Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Podpůrný metodický seminář I.
Systém kurikulárních dokumentů
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Zš a Mš Ludgeřovice Naše logo 50 let školy.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Průřezová témata.
2. přednáška Klíčové kompetence. RVP ZV normativně stanovuje pouze obecný rámec základního vzdělávání a umožňuje školám profi1ovat se pomocí školních.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Průřezová témata klíčových kompetencí
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Didaktika přírodopisu 2
Přednáška do předmětu Ekonomika školství 04. listopad 2005
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Regionální školství. Preprimární vzdělávání Zařazení do školské soustavy od roku 1948, poslání výchovné a sociální Zařazení mateřských škol mezi školy.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.DŠkolský management P4P4 Vyhláška č. 48/ 2005 o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Teorie a metodika výchovy seminář 1
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání - příloha upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením

Specifické principy RVP ZV-LMP Je součástí RVP ZV a představuje modifikaci pro vzdělávání žáků s LMP. Respektuje sníženou úroveň rozumových schopností žáků, jejich fyzické i pracovní možnosti a předpoklady. Vymezuje podmínky pro vzdělávání žáků s LMP. Specifikuje úroveň klíčových kompetencí na konci základního vzdělávání. Stanovuje cíle vzdělávání s LMP.

RVP ZV - LMP Vymezuje vzdělávací obsah – očekávané výstupy a učivo na úrovni, kterou si mají žáci osvojit v průběhu základního vzdělávání. Zařazuje jalo součást vzdělávání průřezová témata. Podporuje na přípravu na společenské a profesní uplatnění. Umožňuje uplatňování speciálně pedagogických metod, postupů, forem a prostředků vzdělávání a míru podpůrných opatření. Stanovuje základní vzdělávací úroveň.

Charakteristika základního vzdělávání Základní vzdělávání, kterým se dosahuje stupně základní vzdělání, se realizuje oborem vzdělání základní škola.

Povinnost školní docházky Základní vzdělávání žáků s LMP se realizuje: v základní škole, v základní škole samostatně zřízené pro žáky s postižením. Povinnost školní docházky je devět let. Odklad školní docházky je možný do osmi let věku dítěte.

Formy vzdělávání žáků se zdravotním postižením Speciální vzdělávání žáků se zdravotní m postižením je zajišťováno: Formou individuální integrace ve třídě ZŠ nebo školy určené pro žáky s jiným druhem postižení podle individuálního vzdělávacího plánu. Formou skupinové integrace ve třídě pro žáky se zdravotním postižením zřízené v ZŠ. V základní škole samostatně zřízené pro žáky s postižením.

Organizace základního vzdělávání Základní vzdělávání v má devět ročníků a člení se na 1. stupeň (1.-5. ročník) a 2. stupeň (6.-9. ročník). Základní vzdělávání pro žáky se zdravotním postižením může trvat deset let (1. stupeň 1.-6. ročník, 2. stupeň 7.-10. ročník). O převedení žáka rozhoduje ŘEDITEL ŠKOLY, doporučuje LÉKAŘ a SPC či PPP, souhlasí ZÁKONNÝ ZÁSTUPCE. Zařazení žáka se zdravotním postižením do některé formy speciálního vzdělávání může předcházet diagnostický pobyt žáka ve škole , do které má být zařazen, a to v délce 2 – 6 měsíců.

Hodnocení výsledků vzdělávání Hodnocení výsledků vzdělávání žáka je na vysvědčení vyjádřeno: Klasifikačním stupněm. Slovním hodnocením. Kombinací obou způsobů. Předměty speciální péče se hodnotí pouze slovně.

Ukončování základního vzdělávání Stupeň základní vzdělání žák získá úspěšným ukončením základního vzdělávání podle ŠVP v základní škole, příp. ukončením kurzu pro získání základního vzdělání. Dokladem o dosažení základního vzdělání je vysvědčení – o ukončení devátého, event. desátého ročníku nebo vysvědčení o ukončení kurzu pro získání základního vzdělání. Toto vysvědčení je opatřenou doložkou o získání stupně vzdělání.

Pojetí základního vzdělávání pro žáky s LMP Vzdělávání na 1. stupni Adaptace žáků na nové prostředí. Nový styl práce. Upevňování základních hygienických návyků. Vytváření sociálních návyků.

Pojetí základního vzdělávání pro žáky s LMP Vzdělávání na 2. stupni Je zaměřeno na získávání vědomostí, rozvíjení dovedností a návyků pro využití v osobním životě a v pracovním uplatnění. Důraz je kladen na rozvíjení sociálních a komunikačních schopností a vytváření praktických dovedností.

Cíle základního vzdělávání Umožnit žákům osvojit si strategii učení a motivovat je pro celoživotní učení. Podněcovat je k tvořivému myšlení, logickému uvažování a k řešení problémů. Vést žáky k všestranné a účinné komunikaci. Rozvíjet u žáků schopnost spolupracovat a respektovat práci a úspěchy vlastní i druhých.

Cíle základního vzdělávání Připravovat žáky k tak, aby se projevovali jako samostatné, svobodné a zodpovědné osobnosti, uplatňovali svá práva a naplňovali svoje povinnosti. Vytvářet u žáků potřebu projevovat pozitivní city v chování, jednání a v prožívání životních situací, rozvíjet vnímavost a citlivé vztahy k lidem, svému prostředí i k přírodě. Učit žáky aktivně rozvíjet a chránit fyzické, duševní a sociální zdraví a být za ně zodpovědní.

Cíle základního vzdělávání Vést žáky k toleranci a ohleduplnosti k jiným lidem, jejich kulturám a duchovním hodnotám, učit je žít společně s ostatními lidmi. Pomáhat žákům poznávat a rozvíjet své schopnosti a reálné možnosti a uplatňovat je spolu s osvojenými vědomostmi při rozhodování o vlastní životní a profesní a orientaci.

Klíčové kompetence Souhrn VĚDOMOSÍ, DOVEDNOSTÍ, SCHOPNOSTÍ, POSTOJŮ A HODNOT důležitých pro osobní rozvoj a uplatnění každého člena společnosti.

U žáků s LMR důležité Klíčové kompetence: PRACOVNÍ, SOCIÁLNÍ a PERSONÁLNÍ, KOMUNIKATIVNÍ.

Klíčové kompetence Kompetence k učení. Kompetence k řešení problémů. Kompetence komunikativní. Kompetence sociální a personální. Kompetence občanské. Kompetence pracovní.

Vzdělávací oblasti 9 oblastí, tvořeny OBOREM či OBORY Jazyk a jazyková komunikace Matematika a její aplikace Informační a komunikační technologie Člověk a jeho svět Člověk a společnost Člověk a příroda Umění a kultura Člověk a zdraví Člověk a svět práce

První stupeň 2 období: 1. období – 1. – 3. ročník

Výstupy Formulovány odlišně od RVP ZV. Stanoveny na konec 3. ročníku, na konec 5. ročníku a na konec 9. ročníku.