Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí."— Transkript prezentace:

1 Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí.
Michal Dufek (24876)

2 Vlády využívají zdanění energií jako nástroj pro omezení dopadů na životní prostředí.
Hlavní problémy: změna klimatu, znečištění ovzduší. Nová OECD analýza porovnává daně za využívání energií v 41 zemích po celém světě, které dohromady využívají 80% celosvětové energie. Nová analýza vyvrací tvrzení, že daně za využívání energií jsou z jedním nejúčinějších nástrojů vlády na snížení negativních vedlejších účinků a to z toho důvodu, že jsou špatně uchopeny a snižují úšilí o snížení spotřeby energie a snahu o posun směrem k méně škodlivých formám energie.

3 Generální tajemník OECD Ángel Gurria tvrdí, že běžné daně z využívání energie jsou nízké a nesoudružné. Nový výzkum představuje srovnání mezi 34 členskými zeměmi OECD a 7 zemích G20 ekonomiky. Předkládá statutární daňové sazby na efektivní daňové sazby na jednotku energie a na jednotku oxidu uhličitého pro širokou škálu typů energií.

4 Daně z používání energií jsou prokazatelně nízké ve srovnání s náklady na využívání energie na životní prostředí. Vážená průměrná efektivní sazba daně z věškerých energií je napříč 41 zeměmi 14,8 EUR na tunu oxidu uhličitého. Společenské odhady nákladů uhlíku jsou přibližně 30 EUR za tunu. Průměrné daňové sazby jsou velmi nízké ve srovnání se vznikajícími škodlivými účinky.

5 Pro srovnání: uhlí je nejméně zdaňované palivo
Pro srovnání: uhlí je nejméně zdaňované palivo. 85% uhlí používaného pro vytápění a procesní účely je ve 41 zemích nezdaněné. Průměrná sazba daně z uhlí je méně než 2 EUR na tunu oxidu uhličitého. Ropné produkty jsou zdaněni ve výši 49 EUR za tunu oxidu uhličitého. 39 zemí daní naftu použitou pro dopravu nižšími sazbami než benzín a to navzdory způsobení větší škody na životním prostředí.

6 Zdroj: OECD.org Odkaz:


Stáhnout ppt "Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí."

Podobné prezentace


Reklamy Google