Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/3 Výstup: VY_32_INOVACE_2LE307 Ověření ve výuce: Právo Datum ověření: Třída: 2.VS

2 RODINNÉ PRÁVO Zánik manželství
Předmět: Právo Ročník: 2. Klíčová slova: Manželství, rozvod, rozvod dohodou, výživné, odbytné, vypořádání Jméno autora Mgr. Zuzana Ležáková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace Cílem tohoto výukového materiálu je seznámit žáky s důsledky ukončení manželství. Prezentace slouží k vysvětlení způsobů zániku manželství a jeho následky v souvislosti s péčí o děti, výživným, úpravou majetkových poměrů a bydlení v době po rozvodu manželství. Jsou naplněna průřezová témata: CSP: Vést žáky k tomu, aby si uvědomovali odpovědnost za vlastní život ODS: Vážit si materiálních a duchovních hodnot a snažit se je uchránit a zachovat pro budoucí generace Druh učebního materiálu: prezentace.

4 Způsoby zániku manželství
Zánik manželství Smrt Prohlášením za mrtvého Rozvod

5 Rozhodování o poměrech dítěte po rozvodu
Soud musí rozhodnout o poměrech dítěte ještě před tím, než dojde k rozvodu rodičů a to v případě, že: dítě je nezletilé, plně nesvéprávné.

6 Zánik manželství Pouze z důvodů v zákoně uvedených,
za života obou manželů: rozvod se zjišťováním příčin rozvratu manželství, rozvod dohodou (nezjišťují se příčiny rozvratu). Rozvod se vyhlašuje rozsudkem.

7 Rozvod Manželství může být rozvedeno, je-li soužití: hluboce, trvale,
nenapravitelně rozvráceno, nelze očekávat obnovení.

8 Rozvod dohodou Lze za těchto podmínek:
druhý z manželů se k návrhu připojí, manželství trvalo nejméně jeden rok a manželé spolu déle než 6 měsíců nežijí, schválená dohoda o úpravě poměrů nezletilého a plně nesvéprávného dítěte, dohoda o majetkových poměrech, bydlení a popř. výživného po dobu po rozvodu.

9 manželé spolu nežijí, již spolu netvoří společnou rodinu, jeden z manželů již manželství obnovit nechce.

10 Následky zániku manželství
Příjmení rozvedeného manžela Výživné rozvedeného manžela Majetkové povinnosti a práva Bydlení

11 Příjmení rozvedeného manžela
Rozvedený manžel, který přijal příjmení druhého manžela, může přijmout své příjmení zpět: oznámení matričnímu úřadu lhůta: 6 měsíců Pozn.: ZOR – lhůta 1 měsíc

12 Výživné rozvedeného manžela
Výživné může požadovat rozvedený manžel, pokud: není schopen sám se živit, přihlíží se k věku, zdravotnímu stavu či péče o společné dítě. Odbytné: lze tímto nahradit výživné, v případě poskytnutí odbytného se již výživné nehradí.

13 Majetkové povinnosti a práva
Rozlišujeme podle skutečnosti zániku manželství: smrt jednoho z manželů (v rámci dědického řízení) prohlášení za mrtvého (ke dni, který je v rozhodnutí uveden jako den smrti) Dohoda vypořádání rozhodnutím soudu

14 Bydlení po zániku manželství
společné nájemní právo výhradní právo k bydlení odvozené právo k bydlení

15 Otázky k opakování: Způsoby zániku manželství.
Podmínky zániku manželství. Co je odbytné? Co je třeba učinit před podáním návrhu na rozvod v souvislosti s nezletilým a plně nesvéprávným dítětem? Lhůta pro změnu příjmení po rozvodu.

16 Použité zdroje: Zákon č. 89/20012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. V textu dále jen NOZ. HRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ. České rodinné právo. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006c1998, 398 s. ISBN Nový občanský zákoník: Obecně o občanském právu. In: Ministerstvo spravedlnosti [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google