Podpora automatizovanému zveřejňování informací Oldřich Kužílek poradce v oblasti svobodného přístupu k informacím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
I. Dálkový přístup k postupům řešení životních situací Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Vedení správního řízení
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Stupeň zveřejňování informací, Právní chaos dálkového přístupu k rejstříkům veřejné správy a zákon 106 Oldřich Kužílek poradce pro otevřenost veřejné správy.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Datové schránky CzechPOINT. Základní informace Plzeňský kraj – v čele hejtmanka Krajský úřad – cca. 370 zaměstnanců – v čele ředitel úřadu Organizace.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Občanské soudní řízení II.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Právo na informace Tereza Danielisová,
PROTOKOL Kejdová,Klouček,Kolář,Mráček. Protokol, zápis o úředním jednání původně pro zápisy o sborovém, úředním jednání později se název rozšiřuje pro.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Systém kontrolní činnosti SEI
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Systém kontrolní činnosti SEI
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Obsažnost webů obcí a krajů infoliga webů Oldřich Kužílek ISSS Hradec Králové
ISSS 2008, Hradec Králové Elektronické zpracování problematiky zákona o střetu zájmů Mgr. Věra Hottmarová, MěÚ Smiřice Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Právní procesy.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“  Běžná praxe: občané mají možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je návrh rozpočtu.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
GILDA - software pro zadavatele veřejných zakázek Veřejné zakázky měst a obcí Květen 2011, Ostrava.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Veřejnoprávní smlouvy
Novela zákona o obcích.
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Umisťování staveb.
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Obce a implementace GDPR
Legislativní materiály vlády
Novinky v předškolním vzdělávání
Program na podporu lesních ekosystémů
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Podpora automatizovanému zveřejňování informací Oldřich Kužílek poradce v oblasti svobodného přístupu k informacím

jak zveřejňovat informace z jednání zastupitelstva, z jednání rady či výborů a komisí ??? Problém:

Problém: extrémy při zveřejňování informací buď se nezveřejní nic, resp. jen nicneříkající usnesení, které vše podstatné odkazuje na neveřejné přílohy, buď se nezveřejní nic, resp. jen nicneříkající usnesení, které vše podstatné odkazuje na neveřejné přílohy, anebo ve snaze po otevřenosti se zveřejňují nepřiměřeným způsobem osobní údaje anebo ve snaze po otevřenosti se zveřejňují nepřiměřeným způsobem osobní údaje

Právní stav popis:

Úrovně ochrany dokumentu s chráněnými údaji v papírové verzi Spis k jednotlivé věci = Zápis + Usnesení. obsahuje úplné osobní údaje, typovou charakteristiku problému a návrhu na rozhodnutí, záznam a/nebo výsledek hlasování. Přístupno členovi Rady. obsahuje úplné osobní údaje, typovou charakteristiku problému a návrhu na rozhodnutí, záznam a/nebo výsledek hlasování. Přístupno členovi Rady. člen zastupitelstva má právo seznámit se s celým tímto spisem (zápisem i usnesením) bez jakéhokoliv omezení, na základě zákona o obcích. člen zastupitelstva má právo seznámit se s celým tímto spisem (zápisem i usnesením) bez jakéhokoliv omezení, na základě zákona o obcích. občan obce má právo seznámit se jen s usnesením rady bez podávání žádosti nahlédnutím do anonymizované verze (např. budou uvedeny jen iniciály, pokud to postačuje ke skutečné anonymizaci), na základě zákona o obcích. občan obce má právo seznámit se jen s usnesením rady bez podávání žádosti nahlédnutím do anonymizované verze (např. budou uvedeny jen iniciály, pokud to postačuje ke skutečné anonymizaci), na základě zákona o obcích. ne-občan obce má právo seznámit se s informací podáním žádosti a postupem podle zák. č. 106/99 Sb., přičemž údaje o osobě budou tzv. anonymizovány. ne-občan obce má právo seznámit se s informací podáním žádosti a postupem podle zák. č. 106/99 Sb., přičemž údaje o osobě budou tzv. anonymizovány.

Úrovně ochrany dokumentu s chráněnými údaji na webu pokud úřad v rámci své politiky otevřenosti publikuje svá rozhodnutí (tiskem, na internetu), pak může uvedenou informaci takto šířit jen v rozsahu jako pro ne-občana. pokud úřad v rámci své politiky otevřenosti publikuje svá rozhodnutí (tiskem, na internetu), pak může uvedenou informaci takto šířit jen v rozsahu jako pro ne-občana. pokud pro okruhy osob s vyšším oprávněním zřídí zvláštní přístup, může dokumenty pro ně zobrazovat v příslušné úrovni pokud pro okruhy osob s vyšším oprávněním zřídí zvláštní přístup, může dokumenty pro ně zobrazovat v příslušné úrovni

neoprávněné zveřejnění osobních údajů na webu: Podání adresovaná Radě MČ Praha 6 Podání adresovaná Radě MČ Praha 6 2) č.j. R/8/ Zuzana Märzová, Na Hutích 10/755, Praha 6Žádost o přidělení dosud užívaného bytu z titulu soudní výpovědi. 2) č.j. R/8/ Zuzana Märzová, Na Hutích 10/755, Praha 6Žádost o přidělení dosud užívaného bytu z titulu soudní výpovědi. 6) č.j. R/13/ Petr Uhlíř, Na Pernikářce 932/48, Praha 6Žádost o prodloužení NS, případně NS na dobu neurčitou. 6) č.j. R/13/ Petr Uhlíř, Na Pernikářce 932/48, Praha 6Žádost o prodloužení NS, případně NS na dobu neurčitou. 7) č.j. R/15/ Richard Wild, předseda TJ Tatran StřešoviceŽádost o příspěvek na rekonstrukci víceúčelové haly a podporu prvoligového družstva ženské házené 7) č.j. R/15/ Richard Wild, předseda TJ Tatran StřešoviceŽádost o příspěvek na rekonstrukci víceúčelové haly a podporu prvoligového družstva ženské házené

Řešení problému rozlišovat: úrovně ochrany a zveřejnění (zakódovat do dokumentu) úrovně ochrany a zveřejnění (zakódovat do dokumentu) úrovně přístupu (např. podle přístupového oprávnění na webu) úrovně přístupu (např. podle přístupového oprávnění na webu)

pro jednání orgánu (zastupitelstvo, rada města, kolegium úřadu apod.) Již při přípravě dokumentu - vložit identifikátory: osobní údaj osobní údaj nehotová informace nehotová informace obchodní tajemství obchodní tajemství další (utaj.skut., kontrolní závěr ad.) další (utaj.skut., kontrolní závěr ad.)

Úrovně přístupu dokument je na webu zobrazen v úrovni podle přihlášení člen rady člen rady člen zastupitelstva člen zastupitelstva občan obce občan obce ostatní žadatel o informaci ostatní žadatel o informaci

Úroveň zveřejnění projednání na zastupitelstvu projednání na zastupitelstvu vyvěšení na úřední desce vyvěšení na úřední desce obecné zveřejnění (web, media) obecné zveřejnění (web, media)

nelze zveřejnit širším způsobem, než kterým to umožňuje zákon nelze zveřejnit širším způsobem, než kterým to umožňuje zákon např. projednání na zastupitelstvu neznamená automaticky úplnou možnost publikovat na webu s plnými jmény např. projednání na zastupitelstvu neznamená automaticky úplnou možnost publikovat na webu s plnými jmény Princip přiměřenosti

Příklad 1: Zápis jednání Rady Rada obce projedná odpuštění dluhu na nájmu Rada obce projedná odpuštění dluhu na nájmu Odpuštění dluhu na nájemném panu Odpuštění dluhu na nájemném panu JOSEFU NOVÁKOVI, Hlavní 555, nar JOSEFU NOVÁKOVI, Hlavní 555, nar ze sociálních důvodů: jeho příjem je důchod 7000 Kč ze sociálních důvodů: jeho příjem je důchod 7000 Kč pečuje o nemohoucí manželku Zdenu Novákovou pečuje o nemohoucí manželku Zdenu Novákovou o situaci podal zprávu pracovník agentury HELP p. Petr Pařízek o situaci podal zprávu pracovník agentury HELP p. Petr Pařízek doloženy doklady: kopie dokladu o důchodu, o péči o manželku (přiloženy fyzicky) doloženy doklady: kopie dokladu o důchodu, o péči o manželku (přiloženy fyzicky) diskuse: stručný záznam vznesených argumentů diskuse: stručný záznam vznesených argumentů záznam hlasování: 4xA, 1xZ, 1xP (1A,2A,3A,4Z,5A,6P) záznam hlasování: 4xA, 1xZ, 1xP (1A,2A,3A,4Z,5A,6P)

Příklad 1: Zápis jednání Rady pro zobrazení na webu Rada obce projednala odpuštění dluhu na nájmu XXX = chráněné údaje Odpuštění dluhu na nájemném panu J. N. Odpuštění dluhu na nájemném panu J. N. ze sociálních důvodů: jeho příjem je důchod 7000 Kč ze sociálních důvodů: jeho příjem je důchod 7000 Kč další důvody: pečuje XXX Z.N. další důvody: pečuje XXX Z.N. o situaci podal zprávu pracovník agentury HELP p. P. P. o situaci podal zprávu pracovník agentury HELP p. P. P. doloženy doklady: kopie dokladu o důchodu, další doklad XXX doloženy doklady: kopie dokladu o důchodu, další doklad XXX diskuse: XXX diskuse: XXX záznam hlasování: 4xA, 1xZ, 1xP (1A,2A,3A,4Z,5A,6P) záznam hlasování: 4xA, 1xZ, 1xP (1A,2A,3A,4Z,5A,6P)

Příklad 2: Zápis jednání Rady postoupení pohledávky na nájmu fyzické osobě: postoupení pohledávky na nájmu fyzické osobě: Rada navrhuje Zastupitelstvu postoupit pohledávku dluž. nájmu Kč nájemníka Josefa Nováka p. Eduardu Klokočkovi za částku Kč. Rada navrhuje Zastupitelstvu postoupit pohledávku dluž. nájmu Kč nájemníka Josefa Nováka p. Eduardu Klokočkovi za částku Kč. p. Eduard Klokočka se v rámci privaztizace stal vlastníkem dotyčné bytové jednotky č. 2 na adrese Hlavní 35 p. Eduard Klokočka se v rámci privaztizace stal vlastníkem dotyčné bytové jednotky č. 2 na adrese Hlavní 35 ve stejné podobě je předloženo Zastupitelstvu, tedy s plnými osobními údaji

Příklad 2: Zápis jednání Rady pro zobrazení na webu Projednání na zastupitelstvu je sice veřejné, ale právě jen v tomto smyslu. Proto je třeba dále „ dbát práva na ochranu soukromého a osobního života subjektu údajů.“ (§ 5 odst. 3 a § 10 zák. o ochraně osobních údajů) Projednání na zastupitelstvu je sice veřejné, ale právě jen v tomto smyslu. Proto je třeba dále „ dbát práva na ochranu soukromého a osobního života subjektu údajů.“ (§ 5 odst. 3 a § 10 zák. o ochraně osobních údajů) na web tedy lze umístit jen v anonymizované podobě: na web tedy lze umístit jen v anonymizované podobě:

Příklad 2: Zápis jednání Rady pro zobrazení na webu postoupení pohledávky na nájmu fyzické osobě: postoupení pohledávky na nájmu fyzické osobě: Zastupitelstvo postoupilo pohledávku dluž. nájmu Kč nájemníka J. N. panu E. K. za částku Kč. Zastupitelstvo postoupilo pohledávku dluž. nájmu Kč nájemníka J. N. panu E. K. za částku Kč. XXX XXX

Nástroje a šablony dokumentů trvalé pole pro uvedení jména, příjmení, k nahrazení iniciálami trvalé pole pro uvedení jména, příjmení, k nahrazení iniciálami trvalé pole pro uvedení nehotových informací k nahrazení symbolem XXX trvalé pole pro uvedení nehotových informací k nahrazení symbolem XXX „ukazatel“ změnit jméno na iniciály „ukazatel“ změnit jméno na iniciály „ukazatel“ nahradit symbolem vypuštění XXX – lze rozlišit dvě úrovně ochrany (osobní údaje, citlivé osobní údaje) „ukazatel“ nahradit symbolem vypuštění XXX – lze rozlišit dvě úrovně ochrany (osobní údaje, citlivé osobní údaje)

Jak tato opatření zavést? při procesní přínosově–nákladové analýze (analyzují se možné finanční přínosy redesignu jednotlivých procesů ) při procesní přínosově–nákladové analýze (analyzují se možné finanční přínosy redesignu jednotlivých procesů ) materiály, které projednává rada a další orgány obce, mohou již při své standardizované přípravě pracovníky úřadu být podpořeny takovým software, které k jednotlivým citlivým informacím přiřazuje identifikátory. materiály, které projednává rada a další orgány obce, mohou již při své standardizované přípravě pracovníky úřadu být podpořeny takovým software, které k jednotlivým citlivým informacím přiřazuje identifikátory. Ty pak automaticky přizpůsobí dokument k poskytnutí v různých situacích. Ty pak automaticky přizpůsobí dokument k poskytnutí v různých situacích.

Analýza systému řízení úřadu městské části Praha 1 realizace: A-21

Schválená a podepsaná smlouva - podnět k zahájení prací Provedení prací uvolněno ke zveřejnění chráněná informace: - obchodní tajemství - osobní údaje zhotovitele Faktura přijatá (za provedené práce) - podatelna - účtárna - OIP podle „Analýza systému řízení úřadu městské části Praha 1“ realizace: A-21

Děkuji za pozornost