Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/1 Výstup: VY_32_INOVACE_2DL108 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Správa kultury Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Pojem knihovna, činnost knihovny Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem knihovna, její základní činností prezentace slouží k orientaci v základních pojmech kultury a pochopení významu knihovny pro vzdělanost občanů žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot žáci jsou vedeni k pochopení významu kultury pro člověka, k pochopení kultury jako činnosti člověka jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Pojem knihovna Knihovna - zařízení, v němž jsou způsobem zaručujícím rovný přístup všem bez rozdílu poskytovány veřejné knihovnické a informační služby. Toto zařízení je zapsáno v evidenci knihoven, které vede Ministerstvo kultury ČR.

5 Činnost knihovny 1. Absenční půjčování – půjčování, a to rovněž mimo prostor knihovny – za odměnu autorovi dokumentů – vydaných děl, s výjimkou těch, jež obsahují zvukové záznamy nebo videozáznamy.

6 Činnost knihovny 2. Půjčování pro osoby se zdravotním postižením – půjčování, a to rovněž mimo prostor knihovny pro potřeby osob se zdravotním postižením v souvislosti s jejich zdravotním postižením.

7 Činnost knihovny 3. Prezenční půjčování – půjčování omezené na prostory knihovny – všech vydaných dokumentů, jakož i disertací, habilitačních, rigorózních a diplomových prací.

8 Činnost knihovny 4. Zpřístupňování na technickém zařízení v prostorách knihovny (zejména digitální knihovna) – zpřístupňování uživatelům za stanovených podmínek jakéhokoli obsahu kromě interaktivního, jakož i  zpřístupňování mikrodokumentů zhotovených knihovnou.

9 Činnost knihovny 5. Samoobslužné kopírování – poskytování přístrojů k  samoobslužnému zhotovování kopií na papír pro osobní potřebu uživatele.

10 Činnost knihovny 6. Kopírování na objednávku – zhotovování kopií na papír pro osobní potřebu uživatele. 7. Zhotovování náhrad – zhotovování náhrad za poškozené, zničené a ztracené dokumenty či jejich části; pro tyto účely knihovny smějí obcházet tzv. účinné technické prostředky ochrany práv.

11 Činnost knihovny 8. Zhotovování kopií archivních a konzervačních – zhotovování kopie v jakékoli formě jakéhokoli díla kromě počítačového programu "o sobě" či databáze pro některé vnitřní potřeby knihovny; v této souvislosti knihovny smějí obcházet tzv. účinné technické prostředky ochrany práv.

12 Činnost knihovny 9. Zhotovování kopií děl z vlastního fondu pro digitální knihovnu – zhotovování kopie v jakékoli formě jakéhokoli díla zařazeného do fondu knihovny (kromě počítačového programu "o sobě" či databáze), pro účely jejich zpřístupňování na místě uživatelům s  jistými omezeními.

13 Činnost knihovny 10. Zhotovování kopií pro zdravotně postižené – zhotovování kopie jakéhokoli dokumentu v jakékoli formě pro potřeby zdravotně postižených v souvislosti s jejich postižením. 11. Kopie obálek a obsahů pro katalog – zařazování kopií obálek a obsahu zveřejněného dokumentu do katalogů včetně jejich sdělování veřejnosti .

14 Zdroje: us.htm


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google