Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně 23. 5. 2012 Metodické vyjádření Ministerstva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
Správní právo Pojem správního práva.
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Evidence knihovního fondu dle vyhlášky MK ČR č. 88/2002 Sb. K provedení zákona č. 257/2001 Městská knihovna Rokycany Oddělení regionálních služeb Masarykovo.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Vít Richter Národní knihovna ČR Brno 23. dubna 2002.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
Právo na informace Tereza Danielisová,
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Správa sociálního zabezpečení
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Právní procesy.
Knihovní zákon KISK FF MU.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
KNIHOVNÍ ZÁKON KISK FF MU. Knihovní zákon ve vývoji ČR 1. knihovnický zákon = zákon ze dne 22. července 1919, č. 430 Sb. z. a n., o veřejných.
1 Právo na informace Jitka Bělohradová. 2 Právo na informace Zakotvení na ústavní úrovni –Čl. 17 LZPS – právo na informace –Čl. 35 odst. 2 LZPS – právo.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Metody knihovnické práce (VIKBA04) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 19. října Legislativa v knihovnách.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Nahlížení do správního spisu a právo na informace JUDr. Lenka Cundová vedoucí odboru správního Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Kvalita v sociálních službách jako proces
e-PK aktuální stav služeb DDS
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Informačních systémů veřejné správy
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Příprava novely knihovního zákona
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Právo sociálního pojištění
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
GDPR a budoucí redakční praxe
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Transkript prezentace:

Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva kultury ČR k problematice poskytování VKIS způsobem zaručujícím rovný přístup všem bez rozdílu. Praha, k-principu-rovnosti-podle-knihovniho-zakona_1.pdf Čtenář, č.5.,roč.64, s.179 –

Zákon č.257/2001 o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb ( knihovní zákon) § 2. Vymezení základních pojmů V tomto zákoně se rozumí a) knihovnou zařízení, v němž jsou způsobem zaručujícím rovný přístup všem bez rozdílu poskytovány veřejné knihovnické a informační služby vymezené tímto zákonem, a které je zapsáno v evidenci knihoven,………

Princip rovnosti - knihovny musí poskytovat VKIS na principu rovnosti, služby jsou uvedené v § 4 odst. 1 knihovního zákona 1) Veřejné knihovnické a informační služby spočívají ve a) ve zpřístupňování knihovních dokumentů z knihovního fondu knihovny, nebo prostřednictvím meziknihovních služeb z knihovního fondu jiné knihovny, b) v poskytování ústních bibliografických, referenčních a faktografických informací a rešerší, c) ve zprostředkování informací z vnějších informačních zdrojů, zejména informací ze státní správy a samosprávy, d) v umožnění přístupu k informacím na internetu, ke kterým má knihovna bezplatný přístup

Princip rovnosti nemusí být dodržován v případech, kdy jeho nedodržení je odůvodněno nějakou objektivní skutečností, která dodržení principu rovnosti znemožňuje, např. dodržováním právních předpisů, nebo faktickým stavem. Prolomení principu rovnosti má zpravidla podobu zvýhodnění určitých skupin uživatelů: zaměstnanci provozovatele knihoven / specializované a vysokoškolské knihovny invalidní čtenáři cizinci čtenáři – děti / podle trestního zákoníku do 18 let/ Rozdílné právní či faktické postavení uživatelů nemůže – s určitými výjimkami – být příčinou, že určitému uživateli neposkytne knihovna určitou službu vůbec, pokud ji požaduje

Případy, kdy prolomení principu rovnosti bude mít podobu neposkytnutí konkrétní služby: Poskytnutí služby zakazují právní předpisy – pornografický časopis čtenáři do 18 let Občanský zákoník ukládá – nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou přiměřené jejich věku Knihovna nemůže poskytnout uživateli dokument, který je absenčně vypůjčen Knihovna nemůže poskytnout přístup k internetu, pokud jsou všechny počítače obsazené Knihovna nemůže poskytnout dokument, protože to neumožnuje jeho fyzický stav / povinnost chránit knihovní fond/

Odmítnutí poskytnutí služby z důvodů na straně uživatele: Uživatel obtěžuje své okolí – agresivním chováním, zápachem apod. Obtěžuje ostatní uživatele nebo personál Ztěžuje nebo znemožňuje poskytování služeb ostatním uživatelům Odmítnout poskytnutí služeb; případně vykázat z knihovny Nutnost provést opatření, aby ostatním uživatelům mohly být služby poskytnuty

Knihovna nemůže předem stanovit, že určité skupině uživatelů nebude poskytovat služby, pokud to neukládá nebo neumožňuje zvláštní právní předpis. Kategorizace - knihovna poskytuje služby pouze některým uživatelům /kategorie čtenářů/, zatímco jiným nikoli Kategorizace ANO / formou zvýhodnění při poskytování služeb/, neposkytnutí služby NE Pokud to výslovně neumožňuje zvláštní právní předpis, nemůže knihovna vyloučit určité skupiny uživatelů „Kategorizace“ podle bydliště, pracoviště, místa studia Nelze ani pokud je zaneseno v knihovním řádu Kategorizace – pracovněprávní vztah k provozovateli knihovny, členství v akademické obci /VŠ knihovny/

Závěr : Zjištění porušení principu rovnosti podle § 4. odst. 1 knihovního zákona Na základě kontrolní činnosti MK ČR nebo stížnosti Bez právního odůvodnění Správní řízení, jehož výsledkem může být zrušení zápisu knihovny v evidenci knihoven nebo náprava stavu