Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

e-PK aktuální stav služeb DDS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "e-PK aktuální stav služeb DDS"— Transkript prezentace:

1 e-PK aktuální stav služeb DDS
Miloslav Brada, Zuzana Švastová ÚIV - NPKK

2 Stav od V období e-PK neposkytovala elektronické kopie Důvodem bylo doladění legislativních dokumentů: Knihovní řád e-PK Ceník služeb e-PK Smlouva s fyzickou osobou Smlouva s právnickou osobou vč. Objednávky elektronických kopií fyzickou osobou prostřednictvím právnické osoby (pro koncové uživatele knihoven) Dokumenty odsouhlaseny právním zástupcem DILIA. Od e-PK v plném provozu

3 Knihovní řád e-PK (1) Aktualizace: Elektronické kopie zpřístupňované přes uživatelské konto Na základě e-PK poskytnuté elektronické rozmnoženiny si uživatel (vyjma uživatele – právnické osoby) zhotoví finální uživatelskou rozmnoženinu, a to dle jeho volby v elektronické podobě ve formátu grafického souboru nebo v tištěné podobě. Dosud uživatel směl pouze kopii vytisknout, nesměl používat elektronickou podobu - na tom byl postaven původní základní princip těchto služeb.

4 Knihovní řád e-PK (2) Bod 7.6 KŘ
Uživatel souhlasí s tím, že z důvodů vyšší ochrany autorů či jiných držitelů autorských práv k dokumentu bude na zpřístupněné rozmnoženině připojena informace: „EDD – tato rozmnoženina zhotovená v e-PK slouží výhradně pro účely výzkumu a soukromého studia majitele uživatelského konta (jméno a příjmení)“. Je výslovně zakázáno takové označení na elektronické, resp. následné tištěné rozmnoženině jakkoli měnit nebo odstraňovat, jakož i měnit formát elektronické podoby dodaného dokumentu.

5 Ukázka povinného označení

6 Knihovní řád e-PK (3) Bod 7.10 KŘ
Uživatel výslovně souhlasí s tím, že v případě, že z jeho strany dojde k doloženému porušení podmínek této Smlouvy v oblasti autorských práv a práv souvisejících s právy autorskými, SC e-PK předá jeho osobní údaje a údaje o rozsahu porušení povinností instituci, zajišťující kolektivní správu autorských práv a práv souvisejících s právy autorskými, za účelem řešení vzniklé situace.

7 Ceník služeb e-PK

8 Smlouva s fyzickou osobou
Smlouva o užívání služby elektronického dodávání dokumentů a dalších služeb kooperačního systému e-PK Nově: Uživatel smí uložit elektronickou kopii na svůj PC, není povinen pouze vytisknout Výslovně souhlasí s předáním osobních údajů v případě doloženého porušení práv souvisejících s AZ

9 Smlouva s právnickou osobou (1)
Smlouva o užívání služby elektronického dodávání dokumentů a dalších služeb kooperačního systému e-PK Nově: E-PK je budována jako otevřený systém, umožňující vstup dalším knihovnám, které se rozhodly zapojit do e-PK za účelem zprostředkovávání služeb e-PK svým koncovým uživatelům formou meziknihovních služeb. Koncovým uživatelem se rozumí fyzická osoba, která je v okamžiku objednání služby aktivním (registrovaným) čtenářem uživatele.

10 Objednávka koncového uživatele právnické osoby

11 Smlouva s právnickou osobou (2)
Objednávka koncového uživatele právnické osoby Na základě této objednávky knihovna (právnická osoba) objedná přes své uživatelské konto u e-PK elektronické kopie pro svého koncového uživatele. Koncovému uživateli bude automaticky zřízeno dočasné uživatelské konto, na kterém mu budou kopie zpřístupněny. Knihovna pouze objednává a platí za službu, kterou si poté u koncového uživatele vyúčtuje (to by měla mít stanoveno svým právním předpisem – knihovním řádem). Knihovna nemá přístup ke kopiím !

12

13 Vývoj počtu kopií za posledních 6 měsíců

14 … a ještě jeden graf

15 Kontakt Ing. Miloslav Brada Správce sítě NPKK, vývoj e-PK
Tel.: Mgr. Zuzana Švastová Vývoj e-PK, ved. odd. rozvoje knihovnicko-informačních procesů Tel.:


Stáhnout ppt "e-PK aktuální stav služeb DDS"

Podobné prezentace


Reklamy Google