Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě"— Transkript prezentace:

1 Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě
Nikola Potencová

2 Co jsou to Vánoce? Vánoce jsou křesťanské svátky na památku narození Ježíše Krista. Byly zavedeny ve 4. století místo pohanské slavnosti zimního slunovratu. V širším smyslu období náboženských svátků spjatých s tzv. Božím hodem vánočním ( 25. prosince), Štědrým večerem ( 24. prosince) a svátkem sv. Štěpána (26. prosince). V církevní tradici trvá vánoční doba od večerní mše svaté, která může být slavena navečer dne 24. prosince do večera neděle, která následuje po 6. lednu (tzv. svátek Křtu Páně). Z původně ryze náboženských svátků se Vánoce staly hlavním rodinným svátkem v křesťanské části světa.

3 ještě pár slov Přestože se dnes na vánoce dívá mnoho lidí jako na křesťanský svátek. V průběhu adventu mají svátek někteří důležití Svatí např. sv Ondřej (30. listopadu), sv. Barbora (4.prosince), sv. Mikuláš ( 6. prosince), sv.Lucie (13. prosince) a sv.Štěpán (26. prosince). Samotné vánoční svátky začínají dnem 24.prosincem-Štědrým dnem, 25. prosince, (Boží hod vánoční, v občanském kalendáři označený jako „ 1. svátek vánoční a 26.prosince se slaví svátek sv.Štěpána prvomučedníka - „ 2. svátek vánoční “. Už v 17. století k přípravě na samotné Vánoce se využíval advent(je to období čtyř týdnů před Vánoci od 1. adventní neděle do 3.12.) Čtyři adventní neděle bývají někdy označovány postupně jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá, ovšem tato označení nemají s křesťanskou tradicí nic společného, mají čistě komerční význam, spojený s předvánočními nákupy dárků.

4 Vánoce v České republice
V České republice se tento svátek pocelá staletí dodržoval a uznával a doprovázel různými starými zvyky a obyčeji (krájeni jablka, lití olova, pouštění ořechových skořápek po vodě, věštění dívčího osudu z vody pramene, házení střevícem), jejichž dnes již mlhavé předobrazy spolu s pozdějšími lidovými tradicemi. Zejména národy střední Evropy si zalíbili např.: zdobení vánočního stromku, stavění jesliček, vánoční cukroví, Štědrovečerní obdarování, zpěvy a koledy, které vytvářejí svérázné prožití vánočních svátků jako období klidu, míru a pohody.

5 Vánoce ve Francii V této době se též užívá Adventní kalendář. Má podobu papírového boxu s 24mi okénky k otevření. Jedno okénko denně, a to od prosince (24okének). Každé okénko obsahuje větu z evangelia. Dne 24. prosince francouzi tráví Štědý večer s rodinou, přáteli. Zakončení večera oslavují zrození Ježíše Krista bohoslužbou obvykle o půlnoci. Mezi tradiční francouzské pokrmy patří vánoční krůta (la dinde de Noel) a tzv. vánoční poleno (le buche de Noel)-( dezert polívaný čokoládou) Dárky ve Francii nosí Otec Vánoc (Pere Noël) s dlouhým plnovousem, v červeném obleku, se saněmi taženými sobi a pytlem plným hraček, je pouze americkým výmyslem, který se objevil poprvé v roce 1868 v časopise Harpe´s magazine. A byla to právě Coca Cola, která z dodrého muže udělala takovýto symbol Vánoc a celosvětově jej proslavila. Francouzi si potrpí na bohatou výzdobu, jak interiérů, tak exteriérů domy jsou často osvětlené, aby vynikaly i během noci. Ale i seskupené dřevěné stánky, kde neodmyse prodávají dekorace, hračky, svíčky a podobně je slitelnou součástí francouzských Vánoc. Typickým vánočním stromkem je jedle, která je hlavní dekorací v každé rodině.

6 Vánoce v Itálii Vánoce v Itálii začínají adventem a končí na svátek Tří králů.Den dárků nastává 6.ledna, přichodem tříkrálová čarodějnice Befana. Štědrý večer se slaví jako oslavení narození Páně obvykle jen setkáním s přáteli a s rodinou. Po večeři se předávají malé dárky a děti vždy najdou pod vánočním stromkem i malé jesle. Poté se všichni vypraví na slavnostní mši, které se konají ve všech kostelech. Nejpůsobivější je ale jistě půlnoční mše v proslulém Svatopetrském chrámu ve Vatikánu. Papežovo požehnání (Urbi et Orbi). Na slavnostní tabuli je zpravidla objevuje pečené jehně,krocan, úhoř,artyčoky, plněné datle, turecký med fíky, místní panettone (vánočka), saláty, různé druhy sýrů a ovoce.

7 Vánoce ve Velké Británii
Počátky oslavy Vánoc se ve VB datují k roku 596 n. l, kdy se svatý Augustin spolu s početnou skupinou mnichů vylodil na březích Anglie, aby přivedli Anglosasy ke křesťanské víře. Anglický Ježíšek se jmenuje Father Christmas (Otec Vánoc). Nosí dlouhý oblek červené nebo zelené barvy. O Štědrém večeru chodí dům od domu a rozdává dárky do dětmi připravených punčoch na krbech. Děti věří, že když napíšou Otci Vánoc dopisy, které vhodí do krbu, dopisy mohou vzlétnout a dostat se až do Severního Pólu, kde jejich přání bude vyslyšeno. Ráno 25.prosince, rodina společně rozbaluje dárky a poté připravují slavnostní hostinu. Ta bývá podávána přesně v poledne. Stůl, na němž se obědvá, se doslova blýská vším používaným porcelánem a křišťálovým sklem. Oběd začíná přípitkem a poté symbolickým rozlomením tzv. christmas crackers (jedná se o papírové tuby, v nichž se ukrývá drobný dárek). Oběd se skládá z pečeného krocana, pestrým výběrem dezertů, švestkového pudingu, sladké koláče, ovoce atd. Celý hod je zakončen sledováním tradičního vánočního projevu královny Alžběty II.

8 Vánoce v Brazílii Brazílie je země kde je velmi mnoho etnik. Mnoho vánočních zvyků odpovídá právě této historické skutečnosti.Brazilci patří mezi nejotevřenější národy světa. Lidé během oslav zpívají, tančí na ulicích. Veselí pokračuje až do svátku Tří králů 6. ledna. Toto datum bývá považováno za den, kdy tři moudří muži přišli obdarovat Ježíše do Betléma. Jednou z tradic je vytvoření scenérie zrození, nebo- li Presépio (Betlém) hlavně na severozápadě.Mezi vánoční dekorace zde patří i řezané květiny. V posledních letech se jí stávají i mohutné ohňostroje vybuchující rakety na klidné noční obloze velkých městech jako jsou Brasilia, Sao Paolo a Rio de Janeiro. Osobou, která nosí dárky v Brazílii, je Papai Noel (Otec Vánoc). Podle legendy žije v Grónsku. Když přijíždí do Brazílie přizpůsobuje se místním přírodním podmínkám a převléká se ze svého teplého oblečení do lehké košile a kalhot. Brazilci si potrpí na bohatou vánoční večeři, tzv. Ceia de Natal (Večeře Zrození). Na stole nesmí chybět nadívaná krůta, šunka, neloupaná rýže a obložené mísy z ovoce a zeleniny. Oddaní katolíci se obvykle účastní Půlnoční mše, nebo-li Missa do Galo. Svůj název mše získala díky kohoutovi ohlašujíce nový den. Missa do Galo končí v 1 h ranní prosince, ale většina mší se koná až v odpoledních hodinách. Brazilci si totiž raději přispí po vydatné večeři anebo jdou na pláž.

9 Vánoce na Ukrajině Ukrajina patří mezi nejpravoslavnější země na světě. Pravoslavní se nikdy nevzdali užívání juliánského kalendáře, a tak Vánoce slaví 7. ledna. Kalendář představuje 14ti denní posun od kalendáře gregoriánského. Ve většině částí Ukrajina lidé o Štědrý večer tvoří tzv. vertep (betlém). Zde jsou vyobrazovány situace z Bible týkající se Ježíšova narození Štědrý večer se na Ukrajině nazývá Sviaty Vechir (Svatý Večer), a nebo také Sviata Vecheria (Svatá Večeře). Ukrajinská kuchyně nikdy nedostane tolik prostoru předvést svou rozmanitost. Svatá Večeře by měla obsahovat nejméně dvanáct pokrmů. Na stole by neměla chybět Kutia, chutný dezert připravovaný z máku, pšenice, kandovaného ovoce, medu a ořechů. O Svatém Večeru přinášejí do svých domovů stromek a zdobí jej, tzv. Novorichna Jalynka. Na západní Ukrajině je jeden ze symbolů Vánoc Didukh. Jedná se o svazek pšenice a žita vytvořeného do zvláštního tvaru člověka je to Symbol prosperity v nového roce. Postava u nás známého Ježíška je zde zastoupena v podobě Did Moroz (Děda Mráz), ktérý zanechává pod stromečkem dárky

10 Přeju Vám Veselé Vánoce
Ale teď zpátky ..... Přeju Vám Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2009


Stáhnout ppt "Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě"

Podobné prezentace


Reklamy Google