VŠFS. Rozhodnutí řídícího orgánu Výběrová komise Expertní posouzení Hodnocení přijatelnosti Posouzení formální správnosti Podání projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Hradec Králové. 9:00 – 10:00 Projektová část – obecné podmínky realizace grantových projektů, monitorovací zpráva 10:00 – 11:00 Základní vymezení.
Monitorovací zpráva (MZ) Projektová část
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Časté chyby v projektech, aneb na co si dát pozor! Seminář pro žadatele Praha, 31. května 2011.
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Ukončení realizace projektů
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Hradec Králové. -Vyplňuje se prostřednictvím aplikace Benefit7 ( zadost.cz) – elektronická MZ. zadost.cz -Přílohy k MZ se přikládají.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Projekty SIPVZ 2005 Rozbor kritických momentů v přípravě projektů SIPVZ.
Jana Böhmová Monitorovací zpráva v aplikaci Benefit7 ORR, Krajský úřad Kraje Vysočina.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Časté chyby v projektech Ing. Milan Kvapil Odborný referent odboru implementace programů ESF.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář k výzvě OP LZZ č. 89 – Finanční část Mgr. Lucie Kučerová, Bc. Karel Ritschel oddělení hodnocení.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Seminář pro žadatele Výzva č. 51 – Mezinárodní spolupráce Praha - Brno 2009.
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
Možné problematické body hodnocení projektových žádostí přijatých v rámci výzvy č. 36 k oblasti podpory 1.2 OP LZZ Ing. Milan Kvapil Odborný referent odboru.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
PŘÍLOHY MONITOROVACÍ ZPRÁVY 6. října OBSAH  Jednotlivé přílohy monitorovací zprávy  Elektronická žádost o platbu.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Schválením žádosti projekt nekončí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

VŠFS

Rozhodnutí řídícího orgánu Výběrová komise Expertní posouzení Hodnocení přijatelnosti Posouzení formální správnosti Podání projektu

 Příručka pro žadatele

 Projekt musí odpovídat výzvě – nutné reagovat na požadavky konkrétní výzvy  Dbát na celkovou úroveň zpracování projektu  Zaměřit se na jasné zdůvodnění potřebnosti projektu a jeho dopady/přínosy pro cílové skupiny  Psát jasný a srozumitelný popis k jednotlivým bodům žádosti, zdůvodnit a vysvětlit jednotlivé části  Zpracovat jasnou analýzu cílové skupiny  Jasný a přehledný rozpočet projektu

 Promyšlení způsobu realizace projektu - rozdělení rolí příjemce a dodavatelů  Realizace dodavatelskými službami – do žádosti mít promyšlenou i zadávací dokumentaci  Návaznost rozpočtu a příloh na klíčové aktivity projektu  Detailnější popis klíčových aktivit

 Podrobnější popis rizikovosti projektu - Kontrola projektu, dodavatelská rizika, vnější a vnitřní rizika.  Přímá podpora – rozpočet musí odpovídat velikosti cílové skupině v souvislosti s popisem přímé podpory v KA  Publicita – pozor na duální činnosti příjemce a dodavatele

Možná rizika:  nejasně vymezená cílová skupina – příliš obecná, nekonkrétní, nespecifikovaná  aktivity neodpovídající schopnostem a možnostem CS  rozpor - výběr x popis CS – správně vybraná CS (Benefit) z popisu však vyplývá, že se jedná o nesprávnou CS

Žádost musí představovat komplexní soubor aktivit zaměřených na cílovou skupinu s cílem pomoci jí s uplatněním na trhu práce! Aktivity by měly být po většinu doby realizace zaměřeny na cílovou skupinu! Aktivity by měly být provázány s:  realizačním týmem (kdo)  rozpočtem (za kolik)  harmonogramem (kdy)  monitorovacími indikátory (výstup)

Možná rizika:  příliš obecné vymezení aktivit  pouze jedna či dvě oprávněné aktivity  nekomplexnost aktivit  aktivity netvoří logický celek  absence vazby na trh práce  nevhodně zvolené aktivity ve vztahu k CS  neoprávněné aktivity (vzdělávání realizačního týmu)  aktivity nezaměřené na práci s cílovou skupinou (metodiky, analýzy, studie,…)

Možná rizika:  nepřehledný  příliš obecný (popis položky, jednotka, počet, cena)  neprovázaný s aktivitami – neodůvodněné položky  nadhodnocený (využívat doporučené ceny a výši mezd a platů, příp. zdůvodnit výši)  obsahuje položky spadající do nepřímých nákladů Nejčastější chyby (kapitoly a položky):  PC – HW a základní SW = jedna položka  chybějící/nadhodnocený audit – nad 3 miliony povinný

 mzdové příspěvky – max. trojnásobek minimální mzdy  uvedení položek, které náleží do nepřímých nákladů  chybné procento nepřímých nákladů – nelze měnit oproti výzvě (18 % nebo 16 %)  porušení závazných limitů kapitol (včetně NN) - viz Metodika způsobilých výdajů OP LZZ (část pro grantové projekty) a výzva → nově znamená vyřazení žádosti! Podrobné informace (limity kapitol, přímé a nepřímé náklady, nezpůsobilé náklady apod.) – Metodika způsobilých výdajů OP LZZ

Uvádějte reálně dosažitelné hodnoty, při schválení projektu k financování jsou hodnoty závazné a lze je měnit pouze podstatnou změnou projektu! V MZ se již vykazují v detailním členění Možná rizika:  extrémní hodnoty (příliš nízké – příliš vysoké)  nejasné hodnoty – co je danou hodnotou míněno (např. nové / inovované produkty)  neprovázanost na aktivity  chybné uvedení hodnoty MI  výchozí hodnota vyšší než 0  datum dosažení stanovené hodnoty (spíše ke konci projektu)

Před vyplněním daného MI si pečlivě přečtěte jeho definici v Metodice monitorovacích indikátorů OP LZZ! Nejvíce chyb v MI „Počet vytvořených pracovních míst“ – patří do něj:  nově vytvořená pracovní místa  místa pro sebezaměstnání (OSVČ) Nepatří - odborné praxe, stáže, místa na zkoušku, zprostředkované PM, umístění na existující místo, místa v realizačním týmu atd. POZOR – pro vytváření nových PM, umístění na volná PM či zprostředkování PM u jiného zaměstnavatele je nutné mít povolení ke zprostředkování dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti; netýká se vytváření či obsazování míst u žadatele a partnera projektu

Nejčastější chyby:  chybějící podpisy (žádost + přílohy)  odlišný počet listů (seznam příloh x skutečnost)  pevnost vazby  chybějící doklady o právní subjektivitě (viz Příručka pro žadatele OP LZZ)  není jasné, kdo je statutárním zástupcem organizace Projektová žádost musí být:  finalizovaná v aplikaci Benefit7 (ne pracovní verze)  po finalizaci a odeslání nelze do projektu zasahovat (tj. provedení storna finalizace) = vyřazení žádosti!

VŠFS

Závěrečná monitorovací zpráva, žádost o závěrečnou platbu Monitorovací zprávy, žádosti o platbu Zahájení projektu (ZoZRP) Schválení projektu, podpis smlouvy

Finanční řízení Zálohové platby Změny rozpočtu Realizace klíčových aktivit Plnění indikátorů PublicitaZadávání zakázekUdržitelnostKontroly projektů

 „Desatero příruček“ 

 „Právní akt o poskytnutí podpory“  Obsahuje datum zahájení a ukončení projektu  Projekt obvykle přílohou  Je možná změna?

 Nepodstatná změna  Nutné nahlásit okamžitě ▪ Př.: změna kontaktní osoby  Nutné nahlásit v nejbližší monitorovací zprávě ▪ Př.: Nepodstatná změna rozpočtu  Podstatná změna  Formální žádost poskytovateli ▪ Př.: Změna partnera, Změna data zahájení, ukončení, změna indikátorů, Podstatná změna rozpočtu,…  Je možná změna výše dotace?

 V případě fúze, rozdělení, převod jmění na společníka  IČ je klíčové  Žádost o souhlas s přechodem práv a povinností  Je možné projekt předčasně ukončit?

 Ve výjimečných případech  Žádost ze strany příjemce  Řízení o odnětí dotace ▪ Neúplné nebo nepravdivé údaje v žádosti ▪ Udělení dotace v rozporu se zákonem nebo právem EU ▪ Nemožnost splnění účelu dotace ▪ Rozhodnutí EK o navrácení veřejné podpory ▪ Umožnění výkonu nelegální práce  Snížení rozpočtu nebo vrácení dotace z důvodu porušení rozpočtové kázně

 Rozpočet projektu  Struktura rozpočtu ▪ Osobní náklady ▪ Cestovné ▪ Zařízení a vybavení ▪ Nákup služeb ▪ Stavební úpravy ▪ Přímá podpora ▪ Křížové financování

 Uvnitř kapitol  Mezi kapitolami do 15 % objemu původního rozpočtu kapitoly  Mezi kapitolami nad 15 %  Je možné vytvářet a rušit položky kapitol

 1. krok  přesun rozpočtových prostředků z kapitoly Osobní náklady do kapitoly Nákup služeb ve výši odpovídající 10 % celkového objemu způsobilých výdajů kapitoly Osobní náklady  nutno ověřit, zda kapitola Nákup služeb v tomto případě nepřekročí limit 60 %, nebo 70 %, resp. limit stanovený ve výzvě pro předkládání projektů  2. krok  oznámení v nejbližší monitorovací zprávě/dodání nového rozpočtu

 Účetnictví, doklady  Povinnost vést účetnictví v souladu s předpisy ČR 1. Doklad musí splňovat náležitosti daňového dokladu 2. Doklady musí být správné, úplné, průkazné, srozumitelné a chronologicky vedené 3. Při kontrole povinnost poskytnout daňovou evidenci v plném rozsahu 4. Příjmy a výdaje vedeny transparentně a s jednoznačnou vazbou na projekt  Doklady musí být konkrétní ▪ Př: Občerstvení, pronájem salonku, kancelářské potřeby, administrativní činnost

 Konkrétní podmínky pro každou rozpočtovou kapitolu  Osobní náklady / Mzdy  Cestovné  Zařízení a vybavení  Přímá podpora

 Může mít projekt příjmy?

 Pronájem, prodej  Zápisné  Smluvní pokuty  Průběžné vykazování v MZ  Odečítání od způsobilých nákladů

 Účast partnerů musí být opodstatněná a nezastupitelná  Zajištění aktivit, bez jejichž realizace by nebylo možné dosáhnout cílů projektu  Příjemce tyto aktivity nemůže zajistit vlastními silami  Nesmí se jednat o skrytou dodávku služeb  Př.: Zpracování MZ, Vytvoření webu projektu, Dodání počítačů

 Partner s finančním příspěvkem  Partner bez finančního příspěvku

 Pravidla přísnější než u Zákona o veřejných zakázkách  Závazné postupy pro zakázky malého rozsahu  Povinnost zveřejňovat  Povinnost postupovat transparentně a nediskriminačně

 Projektových aktivit  V žádosti uvedeno, co bude udržitelné  Příklady: ▪ Web? ▪ Kurzy? ▪ Vzdělávání zaměstnanců?  Nově vytvořených pracovních míst  6 měsíců od vzniku

 Povinnost označit finanční spoluúčast EU a fondu (ESF)  Závazná loga a texty

 ZoZRP 2+1 měsíc po zahájení projektu  MZ každých 6 měsíců (+1)  Závěrečná MZ: měsíc po ukončení projektu

 Administrativní kontrola  Kontroly na místě  U příjemce, u partnerů  Není se čeho bát  Čím dříve, tím lépe  Kontrola vzorků operací  Příklady kontrol na místě  ČR  EU

 Dle právních předpisů ČR  Archivace  Obvykle 10 let od konce projektu  Mzdové listy až 30 let  Veškeré doklady  Veškeré výstupy (metodiky, publikace, zápisy z jednání,…)