BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Státní odborný dozor nad oblastí BOZP
Správní právo Pojem správního práva.
Dokumentace k zajištění BOZP
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Nástroje územního plánování
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Tato prezentace byla vytvořena
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
2. I NFORMAČNÍ ZDROJE V OBLASTI BOZP Ing. Lucie Václavková.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
P O V O D N Ě a O B C E Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
BOZP při práci ve výškách
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Interní předpisy hotelu
Koncepce nového zákona o VTZ
Poznatky z kontrol agentur práce
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Odbor životního prostředí MHMP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI BOZP BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA BOZP

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) odpovídá za tvorbu a uskutečňování národní politiky ochrany práce, podílí se na řešení problematiky bezpečnosti práce v mezinárodních vztazích, zpracovává návrhy právních předpisů, navrhuje ministru práce a sociálních věcí jmenovat a odvolávat předsedu Českého úřadu bezpečnosti práce (CÚBP), vedoucí inspektory bezpečnosti práce inspektorátů bezpečnosti práce (IBP) ,ředitele organizace státního odborového dozoru (SOD),ředitele výzkumného ústavu bezpečnosti práce a ředitele Institutu výchovy bezpečnosti práce.

Institut výchovy bezpečnosti práce Zajištuje výchovu a vzdělávání v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci nejen pro zaměstnance systému Českého úřadu bezpečnosti práce, ale i pro veřejnost.

Výzkumný ústav bezpečnosti práce Zajišťuje analytický a koncepční vývoj v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Dále pro Český úřad bezpečnosti práce zajišťuje vědeckovýzkumnou činnost v dané oblasti.

Český úřad bezpečnosti práce Je orgánem státní správy a podléhá MPSV. Jsou mu podřízeny inspektoráty bezpečnosti práce a Institut technické inspekce Praha. organizuje provádění celorepublikových prověrek zaměřených na nejrizikovější odvětví činnosti, stroje, technická zařízení a pracovní podmínky vycházející z celostátní analýzy, centrálně vyhodnocuje závěry z prověrek, které slouží k tvorbě, popřípadě úpravě příslušné předpisové základny, k další orientaci dozoru i k informaci veřejnosti, podílí se na zajišťování bezpečnosti technických zařízení v jaderné energetice.

ORGANIZACE STÁTNÍHO ODBORNÉHO DOZORU (ITI- INSTITUT TECHNICKÉ INSPEKCE PRAHA) Na jeho činnost se nevztahují předpisy o správním řízení. Prověřuje odborné způsobilosti subjektů, které hodlají vyrábět, montovat a opravovat vyhrazená technická zařízení. Prověřuje odbornou způsobilost fyzických osob ke zkouškám, revizím, opravám nebo obsluze vyhrazených technických zařízení. K této problematice může vydávat odborná stanoviska. Všechny uvedené aktivity provádí Institut za úhradu.

Inspektoráty bezpečnosti práce Provádějí dozor nad dodržováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a dokumentacemi staveb. Zúčastňují se vyšetřování příčin pracovních úrazů a odnímají oprávnění a osvědčení vydaná Institutem technické inspekce Praha. Jednotlivé inspektoráty jsou oprávněny nařizovat odstranění závad, zakázat nebezpečné činnosti, nařídit vyřazení strojů. Mohou uložit pokutu až do výše 500 tis. Kč. Pokud stanovené termíny právnická či fyzická osoba nedodrží, může se pokuta zvýšit až o 100 %.

ORGANIZAČNÍ SCHÉMA SYSTÉMU Českého úřadu bezpečnosti práce (ČÚBP)

Oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci tvoří významnou součást sociální politiky všech členských států EU. Cílem opatření v této oblasti je: Zajistit volný pohyb zboží. Přitom je kladen zvláštní důraz na to, aby  zboží tj. produkty a  služby byly bezpečné a neohrožovaly zdraví ani životní prostředí. Zajistit volný pohyb pracovníků. Přitom zabránit tomu, aby některé členské země si udržováním nižších sociálních standardů nebo dokonce zhoršováním pracovních podmínek, usnadňovaly úkol zlepšovat konkurenceschopnost na úkor pracovníků. Jedná se tedy o zamezení sociálního dumpingu a nežádoucím přesunům hospodářských aktivit do oblasti s nižšími náklady na pracovní sílu. Snížit ohrožení životního prostředí riziky vznikajícími při pracovních činnostech. Jedná se především o prevenci průmyslových havárií spojených s užitím a výskytem nebezpečných látek a o další omezování rizik ohrožení zdraví a životního prostředí způsobených pracovními procesy. KONEC