Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_NJ Téma:Tradice a zvyky – Vánoce u nás a v německy mluvících zemích Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žáci se formou prezentace seznamují se zajímavostmi ze života dětí, s vánočními zvyky v německy mluvících zemích. Zpětnou vazbou pro vyučujícího může být i přiložený pracovní list.

2 Německo V Německu mají hned několik vánočních dárců. Dárky nerozdává jen Ježíšek, ale i vánoční duch jménem Weihnachtsmann. Má rezavé vlasy a vousy, nosí šedý plášť s kapucí a cestuje na osedlaném divokém větru.

3 a dává pod vánoční stromečky dárky.
Pochází nejspíše ze severního Německa. Dříve odnášel v pytli, který nosí přes rameno, neposlušné děti a metlou trestal nevěrné ženy. V jižním Německu však děti navštěvuje výhradně Ježíšek. Nikým neviděn sestupuje doprovázen anděly z nebe a dává pod vánoční stromečky dárky.

4 České Němce žijící v Sudetech obdarovával až do roku 1945 Kristkind.
Byl zobrazován jako děťátko Ježíšek, ale povahu měl nevyzpytatelnou. Byl to velký šprýmař , ale jeho drsné žerty se lidem často nezamlouvaly.

5 1.12. děti dostávají sladké adventní kalendáře a až do Vánoc otvírají po jednom okénku se sladkým překvapením, vánočním stromečkem je jedlička.

6 Zvyk strojit vánoční stromeček se do světa rozšířil právě z Německa.

7 Již o prvním adventním dni ( čtvrtá neděle před Štědrým dnem)
se v německých domácnostech objevují adventní věnce se svíčkami.

8 O adventu začínají v Německu vyhlášené řemeslné vánoční trhy.

9 Nejnavštěvovanější jsou stánky, kde si
děti za cenu materiálu mohou pod dohledem řemeslníků , uměleckých kovářů, truhlářů a perníkářů vyrobit vlastní vánoční dárek.

10 Místo betlémů v Německu staví vánoční pyramidy, které jsou ze dřeva a také jsou v nich postavičky jako v českém betlému. Ve spodním patře jsou svíčky. Teplo, které od nich stoupá vzhůru, otáčí velkou vrtuli v horní části betlému.

11 Oblíbeným vánočním jídlem v Německu je husa a tradičně se podávají sladké ovocné kompoty a zavařeniny. Z drůbeže je oblíbená i kachna a krůta.

12 Na chladném severu si však raději pochutnají na pěkně propečené klobásce a bramborovém salátu nebo na libovém párečku.

13 Jen v Bavorsku a Bádensku-Württembersku nesmí na štědrovečerním stole chybět ryba. Kapr se upravuje na nejrůznější způsoby.

14 Cukroví pečou německé hospodyňky ještě před adventem
Cukroví pečou německé hospodyňky ještě před adventem. Nejčastěji jsou to perníčky a placičky s čokoládovou nebo různobarevnou cukrovou polevou.

15 Rakousko Na Vánoce se připravují několik týdnů dopředu. Tak jako my, tak i rakušané si vyrábí adventní věnce, ozdobené svíčkami a stuhami - zelenou, ta je barva naděje a fialovou - barvou minulosti.

16 Na Štědrý večer přichází Ježíšek přivolaný cinkáním zvonečku
Na Štědrý večer přichází Ježíšek přivolaný cinkáním zvonečku. Dárečky nebývají drahé. Spíše nápadité, praktické, vlastnoručně vyrobené. Všechny dárečky balí otec – hlava rodiny.

17 Švýcarsko Mají tajemného „Monsieura Chalandé“.
Tohoto obrovského panáka plného dárků nacházejí děti za dveřmi pokoje.

18 Zdroje: Autorka prezentace zpracovala a upravila informace z následujících zdrojů: obrázky - Klipart


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google