Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Digitální učební materiál
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Smlouvy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma: Podmínky sjednané mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Digitální učební materiál
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Orgány činné v trestním řízení Ročník:1.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Manželství Občanský a společenskovědní základ
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Manželství Číslo DUM: VY_52_INOVACE_72_96 Vzdělávací předmět: Rodinná výchova Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_SVF34760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B19_Rodinné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníDuben.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Vlastnictví Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní odpovědnost Ročník:1. a 2. Datum.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Racionální lomená funkce.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo a spravedlnost Ročník:1.a 2. Datum.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Lom světla - příklady Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Druhy práva VY_32_INOVACE_03-60 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu):
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast: Základy společenských věd Tematická oblast: Člověk a právo Téma: Rodinné právo Ročník: 1. a 2. Datum vytvoření: prosinec 2012 Název: VY_32_INOVACE_16.1.10.OBN Anotace: Rodinné právo, zákon o rodině, úkol rodiny, rodina úplná a neúplná, rodičovská odpovědnost, vyživovací povinnost, povinnost dětí vůči rodičům. Digitální učební materiál je primárně určen pro žáky oborů technického zaměření. Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk výuky. Závěrečné otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Metodický pokyn: Prezentaci lze využít pro výklad v hodině, jako zdroj informací pro samostudium nebo k opakování. Učební materiál lze prezentovat pomocí dataprojektoru nebo použitím interaktivní tabule.

Rodinné právo

Rodinné právo jedná se o právní odvětví našeho právního řádu základní ochrana rodiny je zakotvena v Ústavě ČR základním dokumentem je právní předpis Zákon o rodině, který upravuje rodinné vztahy

Zákon o rodině upravuje: formy vstupu do manželství okolnosti vylučující uzavření manželství práva a povinnosti manželů práva a povinnosti rodičů a dětí náhradní rodinnou výchovu způsoby zániku manželství

Úkol rodiny rodina je nejstarší lidskou institucí úkolem rodiny je - chránit potomky - zajistit podmínky pro všestranný vývoj potomků - hospodářsky zabezpečovat domácnost jako celek i jednotlivé členy rodiny

Rodina úplná a neúplná rodina úplná - je tvořena společenstvím ženy, muže a dětí obvykle žijících ve společné domácnosti rodina neúplná - vzniká např. - úmrtím člena - rozvodem manželů - bezdětnými manžely

Rodičovská odpovědnost souhrn práv a povinností: určit jména a příjmení dítěte vychovávat a řídit jednání dítěte právo dítě zastupovat spravovat záležitosti dítěte vyživovací povinnost

Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem dětí vůči rodičům mezi manžely příspěvek na výživu rozvedeného manžela

Povinnost dětí vůči rodičům děti, které žijí s rodiči ve společné domácnosti, mají povinnost podle svých schopností jim pomáhat pokud mají děti vlastní příjem, mají povinnost přispívat na úhradu společných potřeb rodiny vyživovací povinnost dětí vůči rodičům vzniká, pokud jsou děti schopny samy se živit a pokud to rodiče potřebují

Téma k zamyšlení Co si myslíte o vyživovací povinnosti ? - rodičů vůči dětem - dětí vůči rodičům - manželů mezi sebou Kde by jste hledali pomoc při řešení problémů týkajících se rodiny ?

Použité zdroje Cliparty – Dostupné pod licencí Microsoft Office 2003 (viz http://explore.live.com/microsoft-servi ...cz&CTT=114) na WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ VALENTA, Milan. Občanská nauka pro SOŠ a pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a. s., 1999. ISBN 80-7235-080-3 DUDÁK, Vladislav a kol. Občanská nauka pro střední odborné školy a studijní obory SOU. Dotisk 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a. s., 2005. ISBN 80-7235-233-4 EMMERT, František a kol. Odmaturuj ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2004. ISBN 80-86285-65-5