Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobrodružství za obzorem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobrodružství za obzorem"— Transkript prezentace:

1 Dobrodružství za obzorem
Otevřeme dveře Evropě Projekt: Norsko

2 Norsko Rozloha: 385 199 km² z toho pevnina 323 802 km² (59. na světě) z toho 6,0 % vody Počet obyvatel: (115. na světě) Hustota zalidnění: 14 / km3 Jazyk: norština, sámština (v šesti komunách) Náboženství: luteránské 87,9 % Nejvyšší bod: Galdhøpiggen (2 469 m n. m.) Hlavní město: Oslo

3 Státní zřízení: konstituční a dědičná monarchie
Král: Harald V. Předseda vlády: Jens Stoltenberg Hymna: Ja, vi elsker dette landet Měna: koruna MPZ: NOR Doména: .no Telefon: 47 Časové pásmo: UTC +1

4 Zajímavosti o Norsku První obyvatelé byli Vikingové.
Mají tam vyhřívané chodníky. Využívají tepelná čerpadla. Je tam polární záře a bílé noci.

5 Norské Vánoce jsme slavily na Vánoční schůzce.
Vánoce v Norsku Norské Vánoce jsme slavily na Vánoční schůzce.

6 Vánoce se v Norsku začínají slavit čtyři týdny před Štědrým dnem.
Čtyři adventní neděle zbývají do vánoc, každou neděli se zapálí na adventním věnci jedna svíčka navíc a zpívá se žalm. Občas se také zapálí vonné kadidlo. Advent je doba očekávání, čekání na zimní slunovrat. Na severu, zvláště pak za polárním kruhem, jsou noci velmi dlouhé, mnohde slunce ani nevychází. Takže vlastně adventní doba je nejpochmurnější část roku, čekání na návrat slunce.

7 V Norsku je oblíbený zvláště u dětí tradiční švédský svátek sv
V Norsku je oblíbený zvláště u dětí tradiční švédský svátek sv. Lucie (13. prosince). Vánoční doba trvá až do 13. ledna, kdy přichází sv. Knut.

8 Štědrý večer Jako štědrovečerní oběd se často jedla rýžová kaše. Rybí pokrmy se jedí spíše na severu. Jinde se jí skopové nebo i vepřové žebírko. Po večeři se rozbalují dárky a poté se celá rodina chytne za ruce a chodí okolo stromečku a přitom zpívá koledy.

9 Legenda o Nissem Nisse – trpaslík odmítl v Betlémě věnovat jediný chlup na přikrývku Ježíškovi. Za trest musí roznášet dárky. Skřítkové bydleli s lidmi na farmách a bděli nad tím, aby vše probíhalo tak, jak má. Na Štědrý večer se Nisemu do stodoly přinášela rýžová kaše. Pokud si udržíte Niseho přízeň, čeká vás hojnost a spokojenost v životě.

10 Vánoční stromeček Některé rodiny stromek strojí již týden, někdy jen pár dní předem. Odshora dolů jsou na něm pověšeny jako řetěz malé vánoční vlajky. Ty Norové používají při všech významných slavnostních příležitostech. Někdo pod něj dává dárky předem, to potom všichni zvědavě okukují, co je v balíčcích schováno, jinde dárky nosí skřítek Nisse až na Štědrý den přímo pod stromeček.

11 Vánoční norská zajímavost
Jedna věc Nory a Čechy o vánocích spojuje. Norové si už nedokáží představit vánoce bez české pohádky Tři oříšky pro Popelku, tu vysílá norská televize každý rok na Štědrý den.

12

13 Norský obraz “Závěrečná práce” o Norsku. Tento obraz vznikl na schůzce za přispění: Ivči, Králíka, Dády, Žandy, Hanky, Katky a Kami.

14 Vysvětlivky: Viking na vyhřívaném chodníku v Norských horách, ve dne i v noci a s polární září. Jeg snakker ikke norsk.= Neumím mluvit norsky.

15

16 Vytvořila družina skautek Slunečnice , 1
Vytvořila družina skautek Slunečnice , 1. oddíl světlušek a skautek Slunečnice, středisko Holešov ve složení: Kami, Leňa, Ivča, Tamča, Dáda, Žanda, Králík, Terka, Anežka, Hanka + vedoucí Katka, Jarka, Lucka.

17


Stáhnout ppt "Dobrodružství za obzorem"

Podobné prezentace


Reklamy Google