www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0303Okopaniny Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP 65-51-H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15-18 let Anotace Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy okopanin a podrobně se zaměřuje na brambory, jako významnou potraviny pro výživu v našich podmínkách Klíčová slova Okopaniny, brambory Datum 17. 10. 2012 www.zlinskedumy.cz
Okopaniny Do skupiny okopanin patří mimo u nás rozšířených brambor další plodiny, které jsou ve svých produkčních oblastech stejně důležité pro výživu, jako u nás brambory. Brambory u nás patří k nejrozšířenějším potravinám.
Kvetoucí brambory AUTOR NEUVEDEN. http://www.chb-brambory.cz/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.chb-brambory.cz/
Mezi okopaniny patří: Brambory Batáty Jam Maniok Topinambury
Brambory - složení Živiny Sacharidy 12-21% ( hlavně škrob, asi 1% celulózy) Bílkoviny 2% Tuk 0,2% Minerální látky Draslík, Fosfor, Hořčík, Vápník, Železo Vitamíny C, provitamín karoten, B1, B2 a PP Voda 75-80%
AUTOR NEUVEDEN. http://www. chb-brambory. cz/ [online]. [cit. 24. 6 AUTOR NEUVEDEN. http://www.chb-brambory.cz/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.chb-brambory.cz/
Rozdělení brambor Podle doby sklizně: Podle použití: Salátové Konzumní Průmyslové (krmné) Rané - dodávané do konce září, mají vyšší obsah vody, nehodí se ke skladování Pozdní - naopak při dobrém skladování vydrží až do nové sklizně
Skladování brambor Brambory skladujeme při teplotě 2-6C na roštech ( pro dobré větrání). Prostory by měly být vzdušné s přiměřenou vlhkostí. Vyšší působení světla způsobuje zelenání hlíz. Zelené hlízy obsahují jedovatý solanin, který může vyvolat poruchy trávení, bolesti hlavy, křeče a neničí se ani varem. Snížení teploty pod 1C způsobuje sládnutí brambor (škrob se štěpí působením enzymů na cukry).
Použití brambor Brambory se nejvíce zpracovávají při přípravě jídel pouze salátové a konzumní, průmyslové se k lidské výživě nehodí. Z brambor se vyrábí mnoho polotovarů (zmrazené bramborové hranolky, vlnky, americké brambory, krokety, - sušená bramborová těsta, kaše, bramboráky aj.) Dále se používají k výrobě škrobu (Solamyl, Naturamyl) A k výrobě lihu Brambory jsou významné krmivo pro dobytek http://www.fiftyfifty.cz/Vite-jak-zdrave-jsou-brambory-5023081.php
Batáty Batáty (sladké brambory) jsou hlízy povíjnice jedlé a dorůstají hmotnosti až 5 kg. Rostou v tropických a subtropických oblastech. Mají barvu bílou, žlutou nebo fialově červenou. Obsahují až 70% vody, 24% sacharidů (18%škrobu a 6% cukru), 2% bílkovin. Upravují se pečené nebo vařené, vyrábí se z nich mouka, škrob, líh a lihoviny. http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/bataty-patri-mezi-nejvyzivnejsi-zeleninu/ http://clanky.vareni.cz/bataty-sladke-brambory/
AUTOR NEUVEDEN. http://clanky. vareni AUTOR NEUVEDEN. http://clanky.vareni.cz/bataty-sladke-brambory [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://clanky.vareni.cz/bataty-sladke-brambory
Jam Jsou hlízy popínavé rostliny z oblasti tropů. V syrovém stavu jsou většinou jedovaté, což se odstraní vařením či pečením. Jsou tmavohnědé až červeně fialové a mají bílou nebo nažloutlou dužinu. Obsahují 30% škrobu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Jam
Maniok Je rovněž plodina tropů. Po bramborách je druhou nejdůležitější okopaninou na světě. Hlízy dorůstají délky až 50 cm a váhy 05-2 kg. Jedlé jsou pouze tepelně upravené. Obsahuje až 37% škrobu, 1,5% bílkovin, vitamíny skupiny B. http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zelenina/misto-brambor-vyzkousejte-maniok/ http://www.food-info.net/cz/products/rt/cassava.htm
Topinambury Neboli Židovské brambory jsou hlízy slunečnice hlíznaté. Jsou různého tvaru a velikosti, barvy bílé, růžové, červené nebo fialové. Mají nasládlou chuť, protože neobsahují škrob, ale 10-20% polysacharidu (inulín). Jsou vhodné pro diabetiky http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/znate-topinambury-zidovske-brambory
AUTOR NEUVEDEN. http://abecedazahrady. dama AUTOR NEUVEDEN. http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/znate-topinambury-zidovske-brambory [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/znate-topinambury-zidovske-brambory
Mezi okopaniny patří: Brambory Batáty Jam Maniok Topinambury
Brambory- rozdělení, složení Podle doby sklizně – rané a pozdní Podle použití – salátové, konzumní a průmyslové Obsahují – 12-21% sacharidů (hlavně škrob), vitamíny Ci, B a PP, 2% bílkovin, minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo) a 70-80% vody
Použité zdroje Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce Obrázky: AUTOR NEUVEDEN. http://www.chb-brambory.cz/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.chb-brambory.cz/ AUTOR NEUVEDEN. http://clanky.vareni.cz/bataty-sladke-brambory [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://clanky.vareni.cz/bataty-sladke-brambory AUTOR NEUVEDEN. http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/znate-topinambury-zidovske-brambory [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/znate-topinambury-zidovske-brambory