Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Žofín. Plán aktivity Hospodářské komory v oblasti energetiky na období Hlavní cíl: Ve spolupráci s relevantními partnery z podnikatelského.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Vliv vývoje energetiky do podnikatelského prostředí v ČR
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR

Vývoj v oblasti růstu cen paliv a energie se negativně promítá do hospodářského výsledku podnikatelských subjektů a také do životní úrovně obyvatel ČR. Pro názornost si ukažme jaký vývoj v cenách energie a paliv byl zaznamenán v průběhu let 2002 až 2008: Vývoj cen zemního plynu a komodit od roku 2002 do 2008 Legenda: lehký topný olej (LTO) energetické černé uhlí těžký topný olej (TTO) černé uhlí prodejní vzorec RWE TG Kč/MWh

Vývoj cen elektřiny v letech 2002 až 2008 pro jednotlivé kategorie odběratelů

Z uvedených diagramů vyplývá,že k podstatnému nárůstu cen dochází prakticky od roku U ceny elektrické energie v kategorii maloodběratelé podnikatelé dochází k nárůstu o 41 % a u odběratelů na hladině VN o 47 %. U zemního plynu se jedná o poměrně vyšší nárůst a to z původní ceny 400 Kč/MWh v roce 2002 na 860 Kč/MWh v roce 2008 a to další navýšení lze očekávat ještě v závěru letošního roku. U LTO je situace ještě horší.Zde se cena ze 180 USD/t zvýšila až na hodnotu 1200 USD/t.

Dopady cenových nárůstů do podnikatelské sféry. Výše citovaný vývoj v cenách paliv a energie má velmi negativní dopad jak do životní úrovně obyvatel,tak i do podnikatelského prostředí. Zhoršení životní úrovně obyvatel i přímo ovlivňuje zhoršení ekonomických výsledků pro celou řadu podnikatelů a živnostníků, kteří jsou přímo závislí na zakázkách od našeho obyvatelstva. Touto situací se zabývalo i MPO a nechalo zpracovat studii,která měla za úkol posoudit,jaké jsou dopady růstu cen zemního plynu a elektrické energie do hospodářského výsledku podnikatelských subjektů. Ze studie vyplynulo,že toto zdražení naší ekonomiku v roce 2007 zásadně nepostihlo,což je přičítáno skutečnosti,že rozhodující odvětví průmyslu bylo schopno tento nákladový nárůst promítnout do svých tržeb. Je však potřeba podotknout,že studie byla zpracována do roku 2007 a že od této doby došlo k dalšímu podstatnému navýšení cen a také se zhoršily podmínky na světovém i tuzemském trhu.

Pro názornost si připomeňme několik údajů z této studie V komoditě zemní plyn došlo v některých odvětví k podstatnému ovlivnění hospodářského výsledku: Sklárny snížení zisku až o 50 % Papírny „ „ 20 % Některé části chemického průmyslu až o 12 % U elektrické energie bylo konstatováno,že při navýšení ceny el.energie o 10 % se sníží zisk podniku v průměru o cca 5 %. Nejhorší je však ta skutečnost,že tento cenový růst zřejmě není konečný a že bude dále prakticky nekontrolovaně pokračovat i v dalších letech. Důvody tohoto růstu můžeme očekávat zejména vlivem růstu cen paliva, nutností dalších investic a oprav v elektroenergetice a také probíhajícími ekologizačními procesy.

Je možné růst cen paliv a energie ovlivnit? Pro posouzení této situace jsem vyloučil vliv růstu cen paliv na světových trzích. V podmínkách ČR je dle mého názoru možné situaci ovlivňovat z pohledu dlouhodobosti: 1/ Stanovením jasné a srozumitelné energetické koncepce 2/ Narovnat tržní vztahy řešením nevyrovnané energetické bilance,kde poptávka převyšuje nabídku. 3/ Palivo-energetickou základnu orientovat na vyšší využívání tuzemských zdrojů paliv. 4/ Prosazovat v rámci EU,aby její jednotlivé státy převzaly plnou odpovědnost za vlastní národní energetiku.Energetika EU musí být posuzována jako jeden celek.

Z pohledu krátkodobého: 1/ Změnou systému tvorby ceny elektrické energie,včetně zavedení určitého stupně regulace 2/ Provést audit hospodaření majoritního výrobce a distributora elektrické energie-ČEZ a ČEPS. 3/ Navrátit finanční prostředky získané státem z navýšení zisku z daní, získaného z navýšení cen paliv a energie,zpět k jejich odběratelům. 4/ Přehodnotit daňovou a ekologickou politiku státu,která se nepříznivě promítá do cen energie a paliv. 5/ Intenzivně finančně podporovat projekty vedoucí ke snížení energetické náročnosti v oblasti spotřeby energie a zvýšení účinnosti její výroby a distribuce. 6/ Intenzivně podporovat projekty výroby energie,ve kterých bude efektivně využíváno palivo na její výrobu,včetně OZE. Problematiku růstu cen paliv a energie není možno řešit bez komplexního řešení hlavních problémů celé české a evropské energetiky.

HK ČR bude v nejbližších dnech projednávat materiál na hlavní orientaci HK ČR k problematice energetiky ČR a EÚ. Vzhledem k situaci, že tento materiál ještě není odsouhlasen předsednictvem HK ČR,nechci se dnes zabývat jeho podrobnostmi. Přesto chci zdůraznit, že by se mělo jednat o orientaci a to jak na oblast koncepce, na problematiku cen paliv a energie,ekologii,energetickou bezpečnost,problematiku CZT a další. Předpokládám, že po jeho odsouhlasení bude stanovisko HK medializováno a projednáno na různých úrovních a to jak vládních,tak i politických. HK ČR je si plně vědoma vážnosti situace a je připravena se svými partnery hledat možné řešení.