Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
ROVERING co nabízí a přináší
Poslání, principy a metoda skautingu
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
Vzdělávání kazatelů a vedoucích.  Všechny fotografie byly pořízeny v průběhu července 2012 v Jižním Súdánu, ve státě Eastern Equatoria. Rachel Jar,
ZNAMENÍ 7 JEŽÍŠOVÝCH ZÁZRAKŮ O NĚČEM VÍC ALIANČNÍ TÝDEN MODLITEB 2014.
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Přijď Duchu svatý.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
Pastorace mládeže v katolické církvi
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Křesťanství.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Bratrská jednota baptistů
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
MODLEME SE K PÁNU ŽNĚ. PROSINEC ✤ z a pronásledované křesťany v Tádžikistánu ✤ za uprchlíky v České republice ✤ za rozvoj misie N. f. Nehemia.
MODLEME SE K PÁNU ŽNĚ. MODLEME SE ZA PRONÁSLEDOVANÉ KŘESŤANY V TÁDŽIKISTÁNU: ✤ aby podzemní církev i přes veškerý tlak rostla ✤ aby v zemi nastala svoboda.
O milosrdném otci a marnotratném synu Bůh Bůh má člověka vždycky rád, chce pro něj to nejlepší Člověk Člověk myslí na sebe a svou neláskou ubližuje.
■KMS tvoří desítky sborů sedmi církví, řada křesťanských organizací a individuálních členů. ■Byla založena v prosinci ■KMS je členem České evangelikální.
Modleme se k Pánu žně LISTOPAD Aby vytrvali ve víře i přes fyzické a psychické násilí a zakoušeli Boží moc. Aby vytrvali ve víře i přes fyzické.
KŘESŤANSTVÍ.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
Děti – pokračování našeho života
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
Inspirace ke zvěstování od ranné církve – aneb jak se s tak malým vybavením dá tolik získat???
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
© Cristino Elena Usilujme o to, aby se Salesiánská rodina stala širokým hnutím osob pro spásu mládeže Usilujme o to, aby se Salesiánská rodina stala širokým.
© Elena Cristino Hlavní představený P. Pascual Chávez Villanueva.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Svědkové Jehovovi Vypracovali: Kalibánová Martina Konopásková Kristýna Kovářová Nikola Přibylová Michaela Schröder Jakub Urbanová Andrea.
Žít život sloužící Životu.  „Vidět“: Vnímat a porozumět situaci  „Soudit“: Reflektovat ve světle evangelia  „Jednat“: Navrhovat další praktické kroky.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
1. Jezu Kriste, Synu Boží, plný nebeského zboží, rač přítomen býti, dary svými obdařiti, Slovo své nám předkládaje, duši nasycuje.
Řád mše svaté.
Ježíš.
Tři zaručené způsoby, jak ve sboru vybrat více peněz a nabít si nos
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Masarova 11, Brno - Líšeň. Masarova 11, Brno - Líšeň.
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
Transkript prezentace:

Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE

1. Církev čeká na obsluhu /ZÁSOBOVÁNÍ/ - Vůdce dominuje - -Vůdce všechno řídí - -Vůdce zásobuje - -Vůdce je v centru všeho dění a pozornosti

2. Církev pomocníků /zásobování se závozníkem/ - -Vůdce oslovuje jiné - -Jiní pomáhají - -Bez aktivních laiků - -„Laici jako nástroj v rukou duchovenstva.“ Pius XII - -Zůstává závislost na vůdci

3. Církev v přechodu - -Vůdce hledá svou identitu - -Laikové pochybují - -Plno dotazů - -Kritika - -Zmatek - -Církev se hroutí - -Fáze hledání - -Radosti a bolesti

RADOSTI LAIKŮ -Konečně jim někdo naslouchá -Mohou praktikovat Bohem dané dary -Hlubší zapojení se do problémů a výzev malého společenství -Realizace křesťanské odpovědnosti

BOLESTI LAIKŮ -Společné setkávaní rozličných lidí plodí konflikty -Vlyvem intrik někteří odejdou -Objevuje se rivalita mezi jednotlivci i skupinami -Dostatečně se jim nenaslouchá -Otázky jsou stále nezodpovězené

RADOSTI VŮDCŮ -Protože jiní se angažují, vůdcové se mohou soutředit na jiné, jim vlastní věci a služby -Mohou se víc učit a lépe odpovídat na výzvy -Vytváří se nová a hlubší identita

BOLESTI VŮDCŮ -Vůdcovská role je otřesena v základech -Vůdce se bojí, že mu již nikdo nedůvěřuje -Bojí se, že nebude schopen odpovědět kompetentně na nové výzvy -Má strach, že věřící budou odcházet

4. Církev spoluodpovědnosti - -Farní rada je v centru - -Spoluodpovědnost - -Vůdce nedominuje - -Lidé objevují a realizují Boží dary v různých službách - -Církev nezávisí na vůdci, ale na Kristu

Církev pomocníků 1. Pomoc bez závazků 2. Práce dělaná spíše pro vůdce 3. Když se něco zkazí, vůdce je odpovědný 4. Naplňování příkazů 5. Žádné mezilidské vztahy Církev spoluodpovědnosti 1. Angažovanost motivo- vaná křesťanskou od- povědností 2. Laikové slouží i v ab- senci vůdce 3. Přijímají i kritiku a vinu 4. Laici jsou iniciativní 5. Vztahy jsou více osobní

Jaké jsou nedostatky 4. etapy rozvoje církve? -Stále dominuje farnost, ne malé společeství v ní -Omezený počet laiků slouží obrovskému počtu neangažovaných -Ne každý se zapojuje do života farnosti

5. Církev malých společenství Základem farnosti jsou malá společenství Všichni pokřtění mají možnost se angažovat Každé společenství odpovídá na své výzvy Centrem je Kristus v Eucharistii a Bibli Společenství mezi sebou spolupracují Naplňují i misijní poslání

Základní církevní obce (známé i pod jinými jmény) rostou rychle v mladých církvích. Jsou podporovány biskupy a jejich konferencemi jako pastorační priorita a osvědčují se jako centra křesťanské formace a misijního vyzařování. Jedná se přitom o skupiny křesťanů, kteří se setkávají na úrovni rodiny anebo v omezeném okruhu, aby se modlili, četli Písmo svaté, prohlubovali si náboženské vědomosti a projednávali lidské i církevní problémy z hlediska společné angažovanosti. Jsou znamením životnosti církve, pomáhají při výchově a při hlásání evangelia a jsou cenným východiskem pro nové společenství, založené na "civilizaci lásky". Redemptoris Missio 51