SACHARIDY CUKRY RZ 5.7.2006
VLASTNOSTI: Složité sloučeniny obsahující v molekulách C, H, O Pevné látky, bílé, krystalické Některé sladké Vyskytující se v přírodě Vznikající fotosyntézou
Fotosyntéza: 6 CO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2 Reakce oxidu uhličitého s vodou v přítomnosti chlorofylu Vzniká jednoduchý cukr (glukóza) a kyslík 6 CO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2
ROZDĚLENÍ: Jednoduché – obsahují 1 druh sloučeniny Složené (disacharidy a polysacharidy) – obsahující 2 a více molekul cukru jednoduchého spojených v 1 řetězec
FUNKCE V ORGANIZMU: Zdroj energie Zásobní látka Stavební látka
ZÁSTUPCI MONOSACHARIDŮ: GLUKOZA = cukr hroznový nebo krevní, důležitý jako přímá energie organizmu, při nedostatku dochází k rozkladu tuků, nadbytek = cukrovka (diabetes melitus), výskyt : některé ovoce, med
FRUKTOZA = cukr ovocný výskyt : ovoce, med užití: jako náhradní sladidlo pro diabetiky
DISACHARIDY: SACHAROZA = cukr řepný výskyt : řepa cukrová, třtina cukrová složení: glukóza a fruktóza použití: cukr, cukrový sirup LAKTOZA = mléčný cukr výskyt : mléko složení: glukóza a galaktóza, kvašením vzniká kyselina mléčná
POLYSACHARIDY: ŠKROB = složený z glukóz, stravitelný pro člověka, vzniká glukóza výskyt : brambory, kukuřice, obiloviny (zásobní cukr) CELULOZA = papír = jinak pospojované glukózy nestravitelný pro člověka, pouze pro býložravce výskyt : buněčné stěny (stavební cukr)
CHITIN = krovky brouků (stavební cukr) GLYKOGEN = lidský zásobní cukr, při jeho nadbytku se část mění na cholesterol (lidský zásobní tuk)
K O N E C