Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007."— Transkript prezentace:

1 Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007 stepan@ena.cz

2 A.Plynárenství v evropském kontextu Návrh EU na rozdělení velkých energetických firem zatím neprošel (výroby a vlastnictví energetických sítí), jednání států EU k této otázce probíhá dnes. Pokles cen ropy poněkud zastřel problémy na trhu s plynem EU. Zdá se, že EU je ve slepé uličce pokud jde o přijetí konkrétních opatření pro zlepšení situace na trhu s plynem, tato situace se však může rychle změnit. Nelze vyloučit, že na úrovni EU budou změny kosmetické, o to větší dopad na odběratele bude mít úroveň legislativy a cenová politika na národní úrovni.

3 B.Situace na trhu s plynem v ČR v roce 2007 Trh s plynem se znovu otvírá k 1.4.2007, regulovány zůstávají jen ceny za přepravu a distribuci. Nepřímý dohled ERU zůstává. Od 1.1.2007 jsou oprávnění všichni odběratelé včetně domácností. Nicméně soutěž o odběratele lze čekat u odběrů 3 mil. m3 za rok a více. Odběratel může získat nabídku teoreticky až od 4 dodavatelů, v praxi spíše od 2 až 3 dodavatelů. Soutěž nekončí k 1.4.2007, bude pokračovat i v dalších měsících roku 2007. Problémem je požadavek skupiny RWE s dominantním postavením na trhu na uzavírání smluv pro rok 2008 do 30.6.2007, tento problém bude nutno řešit.

4 Regulované ceny pro 1. čtvrtletí 2007 se příliš neliší od reality. Ceny stanovené od 1.4.2007 dle vzorců se proto příliš neliší od ceny regulované, přechod z regulované na sjednávanou cenu bude proto bezproblémový. Vratka na odběratele (korekce) za 4.Q 2006 bude realizována. Její výše bude stanovena ERU, pracovní komise OZ si připraví svůj propočet. Přístup k zásobníkům pro obchodníky zůstává problémem. Pokud noví obchodníci nezískají přístup k zásobníkům, pak lze velmi omezeně realizovat změnu dodavatele u odběratelů se sezónním charakterem odběru.

5

6 Připravuje se návrh změn EZ s platností od roku 2008. Připomínky k EZ ze strany OZ se týkají: - dodavatele poslední instance i pro plyn - zapracování směrnice EC 1775 - schvalování Řádů provozovatelů včetně skladování - zahrnutí cen za přepravu do cen za distribuci - návratu k regulaci cen i komodity v případě nedostatku konkurence na trhu (situace na trhu s plynem v roce 2007 je výrazně lepší než v roce 2005, riziko přerušení konkurenčního soupeření je vzhledem k omezenému počtu obchodníků stále značné) - operátora trhu s plynem

7

8 Cenám za kapacitu bude nutno v roce 2007 věnovat velkou pozornost. Při stanovení cen za kapacitu (přeprava a distribuce) je dle názoru ENA nutno vzít v úvahu i zpevňování kursu koruny. Ceny za kapacitu by měly meziročně narůstat maximálně o inflaci, i tento nárůst by měl být uplatněn jen na variabilní část ceny. Například ceny za distribuci pro rok 2007 meziročně narostly dle ERU o cca 5,5%, což je více než dvojnásobek inflace. Kromě toho je nutno vzít v úvahu, že vlivem zpevňování koruny stouply ceny za distribuci v Euro o více než 9%.

9 C. Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Reálná soutěž na trhu s plynem ČR k 1.4.2007 je poprvé v historii realitou, odběratel má možnost výběru z několika možností. Informace o úrovni jednotlivých nabídek by proto mohly poškodit některého z dodavatelů. Proto ENA již nebude na konferencích poskytovat informace o cenách a obchodních podmínkách na trhu s plynem v ČR.

10 Skutečností je: Rozdílná výše ceny za komoditu a částečně i kapacitu od jednotlivých dodavatelů. Rozdílná struktura cenových vzorců. Poprvé je při výběru dodavatele možno a nutno vycházet i z prognózy vývoje cen ropy a uhlí. Nové produkty jako je fixní cena. Rozdílné obchodní podmínky jednotlivých dodavatelů. Výše ceny přestala být jediným kriteriem při výběru dodavatele, což je pozitivní.

11

12

13

14

15

16


Stáhnout ppt "Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007."

Podobné prezentace


Reklamy Google