12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Kariérové poradenství
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Dr. Braulio F. de Souza Dias: „If you ask what my three priorities are for the Convention, my answer is implementation, implementation and implementation.“
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Technologické platformy a dopravní výzkum
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Jak pracovat na nových rozvojových tématech v ČR? Petr Patočka, Glopolis 1.
BIODIVERZITA.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Indikátory pro hodnocení zastavení úbytku biodiverzity v Evropě
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
ÚMLUVA O BIOLOGICKÉ ROZMANITOSTI (CBD)
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Úmluva o biologické rozmanitosti Rio de Janeiro, červen 1992 ČR podpis (ratifikace), červen 1993 Platnost od března 1994.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Řepka a možnosti jejího zapojení v komoditní vertikále Bakalářská práce Vypracoval: Adam Čáslava Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Znečištění vzduchu dopravou
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Ekonomika životního prostředí
Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí.
BIOPALIVA.
Operační program životní prostředí
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Polytechnické vzdělávání v praxi
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha

SBSTTA-12 SBSTTA-12 se vrací na místo činu ústředí UNESCO Paříž 2. – 6. července 2007

SBSTTA-12 Hlavní témata (1):  ekosystémový přístup  Světová strategie ochrany rostlin (GPCS)

SBSTTA-12 Hlavní témata (2):  Hodnocení stavu, změn a vývojových trendů cílových složek biodiverzity v různém časovém i prostorovém měřítku  Hodnocení ekosystémů na přelomu tisíciletí (MA)  Stav a výhled světové biodiverzity (GBO-2, GBO-3)  Nezávislý vědecký panel (IMoSEB)

SBSTTA-12 Hlavní témata (3):  Biodiverzita a změna podnebí  CBD – témata zahrnout do všech tématických programů a průřezových činností  důraz na adaptační opatření

SBSTTA-12 Hlavní témata (4):  Biodiverzita a změna podnebí  smluvní strany: určení ohrožených oblastí a typů ekosystémů aktualizace národních strategií a akčních plánů ochrany biodiverzity monitorovací programy ekosystémový přístup ochrana mokřadů pomoc rozvojovým zemím slaďování činností při realizaci mezinárodních mnohostranných úmluv

SBSTTA-12 Nové a urgentní téma: BIOPALIVA vyhraněná diskuse plusy a mínusy, ale ne SWOT analýza chybí postup pro šetrnou výrobu včetně certifikace COP-9 má brát v úvahu i. pozitivní a negativní dopady ii. neúplné vědecké poznatky

Biopaliva Tekutá biopaliva pro dopravu: převážně etanol a biodiesel Jen 5 % světové produkce biomasy se využívá na biopaliva 2005: etanol pokrýval 2 % světové spotřeby motorových paliv Veškerá produkce kukuřice a sóji USA přeměněná na biopaliva pokryje 12 % světové spotřeby automobilového benzínu a 6 % motorové nafty

Biopaliva Ničení původních biotopů, zejména rašelinišť: výroba l litru palmového oleje uvolní se 5x více skleníkových plynů než v případě benzínu a motorové nafty Paliva z řepky olejné mohou uvolňovat do ovzduší o 70 – 170 % více skleníkových plynů než ropná paliva Růst cen obilí: v EU se do r množství pšenice, využívané na výrobu biopaliv, zvýší 12x Cena kukuřice se do r celosvětově zvýší nejméně o 20 % Zvýšení ceny základních potravin o 1 % sníží v nejchudších částech kalorický příjem obyvatel o 0,5 % Desetiprocentní náhrada benzínu a nafty biopalivy vyžaduje 43 % současné osevní plochy v USA a 38 % v Evropě Zalesněná plocha je při vázání uhlíku 2 – 9x účinnější než omezení skleníkových plynů využitím tekutých biopaliv

Věda: a kdo ji potřebuje? Walt Reid

Spuštěn nový portál GBIF (Global Biodiversity Information Facility) 130 milionů údajů po výskytu organismů poskytnutých více než 200 institucemi 33 států Vyhledávač druhy státy databanky snadný přenos dat Česká republika údajů ( prostorově zaměřených): druhů

Děkuji za pozornost