Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě
Advertisements

Vánoce ve světĚ DUM 16/1.
Vánoce v Řecku.
Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Dobrodružství za obzorem
ADVENT.
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Liturgický rok.
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Robin Drahoš Martin Fousek
VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Vánoce v Rusku.
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Svátky a tradice v Kanadě
Vypracoval Matěj Leher
Vánoce ve Velké Británii.
ADVENT.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Advent máme, svíce plane…
Vánoční zvyky v Maďarsku
 Většina Kanaďanů si na Štědrý večer (24.12) otevře jen jeden dárek a zbytek si otevřou až na Štědrý den ráno (25.12).  Někteří Kanaďané si na Štědrý.
Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A.
PČ_011_Práce s papírem – vánoční přání
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_41_Vánoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1., 2. 1.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Hodně štěstí v novém roce
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Vánoce na Haiti Linda Teclová 8.A.
Vánoce VY_32_INOVACE_5A_15
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Napsal: Filip Smolík Třída:6.A
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Riskuj-Vánoce
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Transkript prezentace:

Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham Vánoce v Norsku Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham

Advent Norský advent začíná 4 týdny před Štědrým dnem. Stejně jako u nás zapalují každou neděli svíce na adventním věnci. Podobně jako v Česku pečou cukroví. Advent

Malý Štědrý den, 23. prosince, mnoho lidí využívá ke zdobení vánočních stromečků. Některé děti otevírají jeden malý dárek jako předehru na Štědrý den. Malý Štědrý den

Norský vánoční strom je nejčastěji borovice, která je zdobena žárovičkami a jinými dekoracemi. Je také často zdoben norskými vlaječkami. Vánoční strom

Štědrý den Štědrý den je 24. prosince. Tento den oslavují narození Ježíše Krista. Mají bohatou večeři s celou rodinou, dělají kruh kolem stromu a zpívají koledy. Štědrý den

Také se v tento den dávají dárky, někdo dává dárky předem a jinde čekají na skřítka Julenissena, až jim přinese dárky přímo pod stromeček. Typické pro Norskou Štědrovečerní večeři jsou ve východním Norsku pečená vepřová žebírka s dušeným zelím, brusinkami, sušenými švestkami či jablky.

V západním Norsku jedí sušená jehněčí žebírka podávaná s bramborem. Norové ze severu dávají přednost vylouhované tresce. Jako dezert je tradiční rýžová kaše.

Romjul Romjul je týden mezi Štědrým dnem a Novým rokem. V tomto týdnu mají prázdniny a dojídají večeři ze Štědrého dne. Všechny obchody jsou zavřeny. Romjul

Nyttår Nyttår, neboli Nový rok, se slaví od 31. prosince do 1. ledna. Je to polo-pracovní den. Rodiny mají velkou večeři, která je podobná Štědrovečerní večeři. O půlnoci opouští domy a zapalují ohňostroje se sousedy. Nyttår

Zajímavosti Vánoční období je obdobím, kdy v Norsku nejčastěji hoří. Jejich nejoblíbenější pohádka je česká pohádka Tři oříšky pro Popelku, která je každoročně vysílána v norské televizi. Zajímavosti