu shody firmou PricewaterhouseCoopers (předání veškeré dokumentace související s OP VK včetně Směrnice ZS k ověření připravenosti krajů na implementaci globálního grantu)  schválení OP VK Evropskou komisí  podpis „Rozhodnutí Komise“ komisařem Vladimírem Špidlou  do dopracování (finalizace) základních dokumentů (Prováděcí dokument k OP VK, Manuál)  vyhlášení výzvy ze strany MŠMT (k předkládání žádostí o globální granty krajů  dokončení Příručky pro žadatele  březen 2008 dokončení Příručky pro příjemce  červenec 2008 věcné hodnocení GG hodnotitelskou komisí  2. pololetí 2008 první výzvy ze strany kraje k předkládání projektových žádostí Stav a vývoj příprav na implementaci globálních grantů

Další zdroje informací: Informační zdroje

Kontakty Krajský úřad kraje Vysočina, odbor regionálního rozvoje, oddělení grantových programů Jana Hadravová Adéla Zvolánková Simona Kašpárková tel.: ,