Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_514 Tématický celek: ROZMANITOST V PŘÍRODĚ I. Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu - shrnující poznatky o KULTURNÍCH ROSTLINÁCH.

2 KULTRNÍ ROSTLINY PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK

3 Užitkové rostliny Užitkové rostliny, neboli plodiny jsou rostliny dávající člověku nějaký užitek. Používají se velmi často jako potrava nebo jako krmivo. Leckdy se k této skupině přiřazují i rostliny botanicky pozoruhodné, které mohou být následně využity v botanickém výzkumu či jako rostliny okrasné.

4 Obilniny Pšenice Ječmen Žito seté Oves setý Kukuřice setá
Viz šablona 513

5 Lilek brambor-brambor obecný
Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin Jsou nenáročné na přírodní podmínky S výjimkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá. Brambory obsahují významná množství stopových prvků – draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom Brambory pocházejí z Jižní Ameriky. Do Evropy byly přivezeny v 16. století. V Čechách se pěstování brambor datuje do 17. století.

6 Slunečnice roční Je jednoletá rostlina , původní v Americe.
Její květenství je velký úbor, dosahuje v průměru až 30 cm. Stonek slunečnice roční může být až 3 metry vysoký. Slunečnicová semínka se prodávají ke přímé konzumaci nebo se pečou na plotně. Někdy se z nich vyrábí i alternativa k arašídovému máslu. Také se jimi často přikrmují ptáci. Slunečnicový olej se používá při vaření a na výrobu bionafty. Zbytek po získání oleje se používá ke krmení dobytka.

7 Cukrová řepa Pěstuje se jeden rok, je řazená mezi okopaniny. Převážná část sklízené masy (cca 80%) je ukryta pod zemí ve formě zásobního kořenu, tzv. bulvy Sklizené bulvy jsou využívány v cukrovarnickém průmyslu, pro výrobulihu a nyní již omezeně jako krmivo pro hospodářská zvířata.

8 Řepka olejná Jednoletá až dvouletá, 50 až 120 cm vysoká, bylina, pěstovaná pro svá olejnatá semena, využívaná zejména pro výrobu olejů. Olej je jedlý, ale používá se i pro technické účely, např. při výrobě mýdel.

9 Réva vinná Réva vinná je vytrvalá rostlina, která na rozdíl od jednoletých rostlin setrvává na svém stanovišti v průměru asi třicet let. Její zralé plody (bobule) se používají především jako surovina pro výrobu vína a dalších nápojů, ale též k přímé konzumaci. Vinná réva patří mezi hodnotné ovoce. Hroznové víno obsahuje vitamin C a skupinu vitaminů B (kromě B12). Mají rovněž mnoho manganu, hořčíku a draslíku.

10 Chmel otáčivý Chmel patří k velmi starým kulturním rostlinám Používají se v pivovarnictví při výrobě piva Český chmel (pěstovaný v Poohří (Žatecko), Polabí (Úštěcko) a na Hané (Tršicko)) patří k nejkvalitnějším na světě a občas bývá označován za zelené zlato. Jedná se rostlinu vytrvalou (tzv.trvalku), na jednom místě vydrží let.

11 Luštěnina Luštěnina neboli luskovina je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin.

12 Hrách setý http://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch_set%C3%BD
Hrách setý , lidově hrášek, je hospodářsky významná rostlina Plody jsou lusky, obsahují dužnatá semena zvaná hrášky Hrách je důležitá luštěnina, pěstuje se hlavně kvůli chutným plodům, které obsahují vitamíny (hlavně skupiny B). Ve větším množství obsahuje také minerální látky, zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík.

13 Fazole zahradní http://cs.wikipedia.org/wiki/Fazole_zahradn%C3%AD
Fazole zahradní je jednoroční kulturní bylina, která vytváří buď stonky s ukončeným růstem, takzvané keříčkové formy, nebo stonky s neukončeným růstem, tzv. ovíjivé formy. Plod je struk. Plody obsahují vápník, železo, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín PP a provitamín A.

14 Sója Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů.
Má široké použití jako potravina, krmivo pro hospodářská zvířata i jako surovina pro potravinářský a zpracovatelský průmysl. Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny.

15 1. Vysvětli rozdíl mezi kulturní a planou rostlinou 2
1. Vysvětli rozdíl mezi kulturní a planou rostlinou 2. Řekni, jaký užitek nám jednotlivé rostliny dávají:

16 Citace http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zea_Mays_L.jpg
BAUER,Scott. “Lilek brambor “ [online]. 7. červen :20. [cit ]. Dostupný z WWW: < FRITZ,Bruce .“Slunečnice roční “ [online]. 7. červen :20. [cit ]. Dostupný z WWW: < Klipart : Office Microsoft PowerPoint Ilustrace :

17 Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná
Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google